Kokoelmanosto: Lisi, Lisie, Lizzie – kiehtova Lisie Nyström

Nuori nainen ”Lisi”, ”Lisie” tai ”Lizzie” (1890–1966) oli aivan nuorena monien urheilulajien palkittu taitaja, naisurheilun uranuurtaja.

Nuori nainen, noin keski-ikäinen mies ja kaksi vanhempaa naista yhdessä kuvassa, läheisiä toisilleen. Miestä naurattaa. Hän todennäköisesti pitelee toisessa kädessään laukaisinta. Nuori nainen katselee vakavana sivulle. On 1910-luku ja kuva on otettu sisällä kodissa. Keitä he ovat ja mikä on saattanut heidät näin yhteen?

Kuva: TMK.

Nuori nainen ”Lisi”, ”Lisie” tai ”Lizzie” (1890–1966) oli aivan nuorena monien urheilulajien palkittu taitaja, naisurheilun uranuurtaja. Mies, August, aloitti yhteiskunnalliset ponnistelunsa voimistelunopettajana Turun suomalaisessa klassillisessa lyseossa ja oli mukana myös Turun urheilupuiston perustamisessa ja sen pitkäaikainen isännöitsijä ja ”puuhamies”. Hän sai rakennuttaa talonsa urheilupuistoon, jossa Blombergin romanttinen huvila edelleen seisoo modernin stadionin kupeessa.

Kuva: TMK.
Kuva: TMK.
Kuva: TMK.
Kuva: TMK.
Kuva: TMK.

Nuoresta Lisiestä on Turun museokeskuksen Lizzie ja August Blombergin kokoelmassa useita kuvia, milloin ulkona, milloin sisällä, urheilemassa ja muotokuvattuna. Monia kiinnostavia otoksia on otettu sisällä kodissa, jossa kaikki neljä todennäköisesti asuivat. Yhdessä kuvassa Augustin käsi on omistavasti Lisien vyötäröllä. Mies on kuitenkin virallisesti naimisissa toisen kanssa.

August Blomberg ja Julie Melanie Seth avioituivat vuonna 1892 ja saivat samana vuonna pojan. Avioliitto kesti virallisesti aina vuoteen 1936 saakka kunnes ero astui voimaan ja August nai vihdoin Lisien. Vaikka kuvien ottoaikaan August oli naimisissa Julien kanssa, Julieta ei tunnu näkyvän missään kuvassa, vain Lisie, missä Julie on?

Turun osoitekalentereista selviää, että Lisie Nyström asui 1910-luvun alkupuolella leskiäitinsä kanssa Birgerinkadulla (nyk. Ursininkatu), mutta vuodesta 1916 lähtien sekä Lisien että hänen äitinsä Augustan osoite on sama kuin August Blombergin eli Eerikinkatu 17. Vuonna 1923 Lisie tosin asui Sofiankadulla kun taas Augustin osoite oli jo silloin Urheilupuisto. Vuoteen 1925 mennessä myös Lisie ja hänen äitinsä olivat muuttaneet Urheilupuistoon Blombergin huvilaan, jossa Lisie asui 1960-luvullakin – elämänsä loppuun asti.

Kuva: TMK.
Kuva: TMK.
Kuva: TMK.

Useassa sisällä otetussa kuvassa näkyy Lisien ja Augustin lisäksi kaksi vanhempaa naista. Näistä toinen on Lisien äiti, joka asui heidän kanssaan. Toisessa vanhemmassa naisessa on hieman Augustin näköä – mutta Augustin äiti kuoli jo 29-vuotiaana 1872. Voisiko toinen naisista olla Augustin sisar Edit Helena Roth? Ei, sillä tämä kuoli jo vuonna 1905. Ehkä sukulaisnainen kuitenkin, joka selvästi asuu samassa huushollissa?

Augustin ensimmäistä vaimoa, Julieta, ei löydy Turun osoitekalenterista. Hänen äitinsä siellä on mainittu – ehkä Juliekin on asunut leskiäitinsä tai poikansa kanssa? Tai onko hän sairastunut? Tai löytänyt uuden kumppanin? Tätä emme tiedä. Jossakin vaiheessa Julie lienee muuttanut Helsinkiin koska myös kuoli siellä. Kiinnostava näkökulman avaus: voiko toinen kuvan vanhemmista naisista olla Julie? Ikänsä puolesta ehkä voisi, mutta muutoin?

Lisie Nyströmin elämäntarina on kiehtova – Hangossa aavan meren rannalla lapsena uimaan oppinut nainen mainitaan 1900-luvun alkupuolella monissa urheilulehdissä. Tulosluetteloissa hän on usein kärkipäässä useassa eri lajissa: juoksu, pituushyppy, kuulantyöntö, voimistelu ja 1920-luvulla jääpallo. Lisie myös hiihti ja luisteli. Uinti oli hänelle tärkeä laji jo pienestä lapsesta asti. Hän toimi uinninopettajana Turun Urheilunystävissä ja Åbo Simklubbissa vuosina 1908–1952 ja erityislajina hänellä oli pituussukellus. Lisie oli suomalaisen naisurheilun uranuurtaja, häntä kutsuttiin ”Suomen urheilukuningattareksi”.

Kuva: TMK.
Kuva: TMK.
Kuva: TMK.

Vuodesta 1923 lähtien Lisien nimen kohdalla lukee Turun osoitekalenterissa ”Lizzie E. Nyström, näyttelijätär”. Toisen uran hän taisi tehdä Turun ruotsalaisessa teatterissa.

Lähteet:

Turun museokeskus, valokuvakokoelma, Lizzie ja August Blombergin kokoelma.

Lizzie ja August Blombergin kokoelma Finnassa. 

Urheilumuseo. Blomberg, Elisabeth Eugenie (Lizzie). Muistelmia Lizzie Blombergista, laatinut Eira Nurminen 1955.

Suomen Urheilulehti ja muut urheilulehdet. Turun urheiluliiton Kisatorvi lehdestä 1910-luvulla Lisie löytyy tuloksista usein ensimmäisenä. Mahdollisesti tästä juontaa ”kuningatar” -nimitys, Lisie sai useita Suomenmestaruuksia nimiinsä ja hänelle on kirjattu yksi maailmanmestaruus. digi.kansalliskirjasto.fi

Kansallisbiografia: Blomberg, August (1867–1950).

Tietoa kirjoittajasta

Minna
Ijäs
tutkija, valokuvakokoelma
Turun museokeskus
Asiasanat: