Pekka Salminen: Viihtyisämpää kaupunkia ja puhtaampia vesiä kestävällä hulevesien hallinnalla

Turun kaupungin ympäristötoimiala kehittää integroitua hulevesien hallintaa, jotta asukkailla pysyisivät kengät kuivina ja lähivedet aiempaa kirkkaampina.

Turun kaupungin ympäristötoimiala kehittää integroitua hulevesien hallintaa, jotta asukkailla pysyisivät kengät kuivina ja lähivedet aiempaa kirkkaampina.

Elokuussa 2012 Turun keskustassa satoi lyhyessä ajassa enemmän kuin kenties koskaan mittaushistorian aikana. Minun kenkäni kastuivat. Kaikki eivät kuitenkaan selvinneet näin vähällä. Jätevedenpuhdistamolle muodostuneen tulvan vuoksi jätevesi kääntyi viemärissä virtaamaan takaisin päin ja useat Portsan asukkaat saivat jätevesiä huoneistoihinsa. Korjauskustannukset nousivat lähes miljoonaan euroon.

Kesällä 2014 Kauppatorin alapuoliset kiinteistöt kärsivät hulevesitulvasta. Tutkijat sanovat ilmastonmuutoksen aiheuttavan noin 10 prosenttia lisääntyneistä hulevesiongelmista. 90 prosenttia ongelmista olemme aiheuttaneet itse.

Ongelmamme ovat seurausta maankäytöstä, jossa kaupungit tiivistyvät ja materiaalivalinnat ovat vettäläpäisemättömiä. Myös hulevesien viivytykselle varattu tila on riittämätön ja tulvareittisuunnittelu saattaa olla puutteellista. Hulevesiviemäriverkosto ei vastaa nykypäivän haasteisiin.

Hulevesiohjelma kääntää ongelman resurssiksi

Hulevedet ovat täällä hallinnossa asia, joka kuuluu vähän kaikille, muttei oikein kellekään. Turussa ja Helsingissä aloitimme ohjelmallisen hulevesienhallinnan Itämerihaasteen kautta vuonna 2009. Työ on siitä lähtien ollut tavoitteellista, koordinoitua, poikkihallinnollista ja osallistavaa.

”Vedet putkeen ja pois mahdollisimman äkkiä” -ajattelu pätee edelleen kiinteistöjen kuivatuksessa, mutta on muutoin pääosin aikansa elänyt.

Uudella hulevesiohjelmakaudella (2016-) pyrimme siirtymään syvemmälle kohti integroitua hulevesien hallintaa. Tarkoituksena on, että hallinnollisen integraation lisäksi hulevedet integroituvat osaksi kaikkea maankäytön suunnittelua ja siten kaupunkitilaa.

Käännämme hulevedet ongelmasta resurssiksi paremman kaupunkitilan tuottamiseksi. Samalla veden virtausta pyritään hidastamaan ja veden luonnollista kiertoa häiritsemään mahdollisimman vähän. Näin vesistöihin johdettavien hulevesien virtaamat tasoittuvat ja laatu paranee. 

Tätä integroitua hulevesien hallintaa opettelemme yhdessä kuuden muun Itämeren alueen kaupungin, Aalto yliopiston ja Itämeren kaupunkien liiton kanssa Central Baltic -ohjelman osarahoittaman hankkeen kautta (iWater).

Turussa meidän pilottialueenamme on Kirstinpuiston asemakaava Saippua Centerin takana. Aika näyttää pysyvätkö Kirstinpuiston tulevilla asukkailla kengät kuivina ja saadaanko integroidulla hulevesien hallinnalla luotua lisäarvoa asukkaille sekä pidettyä lähivedet aiempaa kirkkaampina.

Pekka Salminen
 

Pekka Salminen
Ympäristönsuojelusuunnittelija vs.
Turun kaupungin ympäristötoimiala