Turun tähtäin on jo nyt vuodessa 2029

Turku 2029 -säätiön tavoitteena on tehdä Turusta vieläkin parempi paikka elää.

Turku, Suomen vanhin kaupunki täyttää komeat 800 vuotta vuonna 2029. Kaupunki valmistautuu suureen juhlavuoteen antamalla mittavan lahjan itselleen ja asukkailleen. Juhlavuoden valmisteluja varten perustetun Turku 2029 -säätiön kautta kanavoidaan kaupungin 800-vuotisjuhliin kaikkiaan 29 miljoonaa euroa. Tavoitteena on tehdä Turusta vieläkin parempi paikka elää!

Juhlavuotta valmistelevaan 2029 -säätiöön on valittu jäseniksi kotimaan huippuammattilaisia. Mukaan on haluttu asiantuntijoita kulttuurin ja digitalisaation aloilta sekä ihmisten johtamisen ammattilaisia. Juhlavuoteen laitettu sijoitus 29 miljoonaa euroa on Suomen mittakaavassa valtava summa. Viimeksi Turku sijoitti esimerkiksi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen 17 miljoonaa euroa.

Turku 2029 -säätiön tehtävänä on aktivoida toimenpiteitä, jotka houkuttelevat kaupunkiin lisää matkailijoita, asukkaita, kävijöitä ja yrityksiä. Tavoitteena on edistää kaupunkikulttuuria ja kaupungin vetovoimaisuutta, sekä tukea toimenpiteitä joilla vahvistetaan Turun positiivista imagoa. 

Turku 2029 -säätiön perustaminen liittyy myös osana Turun kaupungin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden juhlapäätökseen, jonka kaupunginvaltuusto teki huhtikuussa 2017. Muita tuolloin tehtyjä päätöksiä olivat Historian museon toteuttaminen, Aurajokivarren vetovoiman ympärivuotisuutta vahvistava hanke ja Luolavuoren luonnonsuojelualueen perustaminen. 

Kaupunkistrategia Turku 2029

Tuleva merkkivuosi 2029 on valittu Turun kaupunkistrategian ja tulevaisuuden tarkastelun kiintopisteeksi. Juhlat on päätetty pitää aiempaa paremmin johdetussa, osallistuvassa ja taloudeltaan terveessä kaupungissa. Kaupunkistrategia ja siihen sisältyvät ohjelmat kertovat kaupunkimme tärkeimmistä tavoitteista ja niihin liittyvistä valinnoista, joilla tulevaisuutta rakennetaan.

Haluamme, että koko kaupunkiseutu pystyy tarjoamaan asukkailleen ja yrityksilleen toimivat palvelut tulevaisuudessakin. Kaupungin uudistumiselle on kaksi tärkeää lähtökohtaa. Haluamme, että Turku on hyvän elämän kaupunki (Turku tekee hyvää) ja toisaalta, että kaupunkimme on kilpailukykyinen (Turku tekee uutta). Kaupungin elinvoiman ja kasvun tulee rakentua ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävälle perustalle. Myös kaupungin hiilineutraaliustavoite on nyt asetettu vuoteen 2029. Tässäkin tavoitteessa olemme Suomen ja koko maailman kaupunkien kovinta kärkeä. 

Turku 2029 -säätiö

  • Kaupunginjohtaja Minna Arve (pj)
  • Toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä (Aller)
  • Professori Satu Teerikangas (Turun yliopisto)
  • Toimitusjohtaja Gunvor Kronman (Hanaholmen)
  • Varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen (Varma)
  • Pentti Huovinen (kok)
  • Katri Sarlund (vihr)
  • Varavaltuutettu Riikka Oksanen (vas)
  • Varavaltuutettu Sari Grönroos (sdp)
  • Turun kaupungin vanhusneuvoston vpj Jouko Laakso (ps)

Tietoa kirjoittajasta

Minna
Arve
Kaupunginjohtaja
Turun kaupunki