Kuukauden esine: Välipalahetki

Kovan leivän, voin ja maidon oletettiin antavan hyvät vahvat hampaat

Valokuvassa viime vuosisadan vaihteesta poika syö näkkileipää ruokapöydän ääressä. Poika on pukeutunut tuon ajan koulupukuun, lyhyeen villakankaiseen takkiin ja puolihousuihin. Ehkä hän on kouluun lähdössä, tai ulkoa tulossa ja oikein nälkäinen. Voileivän ja lasin maitoa on voinut saada myös ennen ateriaa tai välipalaksi. Pojan edessä pöydällä on juomalasi nurinpäin asetettuna.

Keskellä pöytää on kulhossa näkkileipää aseteltuna muurahaisenpolku-kirjonnalla koristellulle pienelle reunasta hapsutetulle leipäliinalle. Vieressä lautasella on kotona tehtyä voita ja posliinikannussa maitoa. Näkkileipää syötiin paljon, sillä kovan leivän, voin ja maidon oletettiin antavan hyvät vahvat hampaat. Pikkulapsille näkkileipä sopi hyvin, kun he opettelivat ruuan pureskelua. 

Näkkileipä pöydässä oli joko kotona leivottua tai ostettua. Vuonna 1901 perustetulla Wähäwäkisten Osuusliikkeellä (vuodesta 1918 Turun Osuuskauppa) oli vuoden 1902 lopussa kaksi leipomoa. Turun museokeskuksen kokoelmissa on kaksi valokuvaa leipomosta missä leivotaan näkkileipää. Ne ovat oletettavasti juuri Wähäwäkisten Osuusliikkeen leipomosta. 

Leipomon naispuoliset työntekijät ryhmäkuvassa. Kuva: Johannes Schalin / Turun museokeskus.
Naispuolinen leipomon työntekijä harjaa leivistä jauhoa uunin edessä. Kuva: Johannes Schalin / Turun museokeskus.

Tunnelma ruokasalissa on kodikas ja valo ikkunasta lankeaa kauniisti muodostaen valoa ja varjoa huoneeseen. Huone on tapetoitu kuviollisella tapetilla ja sisustettu vaaleilla maalatuilla puuhuonekaluilla.  Ruokailukalusto on uusklassinen, minkä näkee tuolin selän ristikosta. Taustalla seinällä on kaappikello ja puhelin, kirjaston avoimen oven vieressä.

Schalinin perheen kotona otetussa kuvassa on nuoren valokuvaajan Johannes Schalinin (1881–1906) veli Olav. Perhe muutti Turkuun 1904, missä vanhin poika Johannes jatkoi vuonna 1900 Uudessakaarlepyyssä aloittamaansa toimintaa: valokuvasi tilauksesta, painatti kuvapostikortteja myytäväksi ja välitti valokuvaustarvikkeita. Johannes Schalin osallistui kotimaisiin sekä ulkomaisiin valokuvakilpailuihin ja voitti toisen palkinnon Kievin näyttelyssä 1905. Lupaavan valokuvaajan ura jäi kuitenkin lyhyeksi sillä Johannes Schalin kuoli keuhkosairauteen tammikuussa 1906.

Johannes Schalin lukee päivälehteä. Kuva: Johannes Schalin / Turun museokeskus.
  • Lähteet:
    Historia – TOK (tok.fi) viitattu 29.11.2022.
    Turun museokeskuksen valokuva- ja esinekokoelma.
    Willner-Rönnholm Margareta 2016. Grupporträtt med fotograf. Den unge Johannes Schalins fotografiska bana. Teoksessa: Kuvalähde. Valokuvia Turun museokeskuksen kokoelmasta. Toim. Minna Ijäs. ABOA 2013–2014 / 77–78. Turun museokeskus. Ss. 62–83.

 

Tietoa kirjoittajasta

Annika
Winberg
Projektitutkija
Turun museokeskus
Asiasanat: