Kädet saveen ja lisää saippuaa!

Nenään leijailee lampaanvillan tuoksu, johon sekoittuu kesäiset mattolaiturit mieleen tuova mäntysaippua.

Rivi ihmisiä istuu vieri vieressä, kukin omalla jakkarallaan, eteenpäin kumartuneina. Kaikilla on keskittynyt ilme kasvoillaan ja savivelliä suunnilleen sormenpäistä kainaloihin asti. Joku tirskuu ja hihittelee, kun märkä savi lotisee ja ääntelee ilkikurisesti dreijarin kämmenten alla. Toinen mutisee turhautuneena, kun itsepäinen savi ei tottele. Kolmas on haljeta onnistumisen riemusta: epämääräinen savimöykky on muuttanut muotoaan uudeksi herkäksi astiaksi!

Samanaikaisesti viereisessä tilassa joukko ihmisiä istuu suurten yhteisten pöytien ääressä. Saippuavaahtoa tursuilee hieman joka paikassa pitkin työtiloja. Pöydällä saippuavaahdon seassa risteilee pikkiriikkisiksi kutistuneita mäntysaippuan palasia. Huovuttaja pirskottelee varovasti lämmintä vettä työnsä päälle, lisää saippuaa ja aloittaa villan silittämisen kevyillä liikkeillä. Hiljalleen pehmeät, irtonaiset villakuidut alkavat tarttua toisiinsa ja tiivistyä napakaksi huovaksi.

Yhden käsissä on syntynyt jo kasa pieniä huopahelmiä, toisella on työn alla isompi projekti, kun mummille pitäisi saada huopatossut syntymäpäivälahjaksi.

Nämä tunnelmat tulevat aivan Turun keskustan ytimen tuntumasta, vain yhden talon päästä Kauppatorilta. Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma on toiminut jo reilun kymmenen vuoden ajan keskeisellä paikallaan Aurakadulla. Kesän aikana pajoilla on siivottu, järjestelty ja tehty valmisteluita. Tällä viikolla uusi kausi on asiakkaita vaille valmis alkamaan.

Hitaasti hyvä tulee

Kädentaidot ovat jo useamman vuoden ajan eläneet nosteessa: juuri nyt on trendikkäämpää kuin ikinä harrastaa kaikenlaista itse tekemistä. Netti pursuaa ajan hermolla olevia käsityö- ja kädentaitoblogeja. Innokkaat ihmiset esittelevät projektejaan ja luomuksiaan sosiaalisen median eri väylissä. Julkaisut ovat visuaalisia, taidokkaiden ja kutkuttavan herkullisesti asetettujen kuvien somistamia. Trendikkäimmissä tuotoksissa käsin tekeminen saa näkyä – rosoisuus, persoonallisuus ja rohkea epätäydellisyys ovat nyt juuri se juttu. Kyllähän sen tietää, että kun tällaista sisältöä selaa, niin alkaa siinä helposti tehdä itsekin mieli kokeilla!

Viime vuosina pinnalla ovat olleet myös leppoisampaan elämän tempoon tähtäävä downshiftaus, tanskalainen hyggeily sekä yleisesti hitaamman elämäntavan mukaan eläminen. Kädentaidot tarjoavat oivan alustan hitaiden asioiden harrastamiseen: savi vaatii oman aikansa kuivuakseen eikä villa hetkessä muutu huovaksi. Kädentaidot vaativat usein myös keskittymistä, jolloin muille asioille ei jää päässä tilaa juuri sillä hetkellä. Yksi parhaimmista palautteistani tuli eräältä kurssilaiselta perjantai-illan päätteeksi: oli ihan mahtavaa, eka kerta koko viikkona, kun hän ei muistanut stressata opiskelujutuista.

 

Vimmassa toimii syksyisin monenlaisia kädentaitopajoja. Kuva: Minna Suhonen

Talon täydeltä taidetta ja toimintaa

Vimman taidepajojen syksyn ohjelmistossa on dreijauksen ja huovuttamisen lisäksi tänä syksynä luvassa muun muassa kankaanpainoa ja värjäystä, taidegrafiikkaa ja posliinilyhtyjä. Ennen joulua tehdään kynttilöitä, sytykeruusuja ja kaikenlaista pientä jouluaskartelua sesongin hengen mukaisesti.

Ohjelmisto koostuu avoimista pajoista ja kursseista. Avoimiin pajoihin ei ole ilmoittautumista, vaan paikalle voi vain tallustella ja ohjaaja on paikalla auttamassa työn alkuun. Niiden kautta on helppo päästä kokeilemaan uutta harrastusta ilman sitoutumista koko kaudeksi. Kursseille täytyy ilmoittautua etukäteen netin kautta. Taidepajat tarjoavat tekemistä ja kokemuksia kaikenikäisille, aloittelijoista kokeneisiin konkareihin.

Tule kokeilemaan kädentaitoja

Hanna Järvenpää

Tietoa kirjoittajasta

Hanna
Järvenpää
Ohjaaja
Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma, Nuorisopalvelut
Asiasanat: