Millaisen Tuomiokirkon sinä haluaisit?

Tuomiokirkkoa käytetään nykyisin monipuolisemmin kuin ennen

Turun tuomiokirkko on monille turkulaisille tärkeä paikka. Se kertoo Turusta ja maailman menosta, siitäkin, että Turku oli kerran Suomen pääkaupunki. Sinne on tallennettu Suomen historiaa ja se on Suomen tärkein historiallinen rakennus. Se on koko kaupungin symboli ja maamerkki.

Mutta Tuomiokirkko on paljon muutakin. Ennen muuta se on toimiva kirkkorakennus, Suomen ainoa keskiaikainen katedraali. Sen holvien suojiin ovat ihmiset tulleet iloineen ja huokauksineen, siellä on menty naimisiin ja siellä on ihmetelty urkujen pauhua ja joulun tapahtumia. Siksi lähes jokaisella kaupunkilaisella on jonkinlainen suhde Turun tuomiokirkkoon.

Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön vuonna 1300. Se oli alkuun melko pieni kirkkorakennus, joka vuosisatojen kuluessa laajennettiin. Kirkkolaivaan rakennettiin kappelit ja uskonpuhdistuksen jälkeen monista niistä tehtiin hautakappeleita. Alun perin kirkossa seistiin, mutta saarnan merkityksen korostaminen toi kirkkotilaan penkit ja saarnatuolit. Aivan oma lukunsa olivat Turun monet palot, joiden seurauksena kirkon sisustus tuhoutui. Nykyisen asunsa Tuomiokirkko sai vasta Turun suuren palon jälkeen 1827. Myös kirkon ulkomuoto torneineen muuttui, samoin kaupunkirakentaminen sen ympärillä.

Jokainen aikakausi on jättänyt kirkkoon oman jälkensä. Niin tulee aina olemaan.

Kirkkoa on korjattu ja muunneltu sen jälkeen noin viidenkymmenen vuoden välein. Se on muuntunut seurakunnan tarpeiden mukaan ja jokainen aikakausi on jättänyt kirkkoon oman jälkensä. Niin tulee aina olemaan. Nyt on taas Tuomiokirkon peruskorjauksen aika. Tietyt talotekniset ratkaisut ovat tulleet tiensä päähän, mutta ennen muuta kirkkoa käytetään nykyisin monipuolisemmin kuin ennen. Valtavan suureen kirkkoon olisi hyvä sijoittaa muutakin toimintaa kuin jumalanpalveluksia.

Turun tuomiokirkko ei ole ensi sijassa museo, vaan elävä seurakuntakirkko. Se on koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko ja suunnannäyttäjä. Siksi kaikki muutokset, joita Tuomiokirkossa tehdään ovat esikuvia muille seurakunnille. Tuomiokirkko on myös jumalanpalveluselämän suunnannäyttäjä. Se kulkee etunojassa kirkon muutoksessa ja kirkkotilan tulee palvella tätä näkyä. Tuomiokirkkoa peruskorjataan tulevia sukupolvia varten, mutta historiaa kunnioittaen.

Tuomiokirkon muutos on näkyä tulevasta. Se on myös arvovalintaa. Millaisia arvoja sinä haluaisit vaalia? Minä toivon, että kirkko kantaisi mukanaan pyhyyttä ja kauneutta ja sinne olisi helppo tulla. Siitäkin unelmoin, että siellä olisi tilaa erilaisille toiminnoille ja myös paikkoja, jossa saisi ihan vain olla yksin ja hiljaa.

Peruskorjauksen suunnittelu on siis aloitettu. Kaupunkilaisille tulee monia mahdollisuuksia kertoa omia toiveitaan ja unelmiaan kirkon suhteen. Millaisen Tuomiokirkon sinä haluaisit? Minkä tulee säilyä? Mitä uutta siellä voisi olla?

Aulikki Mäkinen

Tietoa kirjoittajasta

Aulikki
Mäkinen
Tuomiorovasti
Turun tuomikirkkoseurakunta