Kuukauden esine: Munkki auttaa yskään

Noin 14 senttimetrin korkuinen pullo on vaikuttava ilmestys

Varsinkin talvisaikaan monet virustaudit tuovat seuranaan sitkeän yskän. Nykyään yskänlääkepakkaukset ovat harvoin yhtä komeita kuin 1950–1960-luvuilla apteekeissa myydyn Munkki-yskänlääkkeen pullo. Ruskeasta puristelasista tehty, noin 14 senttimetrin korkuinen pullo on vaikuttava ilmestys. Pullo kun itsessään on kirjaa kantavan ja viittaan sonnustautuneen, hyvin vakavailmeisen munkkihahmon muotoinen. Hattuna toimii muovinen pullonkorkki. 

Munkki-yskänlääkettä valmisti Turun Räntämäessä toiminut Lääke Oy. Vuonna 1947 perustettu yhtiö vaihtoi nimensä Farmos-Yhtymäksi kymmenisen vuotta myöhemmin. Se on myöhemmin tunnettu erityisesti Linna shampoon valmistajana. Koko perheelle markkinoitua reseptivapaata, ilmeisesti salmiakilta maistunutta yskänlääkettä pidettiin hyvänmakuisena. Sitä kutsuttiin hellittelevästi myös Ukko-Munkiksi. Tarmo Mannin tähdittämän yskänlääkkeen mainoksen (1958) voi katsoa Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin kokoelmista. Pullo on Riihimäen Lasi Oy:n tuotantoa.

Lääke Oy:n Munkki-yskänlääkepullo. Turun museokeskuksen esinekokoelma. Kuva: Rosa Huuska / TMK.

Munkki-yskänlääkepulloja on säilynyt yllättävän paljon näihin päiviin asti, sillä moni on säilyttänyt pulloa koristeena valmisteen tyhjennyttyä. Nykyään Munkki-pulloja ei näe apteekeissa, mutta sellaisen voi havaita museokokoelmien lisäksi vaikkapa antiikkiliikkeessä tai sukulaisen hyllyssä.

Lähteet:

Tietoa kirjoittajasta

Ringa
Takanen
Tutkija
Turun museokeskus