Museot huomista turvaamassa

Se on tulevaisuusajattelua: millainen on kaupungin hiilineutraaliuden tavoitevuonna 2029 aukeava uusi museo?

Turun kaupunki on syksyn ajan kampanjoinut ilmastoystävällisemmän elämän puolesta. Kaupungin ilmastotavoite on kunnianhimoinen: vuonna 2029 Turku on hiilineutraali. Tavoitteen tukemiseksi kaupunkilaisia on haastettu pohtimaan, millaisia ilmastoystävällisiä valintoja kukin voi arjessaan tehdä. Museopalvelut lähtivät mukaan kampanjoimaan kehotuksella #VaaliVanhaa.

Nappeja, mielenosoituksia ja ekosysteemiperustaisuutta

Vanhan vaaliminen on kestäviä valintoja, rakennussuojelua, kierrättämistä ja korjaamista. Se on huomion kiinnittämistä ekologisiin ratkaisuihin kaupunkikehittämisessä ja rakentamisessa. Lisäksi vanhan vaaliminen on arkista ajattelua asumisesta ja kuluttamisesta. Kampanjan aikana museotoiminnan monipuolisuus onkin jälleen kerran tullut näkyväksi. Museotyössä vanhan vaaliminen on muun muassa pohdintaa ja opastusta säästävästä korjausrakentamisesta. Se on kokoelmien aarteiden ihmettelyä ja koko museotoiminnan ekologisten arvojen kirkastamista. Se on tulevaisuusajattelua: millainen on kaupungin hiilineutraaliuden tavoitevuonna 2029 aukeava uusi museo?

Museot ovat toimijoita, joihin tämän päivän ilmastovalintamme tallentuvat. Nykydokumentaatioon keskittyvä tutkija Milla-Lotta Kemiläinen kirjoitti lokakuussa:

”Päivän uutisotsikoissa vilahtelevat sanat ilmastonmuutos, luontokato, päästöt, luonnonkatastrofi ja hiilikädenjälki. Sanat ovat toistuneet viime aikoina kiihtyvällä tahdilla. Ympäristöhuolet ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät toimet näkyvät ympärillämme monin erin tavoin. Ne voivat olla suuria ja näyttäviä, kuten Elokapinan mielenosoitukset Valtioneuvoston linnan edustalla. Tai ne voivat olla pieniä arjen tekoja, kuten kierrättäminen, vanhan tavaran korjaaminen ja huoltaminen tai roskien kerääminen lenkin varrelta eli plogging. Tällaiset ajankohtaiset ilmiöt kertovat meidän ajastamme, tämän päivän huolista ja arkisesta elämästä. Niitä tallennetaan museoihin kertomaan tästä ajasta tuleville sukupolville.”

Museot ovat myös toimijoita, jotka kurkottavat tulevaan ja pyrkivät tänään varmistamaan tulevaisuuden kestävyyttä.

Kestävästi rakentamalla jätämme tuleville sukupolville historiallisesti rikkaamman ja luonnonvaroiltaan runsaamman perinnön

”Ekosysteemiperustainen sopeutuminen tarkoittaa tiivistäen sitä, että ihmisympäristöjä pyritään kehittämään sopusoinnussa luonnon kanssa. Esimerkiksi jokien tulvimisen haittavaikutuksia vähennetään ennallistamalla kosteikkoja ja jokiuomia, jolloin ne toimivat luonnollisina tulvaesteinä. Helteiden haittavaikutuksia puolestaan voidaan vähentää lisäämällä viheralueita kaupungeissa. Viheralueet parantavat ilmanlaatua ja voivat tukea esimerkiksi pölyttäjähyönteisten selviytymistä. Turussa on useita kaupunkiniittyjä, jotka ovat samalla perinnemaisemia ja ylläpitävät täten paitsi luontoa myös paikallishistoriaa. Korjausrakentaminen edustaa parhaimmillaan kestävyyttä sekä luonnon että kulttuurin kannalta. Rakennettua ympäristöä vaalimalla vähennetään sekä jätteen määrää että uusien raaka-aineiden tarvetta. Kestävästi rakentamalla jätämme tuleville sukupolville historiallisesti rikkaamman ja luonnonvaroiltaan runsaamman perinnön.” kuvailee tutkija Noora Gherghel.

Tänään ja huomenna ilmastoystävällisyys on rakennuspuiden ydintä

Tätä kaikkea on ilmastoajattelu museoissa: nappikokoelmia, hiilineutraaliuteen pyrkivää rakentamista, vinkkejä katon korjaamiseen, ilmastoystävällisten valintojen dokumentointia, perinnemaisemista huolehtimista ja vihreää kaupunkikehittämistä. Kuten tutkija Johanna Viitaharju kertoo kollegansa kiteyttäneen museoiden tehtävän: antaa ihmisille rakennuspuita maailmankuvan muodostamiseen. Tänään ja huomenna ilmastoystävällisyys on rakennuspuiden ydintä.

Vaali vanhaa. Tuleva kiittää.  

Tietoa kirjoittajasta

Elli
Lehikoinen
Vuorovaikutussuunnittelija
Turun museokeskus