Hiljaiset sillat tuo kuuman Iowan syksyn keskelle

Valosuunnittelija Kalle Ropponen kertoo syksyn pakahduttavimmasta musikaalista

Hiljaiset sillat -musikaalin Suomen kantaesitystä alettiin harjoittelemaan Turun Kaupunginteatterissa jo viime keväänä. Syyskuu toi Hiljaiset sillat -työryhmän takaisin Päänäyttämölle, kun harjoitukset jatkuivat teknisellä viikolla. Sen aikana hiotaan lavasteiden liikkeitä sekä rakennetaan valoja ja videokuvaa samalla, kun näyttelijät harjoittelevat kohtauksia. Yksi luovan työryhmän tekijöistä on valosuunnittelija Kalle Ropponen.

Kalle Ropponen toimii Kansallisteatterissa valo- ja ääniosaston esihenkilönä ja suunnittelijana, mutta Turkuun hänet toi ohjaaja Samuel Harjanteen visio. Sen mukaan Hiljaisten siltojen melodramaattinen maailma kaipasi juuri hänen kädenjälkeään valosuunnitteluun. Ropponen tunnistaakin teoksesta paljon itselleen luontaista, sillä intiimi rakkaustarina on romanttinen ja maalaileva ja luonnosta löydettävät metaforat on kirjoitettu sisään tarinaan. Ropponen viittaa valoilla luotaviin polttavan kuumiin kesäpäiviin, iltaruskoihin, ikkunoista kuin varkain sisään lankeavaan valoon… Hänen tavoitteenaan ei ole keksiä varsinaisesti mitään uutta, vaan mallintaa realistisia tilanteita ja maalata ne valoilla mahdollisimman täyteläisesti. Pukusuunnittelija Tiina Valkaman kanssa he ovat korostaneet 60-luvun amerikkalaista sävymaailmaa pastelleineen.

Musikaali on salaisesta salamarakastumisesta johtuen hyvin intiimi ja siinä ollaan paljon kahden, vaikka välillä näyttämön valtaavatkin joukkokohtaukset kuoroineen. Musikaalimaiset purskahdukset on pidetty kuitenkin riittävän hienovaraisina, jotta tarinan herkkyys säilyy. Francescan ja Robertin rakkaustarinaa kerrotaan myös simultaanisti, esimerkiksi näyttämällä samassa näkymässä puheluiden molempia osapuolia. Näissä hetkissä Ropposen valosuunnittelu toimii rajauksena paikkojen välillä maalaten ne eri värisillä valoilla. Jani Uljaksen suunnittelema lavastus jättää runsaasti tilaa valojen leikille ja Sanna Malkavaaran videot täydentävät näyttämökuvan yltäkylläiseksi.

Syyskuun alkupuolella, juuri ennen ensimmäistä läpimenoharjoitusta, katsomossa istuva lennähtää mielessään kuumaan kesään ja imeytyy mukaan päähenkilöiden pakahduttaviin tunteisiin. Maria Ylipää ja Jonas Saari saavat tulkinnoillaan Ropposenkin hetkeksi liikuttumaan, vaikka lähes 200 valotilanteen ohjelmointi on vielä pikkuisen kesken. Nämä kylmät väreet lupaavat hyvää 7.10. alkavaa esityskautta ajatellen!

Hiljaiset sillat -musikaalin Suomen kantaesitys Turun Kaupunginteatterissa 7.10.2022.

Kuvassa Maria Ylipää ja Jonas Saari, kuvaaja Otto-Ville Väätäinen.

 

Emmi Kantonen, Turun Kaupunginteatteri

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Kirjoittajan mielestä parhaita työpäiviä teatterissa ovat ne, jolloin pääsee kurkkaamaan harjoituksiin ja jututtamaan esitysten tekijöitä.