Kokoelmanosto: Ihmisyyden tutkimusta hiekkalaatikolla

Vaatetus ei muuta lapsille ominaista tapaa liikkua ja leikkiä, mutta se näyttää korostavan erilaisten temperamenttien sopusointuista yhteiseloa.
 

Päiväkodin karulla, aidatulla pihalla liikkuu joukko lapsia kukin omaan tahtiinsa. Tunnelma on rauhallinen. ”Valkokaulustyöläisiksi” puetuista taaperoista osa keskittyy yksin leikkeihinsä tai touhuaa ryhmässä, toisten tarkkaillessa muiden lasten toimintaa ja seuratessa aidan toisella puolella ohikulkevia ihmisiä.

 

Heli Konttisen (s. 1967) vuonna 2009 valmistunut Ihmisen ontologia -videoteos on osa taiteilijan 2003 aloittamaa ihmisyyttä tutkivaa Hiekkalaatikkoteoria-taideprojektia. Projektin lähtökohtana oli lasten osakseen saaman arvostuksen, ja heidän oikeuksiensa toteutumisen pohdinta.

Taiteilijan lähtökohtana oli ajatus siitä, että lasten hyvinvointi on suoraan riippuvainen aikuisten henkisestä hyvinvoinnista. Todistaakseen väitteen Konttinen heittäytyi leikillisesti tutkijan rooliin saadakseen vastauksia kysymykseen, miksi olemme sellaisia kuin olemme? Tutkimusmetodina oli henkisen kehityksen edellytyksenä olevien hyvinvoinnin esteiden, muun muassa suvaitsemattomuutta ja epätasa-arvoa ylläpitävien ilmiöiden valokuvaaminen. Vakavaa pohdintaa edistääkseen, mutta myös keskustelua keventääkseen taiteilija loi ”tutkimuskeskuksen”, joka koostui vuorovaikutteisesta näyttelyinstallaatiosta sekä tutkimustuloksia esittelevistä valokuvanäyttelyistä.

Konttinen on tarttunut teoksissaan laajalti vakaviin aiheisiin, kuten ihmisyyden olemukseen ja sosiaaliseen käyttäytymiseen. Näiden teemojen taiteelliseen purkamiseen on Konttinen valinnut taiteen ja tieteen lähestymistapoja yhdistävän tarkastelukulman.

Filosofiassa ontologia on alue, joka pyrkii selvittämään, mitä oleminen on, mitä tyyppiä olemassa olevat asiat ovat ja minkälaisia suhteita niiden välillä on. Konttiselle termin ympärille kiertyvä taideprojekti-tutkimus kiteytyy Moraali Älyn käsitteeseen. Se määrittelee, mikä on suvaitsevaa ja sosiaalisesti sekä moraalisesti kestävää käytöstä. Tutkimustuloksissaan taiteilija päätyi siihen ajatukseen, ettei ihmisen Moraali Äly leikki-ikäisestä juurikaan kehity.

Vuonna 2012 Wäinö Aaltosen museossa toteutetun Äärimmäisyyksien yhteinen tekijä - 20 vuotta valokuvakoulutusta Turussa -näyttelyn oheisjulkaisussa taiteilija Heli Konttinen totesi taiteen olevan hänelle julkinen keskustelunavaus. Ajatus ihmisen tunne-elämän kehityksen pysähtymisestä onkin ajatuksia herättävä lausuma.

Konttisen mediataideteos kuvaa lavastettua tilannetta, joka välittää yhdenlaisen, lempeän kuvan maailmasta, jossa toimimme. Normaalissa arjessa värikkäästi ja yksilöllisesti puetut lapset ovat videolla saaneet yhtenäisen ”univormun”, joka tekee kaikista ulkoisesti samanlaisia ja näennäisesti samanarvoisia. Vaatetus ei muuta lapsille ominaista tapaa liikkua ja leikkiä, mutta se näyttää korostavan erilaisten temperamenttien sopusointuista yhteiseloa. Hieman samanlaista turvallisuutta voi herättää vaikkapa terveydenhuollon ammattilaisten kohtaaminen. Vaatetus saa odottamaan tai toivomaan tietynlaista käytöstä ja henkilöstä riippumattomien erityistaitojen ja tietojen hallintaa. Jokainen ”univormun” kantaja on kuitenkin ainutkertainen yksilö.

Ajatus Moraali Älystä ei ole sidoksissa siihen, miltä ihminen ulkoisesti näyttää. Kun Konttinen tekee taaperoista vaatetuksen keinoin samannäköisiä, hän asettaa vilkkaassa kehitysiässä olevat lapset tiettyyn muottiin, ja nähdäkseni näin havainnollistaa pilke silmäkulmassa ulkoisen olemuksen taakse piiloutuvia muuttujia. Lapsen kasvuympäristössä keskeisellä sijalla on läheisten aikuisten antamasta mallista oppiminen. Käsitys siitä, mitä suvaitsevaisuus ja sosiaalistuminen ovat jokapäiväisessä elämässä, täydentyy ja kehittyy erilaisissa oppimisympäristöissä lapsen kasvaessa.

 

Alkuperäisen kaksikanavaisen mediataideteoksen tekijät:

Ohjaaja: Heli Konttinen

Elokuvaaja: Jorma Palovaara

Kameramies: Kari Kylänpää

Kamera-assistentti: Otso Reunanen

Studioapulainen: Jari Iso-Metsä

Puvut: Heli Konttinen

Apulaisohjaaja, tuotantomanageri: Jorma Palovaara

Editointi: Kristiina Karsten

Ääni: Jani Lehto / Sound Production Company Lehto & Tuppurainen

Viulu: Emilia Salpaharju

Laboratoriopalvelut ja digitaalinen jälkituotanto: Finn-Lab Oy

Värinkorjailu: Pentti Keskimäki

 

Kuvat: Still-kuvat Heli Konttisen teoksesta Ihmisen ontologia, 2009, mediainstallaatio, 00:01:33. Turun kaupungin taidekokoelma.

 

Lisää aiheesta:

Äärimmäisyyksien yhteinen tekijä: turkulainen valokuvakoulutus 20 vuotta. Toim. Tanskanen, Ilona; Erävaara, Taina; Leino, Renja; Luukkonen, Ismo. Turun ammattikorkeakoulu 2012.

https://www.galleriahuuto.fi/tavallisten-ihmisten-tutkimuskeskus/

https://www.turuntaiteilijaseura.fi/gallery/heli-konttinen/

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Marjo
Aurekoski-Turjas
Tutkija
Turun museokeskus
Asiasanat: