Tietoa kirjoittajasta
Anniina
Lehtokari
Tutkija
Turun museokeskus
Apteekkimuseo ja Qwenselin talon ovet ovat käyneet tiuhasti viime viikkoina. Lähetyksiä saapuu, kolkutusta kuuluu joka puolelta, ja ilmassa on kiireen ja odotuksen tunnelma. Vuonna 2014 käynnistetty kehittämishanke alkaa olla loppusuoralla ja uudistetun museon avajaiset aivan nurkan takana.
Museossa ei ole juurikaan osa-aluetta, jota uudistus ei olisi koskettanut. Suurin tiloja koskeva muutos näkyy uusissa yleisönpalvelutiloissa ja johdantonäyttelyssä. Sisäänkäynti siirtyi uudistuksessa Läntiseltä rantakadulta sisäpihalle ja vierailijaa ovat nyt vastaanottamassa museokauppa, lipunmyynti sekä vaatesäilytystilat. Värikäs ja sopivan kokoinen johdantonäyttely on näiden tilojen vieressä. Näyttelyssä museon uusi kartta, 1800-luvun apteekkihistoriaa ja 1700-luvun lopulla talossa asuneen lääketieteen professori Joseph Pippingin (aateloituna Pippingsköld) ja hänen perheensä aikaa kokoavat tekstit, aikakauden esineet ja hienot piirrokset johdattavat vierailijan kohti museokierrosta. Myös museon 1940-luvulla rakennettu pienoismalli on saanut paikkansa näyttelystä.
Miten tarjota vierailijalle useita keinoja tutustua museon sisältöihin ilman, että kauniit vanhat tilat täyttyvät tekniikasta?
Hankkeessa puntaroitu keskeinen kysymys oli, miten tarjota vierailijalle useita keinoja tutustua museon sisältöihin ilman, että kauniit vanhat tilat täyttyvät tekniikasta. Lippukassalta voikin nyt valita mukaansa perustiedot sisältävän huonekartan, uuden kattavan opaskirjan tai iPadilla käytettävän ääniopastuksen, jossa talon Elsa-piika sekä Frans-apteekkarioppilas kulkevat rinnalla läpi huoneiden kertoen elävästi talon elämästä 1700–1800 -luvuilla. Lasten viihtymisestä museokierroksella vastaa museota asuttava Gustav-kyyhky, joka ei tunnu pysyvän häkissään.
Uudistuksista huolimatta myös paljon on säilynyt ennallaan, mikä tietysti ilahduttaa museon pitkäaikaisia ystäviä. Kauniiden 1700-luvun interiöörien rauhallinen tunnelma ja jokaista vierailijaa nykypäivänäkin koskettavat apteekki- ja lääkehistorian näyttelyt esineineen ovat edelleen museon vetonaulana. Kokonaisuksia on selkeytetty ja sinne tänne tuotu uusia kiinnostavia yksityiskohtia.
Hankkeen tärkeimpiä tavoitteita oli saavutettavuuden parantaminen. Sisäpihalta johtavat vastedes luiskat sekä museoon että kahvilaan, ja kaupan yhteydestä löytyy esteettömämpi wc-tila. Kynnyksiä on muokattu läpi rakennuksen. Opasteita ja valaistusta suunniteltaessa sekä sisältötuotannossa myös nämä asiat pidettiin mielessä. Mutta kuten vanhoilla rakennuksilla on tapana, täydelliseen esteettömyyteen ne eivät taivu ja museovierailulle tulee lähteä pyörätuolilla edelleen avustajan kanssa.
Myös piha on kokenut muodonmuutoksen ja se houkuttelee nyt vierailijaa aikaisempaa voimakkaammin hengähtämään ainutlaatuiseen, vehreään historialliseen ympäristöön keskellä Turun ydinkeskustaa. Lasten oma apteekki sisäpihalla on auki kesäkaudella edellisvuosien tapaan ja kutsuu leikkimään. Kahvia siemaillessa voi tutustua pihapiiriin huolella valittuihin kasveihin, jotka tukevat yrtintuoksuisesti ja elävästi uutta kokonaiskonseptia ja tänä vuonna 60 vuotta täyttävää museoympäristöä. Eipä mene siis harhaan, mikäli valitsee kahvin seuraksi vielä kahvilan juhlavuotta varten suunnitteleman juhlaleivoksen.