Kuinka tallentaa virtuaalikokemus

Eka kerta. Mitkä fiilikset jäivät yhteisöllisestä virtuaalimaailmasta?

Turku goes 1812 -pop-up Kauppatorin laidalla tarjosi muutaman viikon ajan nopeimmille elämyksen, jota ei aiemmin ole tehty ja koettu. Kulkeminen virtuaalimaailmassa, Turun Suurtorilla vuonna 1812 yhdessä muiden kanssa inspiroi ja herätti innostusta puolin ja toisin.

Yksityiskohtia vieraasta maasta

Uudenlaisen tekniikan käyttö, uusi ympäristö, uudet sosiaaliset käytännöt. Mielenkiintoista, hämmentävää, inspiroivaa.

Miten kertoa reissustaan paikassa, jossa muut eivät ole ennen käyneet? Miten kuvailla sosiaalisia tilanteita ja yksityiskohtia niin, että kuulija ymmärtää, minkälainen kokemus oli ja mikä oli merkityksellistä? Toisaalta: miten johdattaa ryhmä ihmisiä paikkaan, josta on aiemmin vain luettu?

Kun monet ihmiset kertovat omin sanoin kokemuksestaan, syntyy jo jonkinlainen käsitys tapahtuneesta. Kokemusten tallentaminen kuvaamalla oli kiitollista, sillä innostuneita kävijöitä ei tarvinnut erikseen innostaa kameran edessä. Tuntui aivan samalta kuin olisi haastatellut vieraassa, eksoottisessa maassa kävijöitä.

Minkälaista siellä oli? Mikä jäi päällimmäisenä mieleen?

Kun kuva ei riitä

Tallensin kävijäkokemuksia pop-upin ensimmäisenä päivänä. Osa ajatteli kokemusta tekijänä, osa kokijana, osa mielenkiinnosta Turkua ja historiaa kohtaan.

Kokemusta on kuitenkin vaikea tallentaa sellaisenaan. Video pelkästä näkymästä ei tarjoa kuin osan todellisesta elämyksestä. On vaikea kuvailla jotakin, mitä ei ole ennen tehty ja koettu. Jotain, mitä ei voi kunnolla verrata muuhun.

Toisaalta tallentamisen haaste on useissa digiajan ilmiöissä.

Esimerkiksi videopelistä otettu video ei riitä tallentamaan kokonaisuutta, johon kuuluu myös fyysinen esine ja itse koetut tunteet sekä sosiaaliset toiminnot.

Kokemukset välittyvät sanojen kautta. Yhteisestä kokemuksesta syntyy tarina. On aivan ainutlaatuista, että pääsemme olemaan niin läsnä historiassa ja samalla kokeilemaan tulevaisuuden työkaluja. Näiden maailmojen välissä on helpompi hahmottaa, missä olemme juuri nyt.

Saako tätä lisää?

Turku goes 1812 -pop-upin opastetuille kierroksille osallistui lähes tuhat kävijää. Virtuaalitodellisuuden ympärille rakentunut tapahtuma siirtyy kesäkuussa 2019 osaksi Turun linnan museokierrosta.

Tiia Suorsa Luostarinmäellä

Tietoa kirjoittajasta

Tiia
Suorsa
Verkkosuunnittelija
Vapaa-aikatoimiala, Turun kaupunki
Kuvaaja ja digikulttuurin tarkastelija. Innostunut museoista paikkoina, joissa voi samaan aikaan nähdä menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Innostunut myös keväästä ja suklaasta.
Asiasanat: