Museoarki: Tulikaste

Elokuun ensimmäisellä viikolla alkoi varsinainen tulikaste ja pieni kenraaliharjoitus

Muutto tulevaan kokoelmakeskukseen vaatii vuosien työn kokoelmien digitoinnissa ja pakkaamisessa. Kokoelmapalvelut suljettiin heinäkuun alusta 2022, ja samana kesänä aloitettiin myös pakkaaminen varsin haastavasta kohteesta.

Kokoelmamuuttoa oli jo ennen tätä tietysti suunniteltu ja ainakin mielikuvissa harjoiteltu. Muuttoprojektia varten oli Aina-kokoelmatietokantaan kehitetty sijaintipaikan lukua varten QR-kooditoiminto. Meille oli iskostunut vakaa käsitys, kuinka se nopeuttaa työtä. Laatikon tai esineen kyljestä ja hyllystä vain PIIP PIIP ja ENTER!

Tuumasta toimeen

Elokuun ensimmäisellä viikolla alkoi varsinainen tulikaste ja pieni kenraaliharjoitus. Museokeskuksen lasi- ja posliinivarasto Turun linnassa täytyi tyhjentää kokonaan ilmastointikoneremontin tieltä. Varaston saavutettavuus nykymittapuun mukaan oli heikko – monet kapeat portaat ja paljon mutkia. Tila oli ahdas eikä tilaa työskentelylle tai pakkausmateriaaleille juurikaan ollut. Ensimmäisten viikkojen olosuhteet olivat lisäksi läkähdyttävät. Kaikki kesän aikana muurien sisään kertynyt lämpö oli tornin yläkerroksessa. Työ pääsi kuitenkin alkuun. Pakko on hyvä kannustin – deadline painoi päälle.

Posliinivaraston hyllyjä Turun linnassa. Kuva: Maarit Hirvilammi / TMK.

Optimismi on hieno piirre ja ihmismieli siihen taipuvainen. Melko pian selvisi, että kuppien ja kippojen pakkaamisessa menisi enemmän aikaa kuin aluksi oli arvioitu. Siispä kutsuttiin apuun lisää käsipareja.

Meillä museossa on työntekijöillä melko eriytyneet työtehtävät. Museoesineiden käsittely ja varsinkin pakkaaminen on ollut vain konservaattoreiden vastuulla. Kun koko kokoelmat muuttavat, tarvitaan kuitenkin kaikkien museoammattilaisten osallistumista. Posliinivaraston tyhjentäminen olikin oiva kenraaliharjoitus osallistaa muutkin museoammattilaiset pakkaamiseen.

Muutamien kannustavien ja rohkaisevien saatesanojen avustuksella kokoelmapuolen tutkijoista kehkeytyi luovia pakkaajia. Samalla konservaattorit perehtyivät kokoelmatyön saloihin. Vielä suurempi joukko osallistui kaikkien reilun 800 laatikon kantamiseen linnan kuudennesta kerroksesta alas autoon ja väliaikaiseen säilytyspaikkaan. Mitä parhainta tyhy-toimintaa.

Arvokuljetus tutkija Sari Pihajoen ja konservaattori Tanja Huikurin kannettavana. Kuva: Kari Hintsala / TMK.

No, kuinka sitten kävi? Lasi- ja posliinikokoelmat saatiin pakattua määräaikaan mennessä. Mitään ei mennyt rikki. Laatikoille saatiin PIIP PIIP luettua uudet sijainnit QR-koodilla ja se todellakin nopeutti muuttoa.

Mitä opittiin?

Älä syyllisty liikaan optimismiin. Kerro arvioitu pakkausaika kahdella tai kolmella. Kaikki museoesineet eivät mahdu samankokoisiin laatikoihin. Yritä keksiä helppo ja nopea tapa pakata hauraita esineitä turvallisesti. Kaikesta on pidettävä lukua (vaikka olisi kuinka mitätön kappale)! Mitään ei voi pakata niin sanotusti ohi kirjanpidon. Muista taukojumppa. Varaudu tekemään luovia ratkaisuja. Nuku yön yli, aamulla kaikki kirkastuu. Muista pitää mielessä pitkäaikaissäilytyksen prinsiipit ja hanki tarvittavat materiaalit (ja hieman enemmän) valmiiksi. Ryhdy surutyöhön ja hyvästele vanhat varastot ja työtilat.  Muista hyvä mieli ja pidä työtoverit tyytyväisinä. Muista pitkä pinna ja löysä vieteri.

Nyt tarvitaan turnauskestävyyttä. Tätä on edessä seuraavat kolme vuotta – optimistisesti!

Posliinivaraston pakatut esineet odottamassa siirtoa Pohjoisessa näyttelyhallissa. Kuva: Maarit Hirvilammi / TMK.

Tietoa kirjoittajasta

Maarit
Hirvilammi
Konservaattori
Turun museokeskus
Asiasanat: