Kokoelmanosto: Taidetta taskunpohjalla − Turun kirjastokortit kuvitettiin vuonna 1993 grafiikanvedoksilla

Teoksen nimi Tiedon avain viittaa siihen, kuinka kirjastokortilla kuka tahansa pääsee käsiksi lukemattomiin kirjallisuuden ja tiedon saloihin.

Turun kaupunginkirjaston kirjastokortit kuvitettiin 1990-luvulla taidegraafikoiden teoksilla. Vuonna 1993 järjestettiin kutsukilpailu kuvan suunnittelusta turkulaisille taidegraafikoille. Voittajiksi valittiin taidegraafikot Manno Kalliomäki ja Juha Joro. Uudet kirjastokortit toteutettiin heidän taideteostensa mukaan.

Manno Kalliomäen (1948−2005) teoksessa sanat BIBLIOTHECA ABOENSIS on sommiteltu pitsimäisen kuvioinnin päälle. Juhan Joron (s. 1957) Tiedon avain -niminen alkuperäisteos on kooltaan lopulliseen kirjastokorttiin verrattuna paljon suurempi, 26 cm x 40,5 cm. Se on toteutettu serigrafia-menetelmällä. Teoksen keskiössä on musta, tussimaista kalligrafian rentoa, mutta harkittua viivaa jäljittelevä avainkuvio. Taustalla kiemurtelevat harmaat orgaaniset kaaret ovat kuin sormenjäljen labyrinttimäiset sokkelot. Teoksen nimi Tiedon avain viittaa siihen, kuinka kirjastokortilla kuka tahansa pääsee käsiksi lukemattomiin kirjallisuuden ja tiedon saloihin.

Vuonna 1996 otettiin käyttöön kolmanneksi rinnakkaiseksi kirjastokortiksi Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala -aiheinen kortti. Nykyään nämä kirjastokortit ovat jo pitkälti poistuneet käytöstä, sillä vuonna 2007 siirryttiin Kulttuurikortin aikaan. Yhdistetyllä kirjasto- ja kulttuurikortilla saa myös etuja ja tietoa alueen kulttuuritapahtumista. Samalla uusien käyttöönotettavien kirjastokorttien ulkoasu muuttui graafiselta ilmeeltään. Taidegrafiikan vedoksilla kuvitetut kortit ovat kuitenkin edelleen toimivia kortteja, joten ehkä lompakossasi tai taskun pohjalla piilee turkulaista taidegrafiikkaa.

Juha Joro, Tiedon avain, 1994, serigrafia. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Raakkel Närhi / TMK.
Tiedon avain -kirjastokortti on Juha Joron suunnittelema. Kuva: Riina Tiainen / TMK.
Bibliotheca Aboensis -grafiikanvedokseen pohjautuva kirjastokortti. Kuva Laura Yli-Seppälä / TMK.

Tietoa kirjoittajasta

Riina
Tiainen
Amanuenssi
Turun museokeskus
Asiasanat: