Ajankohtaista: Puolalanpuisto herää henkiin Hans Rosenströmin ja Kalle Nion  Weaving, Yearning -ääniteoksesta

Ulkotilaan luotu teos on jokaiselle kuulijalle erilainen. Kokemukseen vaikuttavat sää, kaupungin muut äänet, ympäröivät tapahtumat sekä kuulijan oma liike ja tunnetilat teoksen aikana.

Hans Rosenströmin ja Kalle Nion ääniteos Weaving, yearning elävöittää Puolalanpuistoa 7.10.-17.12.2021. Teos esitetään kerran päivässä kello 18 alkaen ja sen kesto on noin 20 minuuttia. Ääniteos muodostuu kaiuttimien avulla luodun reitin varrelle kaupunkiympäristön, sään sekä kuulijan sijainnin ja liikkeiden yhteisvaikutuksesta.

Ryhmä lähdössä tutustumaan Puolalanpuiston soivaan taideteokseen. Kuva: Ville-Matti Rautjoki / Turun museokeskus.

Puolalanpuisto sai kaupunkitilaan sävelletyn ääniteoksen, kun Hans Rosenströmin (s. 1978) ja Kalle Nion (s. 1982) ääniteos Weaving, yearning saapui Turkuun 7.10.2021. Teos on koettavissa iltaisin kello 18 alkaen kaiuttimien avulla luodun reitin varrella 17.12.2021 saakka. Reitin lähtöpiste sijaitsee taidemuseolle vievien portaiden edessä. Ennen Turkua Weaving, yearning on ollut esillä Lontoossa osana laajempaa A I S T I T / coming to our senses -nykytaidekokonaisuutta, jonka jälkeen se esitettiin Helsingissä osana Helsingin juhlaviikkoja. Teos juhlistaa Turun kaupungin kulttuuripääkaupunkivuoden kymmenvuotisjuhlaa. Turussa teos on rahoitettu Turun kaupungin kaunistamisrahaston tuella.

Ääniteos koostuu neljästä äänestä, jotka ajelehtivat pehmeästi kaupunkitilan läpi ja luovat näkymättömän säikeen. Teos kutoo kuuntelijan, ohikulkijan ja ympäristön yhteen ohikiitäväksi hetkeksi. Ääniteoksen kappale on laulaja-lauluntekijä Aino Vennan käsialaa.

Paikkasidonnaisen teoksen kokeminen

Ulkotilaan luotu teos on jokaiselle kuulijalle erilainen. Kokemukseen vaikuttavat sää, kaupungin muut äänet, ympäröivät tapahtumat sekä kuulijan oma liike ja tunnetilat teoksen aikana.

- Osa kuulijoista varmaankin tulee kuuntelemaan teoksen alusta loppuun, toisaalta monille teos saattaa ilmaantua yllätyksenä, jolloin kokemus on varmasti erilainen. Teoksen tekemisessä olemme pyrkineet kauneuteen. Teos ei pyri liikaa puskemaan kuulijaa mihinkään suuntaan, enemmänkin johdattamaan kohtaamiseen meitä ympäröivän tilan, valon ja ilman kanssa, Rosenström ja Nio toteavat.

Teos voi näyttäytyä tässä mielessä taiteilijoiden mukaan jopa elokuvallisena kokonaisuutena. Taideteos houkuttelee kuulijaa liikkumaan ympäristössään äänen kuljettamana sekä samalla havainnoimaan äänimaiseman lisäksi ympäristöä ja omaa suhdetta siihen. Ääniteoksen ansiosta tutun ympäristön voi kokea uudessa valossa.

Monimediaisia nykyhetken taiteilijoita

Molemmat taiteilijat ovat valmistuneet Helsingin Taideyliopistosta, esiintyneet sekä kotimaisissa että kansainvälisissä yksilö- ja ryhmänäyttelyissä ja saaneet tunnustusta urallaan. Kalle Nio on kuvataiteilija, taikuri ja näyttämöohjaaja, joka luo lavaesityksissään ja elokuvainstallaatioissaan kohtaamisia menneisyyden ja nykyisyyden, taikuuden ja kuvataiteen sekä todellisuuden ja illuusioiden välillä. Nio on yksi esiintymispaikka Teatteri Unionin sekä esittävän taiteen ryhmän WHS:n perustajista. WHS:n kanssa Nio on esiintynyt yli 30 maassa. Nykyään Tukholmassa asuvan Hans Rosenströmin teokset keskittyvät installaatioihin, jotka käsittelevät katsojien psykologista ja fyysistä suhdetta tietyssä hetkessä ja paikassa. Teoksiaan Rosenström on tuottanut eri medioiden ja materiaalien avulla, ja niitä voi nähdä useissa kokoelmissa, kuten Kiasmassa, Nykytaiteen museossa, Amos Rexissä, EMMAssa, Espoon modernin taiteen museossa ja Saastamoisen säätiön kokoelmassa.

Taiteilijat päätyivät työskentelemään yhdessä, kun A I S T I T / coming to our senses -nykytaidekokonaisuuden toteutukseen pyydettiin Rosenströmiä taiteilijaksi.  Nykytaidekokonaisuus esitetään porrastetusti Pariisissa, Berliinissä, Lontoossa, Helsingissä ja Gentissä vuosina 2021–2022. Hankkeen taustalla on neljä Euroopassa toimivaa Suomen kulttuuri-instituuttia. Weaving, yearning -teos on syntynyt Suomen Britannian- ja Irlannin-instituuttien pyynnöstä niiden kymmenvuotisen yhteistyön merkiksi.

- Tämän mahdollisuuden innoittamana aloimme Kallen kanssa tekemään yhteistyötä ja suunnittelemaan, mitä King’s Crossin vilkkaaseen kaupunkiympäristöön olisi mielenkiintoista toteuttaa. Kun idea kaupunkiin sävelletystä lauluteoksesta kiteytyi, pyysimme mukaan säveltäjä/laulaja Aino Vennaa, sillä pidimme sekä hänen äänestään, että suhteestaan musiikin tekemiseen, Rosenström kertoo.

Äänitaideteos johdattaa kuulijan kokemaan tutun paikan uudella tavalla. Yleisnäkymä puistoon kesällä 2020. Kuva: Marjo Aurekoski-Turjas / Turun museokeskus.

Vaihtuva sijainti mahdollistaa teoksen uudenlaisen kokemisen

Lontoossa teos herätti paljon positiivista huomiota luodessaan rauhallisella äänimaisemallaan uudenlaisen kaupunkitilan, johon ohikulkijat pysähtyivät. Turkulainen kaupunkitila tarjoaa hyvin toisenlaisen ympäristön Lontoon kiireiseen Kings’s Crossiin verrattuna. Taiteilijoita kiinnostaa, miten Puolalanpuistossa esitettävä Weaving, yearning -teos otetaan vastaan.

- Meille molemmille Turku on tuttu vain pinnallisesti, mutta olemme erittäin iloisia, että löysimme teokselle näin mainion esittämispaikan. Puolalanpuisto antaa teokselle hienon ympäristön. Uskomme, että teoksen kokemus puistoympäristössä yhdistettynä hienoihin kaupunkinäkymiin luo koskettavan kokonaisuuden, taiteilijat kertovat.

Tietoa kirjoittajasta

Sofia
Turkulainen
Korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus
Asiasanat: