Kvarteret Stjärnan blir centrum för Åbo Akademis campus

En ny mötesplats i hjärtat av gamla staden i Åbo

Om du under den senaste tiden promenerat längs Biskops- eller Henriksgatan har du inte kunnat missa att Gadolinia på Porthansgatan rivs. Verksamheten i Gadoliniabyggnaden från 1969 flyttade redan 2021 in i Aurum ett stenkast ifrån. Det känns aldrig bra när något gammalt rivs, men som en fågel Fenix kommer en ny byggnad att resa sig på Gadolinias plats.

Kvarteret kallas Stjärnan i Engels stadsplan

Alla byggnader i kvarteret ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi och eftersom kvarteret finns mitt i Åbo Akademis campus i hjärtat av gamla staden i Åbo och eftersom akademin redan har verksamhet i kvarteret är den nya byggnaden mer än intressant. Kvarteret finns i en historiskt unik miljö, närmaste granne med domkyrkan, i vars mur Finlands första skola grundades redan på 1200-talet och Finlands första universitet Kungliga Akademien på 1600-talet. Kvarteret kallas Stjärnan i Engels stadsplan, som han uppgjorde efter Åbo brand 1827. Inom Åbo Akademi har vi under det senaste året börjat tala om Stjärnan när vi talar om det som ska bli centrum för vårt campus i Åbo. Men den nya byggnaden i kvarteret ska också få ett eget namn och nu lanseras en namntävling. Eftersom kvarteret och den nya byggnaden ska bli en välkomnande plats också för stadsbor, turister och gäster mitt i vackraste gamla staden är alla välkomna att delta i namntävlingen.

Det är naturligt att Åbo Akademi vill fortsätta finnas på denna historiska plats, där utbildningen i Finland uppkom. Akademin planerar därför att hyra utrymmen i den nya byggnaden av Stiftelsen för Åbo Akademi. Samtidigt kommer Åbo Akademi att avstå från en del andra byggnader. På så vis bildas campusområdet av tre noder vid Biskopsgatan: Arken som renoverades och togs i bruk 2004 och som är hemvist för humanistiska studier i bortre ändan av Biskopsgatan, Aurum från 2021 med utbildning i teknik och naturvetenskap på Henriksgatan och sedan kvarteret Stjärnan. På så vis bildas en fungerande helhet med smidiga rörelseströmmar på campusområdet. På andra sidan Biskopsgatan finns dessutom Humanisticum, som akademin också i fortsättningen använder och i huvudbyggnaden vid storkyrkotorget finns akademins ledning sedan februari i år.

Här samlas funktioner som är gemensamma för alla vid akademin

Stjärnan kommer att bli en sådan samlingspunkt, som akademin inte tidigare haft. Här samlas funktioner som är gemensamma för alla vid akademin, rådgivning och stöd av olika slag, bibliotekstjänster, restaurang, café, utrymmen för undervisning, grupparbeten och individuellt lärande. Det innebär att stora delar av universitetsservice kommer att placeras här, liksom utbildningen i samhällsvetenskaper och ekonomi. Vi har också en ambition om att kunna erbjuda samarbetsmöjligheter i byggnaden för olika externa aktörer.

Utrymmen för samvaro av olika slag

Stjärnan ska bli en mötesplats för alla vid Åbo Akademi, både personal och studerande. Efter pandemin är det tydligare än någonsin att vi behöver gemenskap och interaktivitet. En bild vi har för våra nya utrymmen är samtal och samvaro kring en lägereld, men här ska också erbjudas möjligheter att äta lunch eller dricka kaffe tillsammans, att vila, göra något skojigt eller att hämta en kursbok. Om vi lyckas väl i vår vision är nybygget i kvarteret Stjärnan ett slags vardagsrum, där olika funktioner kan samsas och där det känns naturligt att samlas också för stadsbor.

Åbo Akademis biblioteks verksamhet finns nu på tre ställen i Åbo och kommer att koncentreras till kvarteret Stjärnan, där biblioteket redan är verksamt i Boktornet. Från tidigare finns också teologin representerad i kvarteret i Theologicum och i Teologiska annexet.

Konsten ska vara en synlig del av miljön

Vi vill också bjuda in samhället omkring och olika aktörer till att ta del av den akademiska världen till exempel inom ramen för det som kallas citizen science eller publika evenemang. Vår ambition är också att konsten ska vara en synlig del av miljön och vi hoppas att utemiljön ska bli en inbjudande vital miljö för flanerare, och kanske en miljö för olika utomhusaktiviteter. När vi planerat vårt nya campuskoncept har vi zoomat ut ordentligt och identifierat olika behov som finns på området. Många skulle till exempel gärna se en livsmedelsbutik, en bar, kanske en bokaffär eller övernattningsmöjligheter på campus. För våra studerande är det viktigt att det finns utrymmen för samvaro av olika slag.

Stiftelsen bygger också kontor för andra användare i byggnaden. Byggnaderna i kvarteret kommer att bilda en enhet, så att man kan röra sig inomhus från en byggnad till en annan. Den gamla kafédelen i Gadolinia och terrassen utanför ska bevaras enligt museiverkets önskemål. Den gamla kafédelen kommer att förnyas och integreras i den nya fastigheten och även i fortsättningen användas som kafé eller restaurang. Parkeringen som funnits på innergården försvinner, och i stället flyttas bilarna under jorden. Innergårdarna förnyas för att bli trevligare och det byggs gröna tak.

Stiftelsen för Åbo Akademi har anlitat Pekka Mäki från Sigge arkkitehdit för att rita den nya byggnaden, som ska stå klar år 2025.

Åbo Akademi har utöver det nämnda också utrymmen för biovetenskaperna i Kuppis och ett campus i Vasa.

Heidi Backman

Tietoa kirjoittajasta

Heidi
Backman
Akademidirektör
Åbo Akademi
Asiasanat: