Mari Helin: Mistä on hyvä arkiympäristö tehty?

Hyvä arkiympäristö on viihtyisä, turvallinen, esteetön ja mahdollistaa kohtaamisia, kirjoittaa ylläpitopäällikkö Mari Helin.

Tutkimusten mukaan vihreän ympäristön näkeminen ja sen läpikulkeminen saa aikaan positiivisia terveydellisiä vaikutuksia. Vihreässä ja rauhoittavassa ympäristössä ihmiset viipyvät kauemmin. Myös taloudelliset merkitykset kaupan ja matkailun kannalta on jo kauan tiedetty.

Viherympäristö tuottaa terveydellisiä hyötyjä ja mielihyvää. Muutama minuutti metsässä laskee verenpainetta ja 20 minuuttia kohentaa mielialaa. Metsässä vietetyn tunnin jälkeen tarkkaavaisuus paranee ja kahden tunnin myötä elimistön puolustuskyky kohoaa.

Hyvä arkiympäristö on muutakin kuin viherasiaa. Se käsittää koko infran. Kadut ja reitit ovat hyvinvoinnin edistäjiä.

Hyvä arkiympäristö on osallistumista ja mahdollisuuksia

Kuntaliiton koordinoima tutkimusohjelma Arttu 2 selvittää kunnissa toteutettujen uudistusten vaikutuksia muun muassa kunnallisiin palveluihin, demokratiaan ja kuntatalouteen. Tutkimuksen mukaan suomalaisten mielestä tehokkaampina vaikuttamistapoina pidetään talkootyöhön, yhdistyksen tai järjestön kautta osallistumista, yhteydenottoa kunnan viranhaltijaan sekä päiväkodin, koulun tms. vanhempainiltaan osallistumista.

Talkootoiminta on tulevaisuudessa jatkuvasti kasvava yhteistyötapa. Vanha ”Älä tallaa nurmikoita” -asenne on muuttunut ”Ota puisto omaksesi” -kehotukseksi.

Kiinnostus kaupunkiviljelyyn yllätti minut, vaikka trendi oli tiedossa. Oli hienoa, että kaupunkiviljely -seminaarin pitopaikka piti vaihtaa suuren osallistujamäärän takia. Seminaarissa oli lopulta 180 kaupunkiviljelystä kiinnostunutta.

Peukkuja ohikulkijoilta

Kaupunkilaisten tapa ottaa ympäristö omakseen lisää yhteisöllisyyttä, vähentää ilkivaltaa ja juurruttaa kaupunkilaisia omaan kaupunkiinsa.

Olen ollut kaupungilla töissä yli 20 vuotta, enkä koskaan aikaisemmin ole törmännyt ilmiöön, että ventovieraat ihmiset ohi kulkiessaan peukuttavat kaupunkiviljelylaatikoille ja -viljelijöille. 350 kappaletta viljelylaatikoita, yrttikävelyt ja kaupunkiviljelyseminaari toteutettiin Turun kaupungin kaunistamisrahaston tuotoilla.

Ihmisten aito osallistaminen, osallistuminen ja kuuleminen haastavat vanhat toimintatavat. Virkamiesten asiantuntijuuden rinnalle tulee nostaa oman lähiympäristönsä asiantuntijat eli asukkaat.

Koska kaikkea ei voi saada, tulee meidän yhdessä pohtia ympäristöön ja sen ylläpitoon liittyviä asioita. Teemmekö oikeita asioita, aurataanko käytetyimpiä reittejä ja ovatko penkit siellä, missä istujatkin? Osallisuus on aina kompromissien tekemistä ja yhteisen ymmärryksen löytämistä!

Mari Helin

Mari Helin
Ylläpitopäällikkö, Turun kiinteistöliikelaitos

Kaupunkipuulajilinjaus – pitkän linjan suunnitelma kaupungin puulajistosta valmistuu kesäkuussa 2016.