Viisi vuotta fiiliksissä!

Fölille on ominaista into kokeilla uutta, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Föli täyttää 1. heinäkuuta jo viisi vuotta. Viisivuotias Föli on moderni liikennemuoto ja Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon yhteinen ylpeyden aihe.

Ennen Föliä – silloin kun Turku oli vielä oma joukkoliikennealueensa ja muissa kunnissa bussit kulkivat harvemmin ja kalliimmilla lipunhinnoilla – kuulimme usein asiakkailta pyyntöjä, että ”kunpa yhdellä lipulla voisi matkustaa helposti, eikä tarvitsisi säätää erilaisten lippujen kanssa”. Halusimme kovasti toteuttaa kaupunkiseudun asukkaiden toiveen, ja viimein kesällä 2014 uusi EU-lainsäädäntö teki yhteisen joukkoliikenteen mahdolliseksi.

Tiesittekö muuten, että Fölin nimi on asiakkaiden keksimä? Mietimme ensin itse, mikä olisi hyvä nimi uudelle joukkoliikenteelle, mutta emme keksineet hyvää. Niinpä käännyimme asukkaiden puoleen ja saimme liudan hyviä ehdotuksia. Föli kolahti heti. Kyllä asiakkailta saa hyvää apua! Nimi on solahtanut varsinaissuomalaiseen kielenkäyttöön. Fölistä on tullut täällä bussin ja joukkoliikenteen synonyymi, ja Turun seudun joukkoliikenne tunnetaan jo ympäri Suomen juurikin Fölinä.

Fölin lipunhinnat ovat mielenkiintoinen juttu. Lippujen hintoja ei ole korotettu kertaakaan viiden vuoden aikana. Fölissä ei myöskään ole hankalia vyöhykkeitä, vaan lipunhinta on aina sama. Kerran kuulin bussissa takanani istuvan rouvan kertovan toiselle (vaikuttivat olevan naantalilaisia), että ”tuntuu kuin olisin saanut pienen palkankorotuksen, kun nykyään on niin edulliset liput”. Sellainen palaute innostaa! Matkamäärä lähtikin seudulla hurjaan kasvuun Fölin myötä. Turkulaisilla hinta ei muuttunut, mutta moni kiitteli uutta mahdollisuutta kulkea bussilipullaan koko seudulla, ja tilastojen mukaan turkulaiset myös käyttävät innokkaasti tätä mahdollisuutta. Saimme tottua positiiviseen palautteeseen.

Monia asioita on parannettu ja kehitetty näiden viiden vuoden aikana. Nettilataus on helppoa ja sitä käytetään paljon: ladata voi vaikka juuri ennen kuin nousee bussin kyytiin. Bussien kulkua voi seurata reaaliajassa kartalla. Reittiopasta on kehitetty koko ajan. Mobiililippujen suosio kasvaa jatkuvasti, ja mobiilipalveluja kehitetään. Pysäkeille lisätään reaaliaikaisia aikataulunäyttöjä sitä mukaa kuin rahat riittävät.

Fölille on ominaista into kokeilla uutta. Moni asia on ainutlaatuista Suomessa – mutta ainutlaatuinen on myös ihana, kaunis kaupunkiseutumme! Föli kokeili vesibussiliikennettä kesällä 2017. Koska matkustajia oli paljon ja palvelua kehuttiin niin paljon, vesibusseista tuli pysyvästi osa Turkua. Nyt vesibussi tavoittaa jo Ruissalon telakan ja Kansanpuiston sekä Hirvensalon Pikisaaren kesän jokaisena päivänä. Luonnonrauhaan pääsee bussillakin moneen suuntaan: Fölillä voi esimerkiksi tehdä urbaanin matkan erämaahan Kuhankuonolle.

Föllärit eli Turun kaupunkipyörät otettiin käyttöön vappuna 2018 ja niillä tehtiin ensimmäisenä vuotena jo noin 250 000 matkaa. Fölin vakiasiakkaat saavat käyttää fölläreitä maksutta, eikä muillekaan maksu huimaa päätä – se on vain 40 euroa vuodessa. Fölin sähköbussit ovat kulkeneet jo reippaasti yli miljoona kilometriä ja palvelleet lukuisaa asiakasmäärää.

Yksi ilon aiheemme on Ykkösten Föli. Föli käy kaikissa alueen peruskouluissa pitämässä hauskan ja rennon oppitunnin Fölistä. Kierros on tehty jo kolmena vuotena, ja oppilaat ja opettajat ovat tykänneet tunneista kovasti. On riemukasta harjoitella Fölin käyttöä lasten kanssa!

Turun kaupunginteatterin lippu on samalla Föli-lippu, höyrylaiva Ukko-Pekalla voi tehdä laivaretken Naantaliin ja palata Turkuun fölillä, hotellista voi saada yllätyksenä Fölin lipun kaupungissa seikkailemiseen. Ensi syksynä Föli ottaa käyttöön lähimaksamisen busseissa, jolloin satunnaisenkin asiakkaan on entistä helpompi hypätä kyytiin.

Joukkoliikenteen parantaminen jatkuu. Kiitos jokaiselle matkustajalle, te teette joukkoliikenteen kehittämisestä mielekästä ja innostavaa. Kiitos kaikille, jotka päivittäin työskentelette joukkoliikenteessä. Ja te jotka ette vielä käytä Föliä: tervetuloa kyytiin!

Tietoa kirjoittajasta

Sirpa
Korte
joukkoliikennepalvelujohtaja
Seudullinen joukkoliikenne Föli
Sirpa Korte toimii Fölin joukkoliikennepalvelujohtajana. Bussissa hän rentoutuu joko maisemia katsellen tai vierustoverin kanssa rupatellen.