Pekka Sundman: Turvapaikanhakijat tulivat, Turku on uuden tilanteen edessä

Tunteet käyvät kuumina eritoten Pansiossa", kirjoittaa blogissa kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman

Turkuun on elokuun alusta lähtien tullut viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa päivässä, eikä tahti näytä laantuvan. Monikulttuurisuus on Turussa jo pitkään ollut osa arkea, mutta turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on tuonut uuden tilanteen. Niin meille Turun kaupungilla kuin muillekin julkisille toimijoille ja viranomaisille. Ja niin myös meille kaupunkilaisina.

Kukin taho on nopeasti pyrkinyt muodostamaan kokonaiskuvan tilanteesta, hiukan ennakoimaan  ja varautumaan, mutta helppoa se ei ole kenellekään meille.

Kysymyksiä ja huolenaiheita

Tämä näkyi hyvin asukkaille alkuviikolla turvapaikanhakijatilanteesta järjestämissämme keskustelutilaisuuksissa Hirvensalossa ja Pansiossa.

Kummassakaan tilaisuudessa ei todellakaan tarvinnut patistaa kysymään, vaan asukkailla oli paljon mielessään. Suurin huolenaihe on selvästi turvallisuus. Mitä tapahtuu kun turvapaikanhakijoita tulee omalle asuinalueelle? Voinko kulkea rauhassa, ovatko tytöt turvassa?  Myös kustannukset kiinnostavat. Mitä tämä kaikki maksaa? Riittääkö Turun kantokyky?

Tunteet käyvät kuumina eritoten Pansiossa, jossa kaupunkilaiset kokevat, että uudet tulijat vain sysätään pansiolaisten riesaksi, eikä kaupunki kehitä aluetta samalla tavalla kuin muita Turun alueita. 

Kuusi tekoa Pansion puolesta

Turun kaupunki on tehnyt paljon töitä Pansiossa viihtyvyyden parantamiseksi. Tässä katsaus viimeaikaisiin toimiiin:

  1. Pansion kisapuisto on peruskorjattu
  2. Pohjoissalmen rannalle on rakennettu rantareitti, joka mahdollistaa Pansiossa pitkään odotetun pääsyn Pansiontieltä rantaan ohi pienvenesataman.
  3. TVT Asunnot on peruskorjannut Heinikonkatu 8 ja Tähkiönkatu 4 asuintalot
  4. Hövelin kauppakeskukseen on perustettu Pop-up -vapaa-ajantila
  5. Pansioon on perustettu Bottula-niminen palstaviljelyalue
  6. Turun kaupungin Eviva-hanke on koordinoinut toimintaa ja tuonut Pansioon runsaasti eri toimijoiden matalan kynnyksen vapaa-ajanpalveluita. 

Syksyksi on tiedossa työpajoja ja asukastilaisuuksia, joissa alueen kehittämistä jatketaan eri toimijoiden yhteistyönä.

Lisäksi kaupungin pääohjelmissa tavoitteena on erityisesti vanhojen asuinalueiden kehittäminen. Pansio on yksi näistä, monen muun joukossa.

Turvapaikanhakijat Pernon kouluun

Turvapaikanhakijat hätämajoitetaan Pernon kouluun lähipäivinä. Ja siksi Pernon kouluun, että se on lähimpänä Pansion vastaanottokeskusta. Työ vaikeassa tilanteessa on hiukan helpompaa.

Ylipäänsä nyt on hyvä muistaa, että turvapaikanhakijoiden vastaanottovaiheessa päävastuu tulijoista on Maahanmuuttovirastolla ja Suomen Punaisella Ristillä vastaanottokeskusten ylläpitäjänä. Kaupungin, järjestöjen ja muiden toimijoiden rooli vahvistuu kotouttamisvaiheessa.

Yhteistyöryhmä ryhtyy toimeen

Tilanteeseen varaudutaan vastikään perustetulla yhteistyöryhmällä.

Ryhmässä on edustajat Suomen Punaisesta Rististä, Maahanmuuttovirastostosta, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Lounais-Suomen poliisilaitokselta, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Turun kaupungilta mukana ovat kaikkien toimialojen edustajat sekä työllistämisen, maahanmuuton ja viestinnän asiantuntijat. Ryhmässä on mukana myös median edustajia.

Yksi  ryhmä ei tietenkään maailmaa muuta, mutta on tärkeää että kaikki uudessa tilanteessa olevat toimijat ovat ajan tasalla ja pystyvät yhdessä sopimaan tarvittavista toimista.

Kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman
Pekka Sundman
kaupunkikehitysryhmän johtaja
Turun kaupunki

Kaupunkikehitysryhmä koordinoi Turun kaupungissa lukuisia kaupungin kehitykseen liittyviä asioita. Maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden tilanne on yksi ryhmän tehtävistä.