Hiilineutraaliksi kymmenessä vuodessa – oletko mukana?

Millä ilmastoteoilla sinun yhteisösi tai yrityksesi voisi tulla tekemään hiilineutraalia Turkua? Millä tavalla juuri sinä voisit vaikuttaa?

Ajatellaan itsemme kymmenen vuoden päähän. Koti ja työpaikka lämpiävät uusiutuvalla energialla. Sähköiset liikkumisvälineet näkyvät runsaana katukuvassa. Puhtaat energiainvestoinnit ovat arkipäivää. Yhä useampi autoilija siirtyy yksityisestä yhteiskäyttöön. Kaupungin viherverkosto on eheä ja Turun alue sitoo hiiltä ilmakehästä tehokkaasti. Miltä kuulostaa?

Merkkipaaluja, isoja uudistuksia ja vahva lukusuositus

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa maailman kärkikastiin lukeutuvan ilmastosuunnitelman, joka viitoittaa kaupunkimme hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä. Tavoitteita asetettiin sekä kymmenen vuoden päähän että matkan varrelle.

Energia haukkaa kaksi kolmasosaa Turun päästöistä, ja liikenne puolestaan viidenneksen. Tavoitteena on tuottaa kaukolämmöstä kaksi kolmasosaa uusiutuvasti vuonna 2021. Turun joukkoliikenne on hiilineutraali palvelu vuonna 2029, kaupunkiliikenne puolestaan porskuttaa hiilineutraalina jo 2025.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on kaikkea isoista rakenneuudistuksista ilmasto- ja elinkaarifiksuihin investointeihin, kokeiluihin ja päivittäisiin arkivalintoihin. Ilmastotyö läpäisee kaikki sektorit. Mitä kaikkea Turun ilmastosuunnitelmasta löytyykään? Käypä kurkkaamassa täältä – lämmin lukusuositus!

Jes, olin mukana tekemässä tätä!

Kun Turku julistetaan hiilineutraaliksi vuonna 2029, eikö olisikin mahtavaa todeta, että jes, olin mukana tekemässä tätä? Haluamme helpottaa jokaisen turkulaisen osallistumista koko kaupungin ilmastotalkoisiin, ja syksyn aikana käärimmekin hihat ja lisäämme yhteistä ilmastotekemistä.

Energiainvestointeja vauhditamme esimerkiksi Kuntalaisten Energiakäänne -hankkeessa. Kannustamme yrityksiä, yhteisöjä ja asukkaita tekemään oman energiakäänteensä ja esimerkiksi pankkeja kehittämään energialuototustaan.

Millä ilmastoteoilla sinun yhteisösi tai yrityksesi voisi tulla tekemään hiilineutraalia Turkua? Millä tavalla juuri sinä voisit vaikuttaa?

Kuva: Outi Santonen

Ilmastotyö kiirii myös kotisohvalle

Vähähiilisyys on ilmastoasioiden parissa päivittäin työskentelevän ajatuksissa jatkuvasti. Miten asun, liikun ja syön? Miten kulutan? Ehdotin taannoin siipalle, että tehtäisiinkö omalle taloudelle ilmasto-ohjelma kovine konkreettisine toimenpiteineen. Sain myöntävän vastauksen sillä ehdolla, että olen vetovastuussa tavoitteiden saavuttamisesta. Tekemiseen kyllä osallistutaan, ja varmasti ihan innollakin.

Nykytilanteen saamme kätevästi selville kotitalouksille suunnatuilla ilmastolaskureilla. Tavoitteen asetamme viimeistään kymmenen vuoden päähän, ja etenemistä seuraamme valitsemallamme laskurilla vuosittain. Toimenpiteet voimme jakaa kotitalouksien päästöjen kolmeen kovaan kärkikokonaisuuteen, eli asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan. Voisimmeko olla hiilineutraali kotitalous vuonna 2029 – ilman kompensaatioita?

Tavoitteet ovat tiukat, mutta tekeminen on kivaa – varsinkin, kun se tehdään yhdessä. Oletko mukana tekemässä Turkua hiilineutraaliksi?

Aloittaa voi vaikka tilannekartoituksesta Elämäntapatestillä. 

 

bloggaajakuva

Tietoa kirjoittajasta

Tiina
Vikman
ma. erityisasiantuntija
Turun kaupunki
Kuntalaisten energiakäänne -hanke