Kaamos: elämyksellistä kaupunkikulttuuria vai turhaa tohinaa?

Kirjasto pullistelee raamiensa sisällä, mutta kehykset eivät murru

Pääkirjaston uudisosan avauduttua keväällä 2007 myös toimintakonsepti avartui – lähes kaikki meni uusiksi.

Kokoelmat, tilat, tapahtumat

Kun seuraavana keväänä alettiin suunnitella kirjaston kulttuuripääkaupunkiohjelmaa, johtoteemoiksi valikoitui kolme osa-aluetta: kokoelmat, tilat ja tapahtumat. Viimeksi mainittu oli tuolloin melko uusi toimintamuoto, ei enää vanhakantainen oheistoiminto vaan merkityksellinen mahdollisuus avata kirjaston palveluja.

Nuo kaikki kolme tavoitetta liittyvät yhteen, sillä tapahtumat – kirjailijatapaamiset, konsertit, näyttelyt, kirjavinkkaukset jne. – ponnistavat aineistoista ja ilman muuntuvia tiloja olisi mahdotonta ideoida minkäänlaisia tilaisuuksiakaan. Kirjasto pullistelee raamiensa sisällä, mutta kehykset eivät murru.

Lukemisen yö Kaamoksen esitapahtumana

Kolmen koplasta kehkeytyi Kohtaamia kirjastossa -niminen ohjelmakokonaisuus, joka viriteltiin käyntiin jo syksyllä 2010 muutama kuukausi ennen kulttuuripääkaupunkivuoden lähtölaukausta 1.1.2011. Lukemisen yötä; Kaamoksen esitapahtumaa, vietettiin marraskuussa.

Uudenlainen luomus, jossa pääkirjastossa oli ohjelmaa aamusta keskiyöhön ja vielä seuraavanakin päivänä, houkutteli väkeä sankoin joukoin kirjastoon.

Muutaman päivän päästä vietetään 11. Kaamosta. Tarjolla on kirjailijoiden lukuvinkkivideoita, tutustumista Lähi-idän juhlaperinteisiin, tietokirjapotpuuri non-stop -haastatteluineen, Turku Game Academyn pelipiste, ohjelmalliset lastenkutsut, tulta ja Turun paloa käsittelevät luennot. Päivän runoilijana lavalle nousee Anja Erämaja ja myöhemmin illalla keskustellaan siitä, millaisia ihmisiä Tove Jansson ja Suomen ensimmäinen, omaa arkkitehtitoimistoa johtanut Wivi Lönn olivat. Suurnaisten elämässä julkisen roolin takana tapahtui paljon. Tilaisuuksien yhteydessä on tutustuttavana myös niihin liittyvää aineistoa.

 

Lukupaikasta konserttiareenaksi

Ennen puoltayötä esiintyy Tuomari Nurmio & Luupäät. Tieto-osaston yhteydessä sijaitseva tekniikan silta on hyvä esimerkki uutta luovasta tilojen käytöstä. Päivällä se on opiskelijoiden valtaama lukupaikka, myöhään illalla konserttiareena. Myös artisteille tekniikan silta on toiminut inspiroivana paikkana, sillä sieltä käsin rikotaan kirjaston (oletettu) hiljaisuus. Vuosien kuluessa Kaamoksen iltakonsertissa ovat esiintyneet esimerkiksi Magenta Skycode, Kaamos, Maija Vilkkumaa, Samuli Putro, Ismo Alanko.

Tapahtuman kaksipäiväisyys on jäntevöitynyt  yksipäiväisyydeksi. Tämän vuoden Kaamoksessa on koronarajoitusten osalta suvantokohta, mutta kukaan ei tiedä, miten kauan se kestää.

Sen vuoksi kohti kokemuksellisuutta ja elämyksellisyyttä!

 

 

Taina Ratia

Tietoa kirjoittajasta

Taina
Ratia
Ohjelmapäällikkö
Kirjastopalvelut, vapaa-ajan palvelukokonaisuus