Linnanniemen alueen kehittäminen

Ideakilpailun ehdotukset nähtävissä Kerro kantasi -palvelussa

Linnanniemen kansainvälinen ideakilpailu starttasi tammikuussa Turun linnan Bryggman-salissa pidetyllä kilpailuseminaarilla, johon osallistui salin täydeltä kiinnostuneita kuulijoita. Keväällä palkintolautakunta päätti jatkaa kilpailuaikaa viidellä viikolla koronaepidemian vuoksi ja helpottaa näin kilpailijoiden työskentelyä. Ideointia tehtiinkin ahkerasti, sillä toukokuun määräaikaan mennessä ehdotuksia tuli huimat 127 kappaletta!

Runsaasti ideoita

Kesäkuussa pidetyssä tuomariston ensimmäisessä kokouksessa saatiin esimakua kilpailutöiden kirjosta. Toiminnallisina kehittämisideoina mainittakoon mm. ostoskeskus, huvipuisto, museot, kauppahalli, akvaario, skeittipuisto sekä uinti- ja hyvinvointikeskus. Alueelle on ideoitu asumista, kaupallisia ja julkisia palveluja sekä toimistotyyppisiä työpaikkoja. Ehdotuksissa viheralueet ovat merkittävässä asemassa ja ulkotiloja sekä niiden käyttöä on mietitty tarkkaan. Useimmissa ehdotuksissa Linnanpuistoa on laajennettu ja ideoitu toiminnallisempaa roolia. Veden saavutettavuutta ja hallintaa on ratkottu Aurajoen rannan muotoiluilla, kanavilla ja hulevesiaiheilla.

Viheralueet ovat merkittävässä asemassa ja ulkotiloja sekä niiden käyttöä on mietitty tarkkaan.

Rakentamisen määrässä on suurtakin vaihtelua. Rakennettua ympäristöä on haluttu sekä säilyttää että uudistaa. Linnanniemen keskeisimmän ja historiallisesti merkittävimmän rakennuksen, Turun linnan, asemaa on käsitelty vaihtelevasti laajan puistoalueen keskeltä kohoavana maamerkkinä aina sulautuneena osaksi runsasta rakennusmassaa. Tulevaisuudessa alueelle sijoitettavan Historian ja tulevaisuuden museon sijaintipaikat vaihtelevat Forum Marinumin aukiolta aina Linnanniemen kärkeen asti. Useimmissa ehdotuksissa maisemallisesti ja toiminnallisesti alueen jakavan satamaraiteen linjaus on jätetty näkyviin.

Kesän aikana palkintolautakunta tutustuu tarkemmin kilpailutöihin ja myös sinulla on mahdollisuus auttaa tuomaristoa arviointityössä kommentoimalla ehdotuksia 5. elokuuta asti Kerro kantasi-palvelussa. Työt ovat nähtävissä palvelussa koko tuomaristotyöskentelyn ajan. Kilpailun tulos pyritään julkaisemaan syyskuun aikana ja syksyllä järjestetään näyttely palkituista töistä. Mielenkiintoisia tutustumishetkiä Linnanniemen kehittämisideoiden parissa!

Mervi Lehto

Tietoa kirjoittajasta

Mervi
Lehto
Hankepäällikkö
Turun kaupunki
Merellinen Turku