Kirjaston uudet e-palvelut – etäluettavia lehtiä ja kielikursseja

E-äänikirjojen lainaus nousi 28 prosenttia aiemmasta vuodesta

Poikkeuksellinen vuosi 2020 lisäsi e-palvelujen kysyntää myös kirjastoissa. Asiakastoiveiden keskiöön nousivat tällöin erityisesti lehdet sekä äänikirjat. Viime vuoden aikana Vaski-kirjastojen e-kirjakokoelman lainaus nousi 23 prosenttia ja e-äänikirjojen lainaus nousi 28 prosenttia aiemmasta vuodesta.

Myös varausten määrät kasvoivat yhä useamman tutustuessa kirjaston Ellibs- ja OverDrive -e-kirjapalveluihin. Lisäksi musiikkipalvelut löydettiin hyvin: kirjautumisten määrä Naxos-palveluihin nousi lähes 37 prosenttia, ja musiikin harrastaminen näkyi myös musiikin verkkokurssipalvelu Rockwayn käytössä, jonka määrä kasvoi edellisvuodesta yli 50 prosenttia.

Lue lehtiä missä ja milloin vain

Etäkäyttöinen eMagz-aikakauslehtipalvelu on kauan odotettu uutuus Vaski-kirjastojen e-palvelutarjonnassa. Palvelusta löytyy 33 lehteä vuoden arkistoilla. Palvelu otettiin käyttöön 15.2.2021, ja se on löydetty hyvin.

Lehteä kohti on yksi tai kaksi lukulisenssiä, joten palvelu ilmoittaa, mikäli lehteä joutuu jonottamaan. Oman sijainnin jonossa näkee heti mutta pitkähköstäkään odotusajasta ei kannata lannistua, sillä jonot liikkuvat suhteellisen vikkelästi. Lehtinimekkeitä voi lähteä tutkimaan etusivulta paitsi nimen mukaan, myös aihealueiden valikosta teemojen mukaan, mikäli omia kiinnostuksen kohteita olisivat ensisijaisesti vaikkapa luonto tai käsityöt.

eMagzissa on myös erilaisia hakutoimintoja, kuten yleishaku lehdistä heti etusivulla sekä laajempi haku, jonka myötä omaan hakusanaan voi rajata aihealueen tai ottaa hakuun mukaan vain tiettyjä nimekkeitä. Tämä on kätevä ominaisuus, oli etsinnässä sitten ohje raparperipiirakkaan tai joku tietty henkilöhaastattelu.

Kotimaisten lehtien lisäksi kannattaa muistaa PressReader-lehtipalvelu, josta löytyy tuhansittain lehtiä kymmenillä eri kielillä. PressReaderin mobiilisovellus on myös kätevä ja lehtien lukeminen onnistuu samaan tapaan kuin tietokoneella selainversiossa.

Kielikursseja verkossa

Toinen kevään uusi palvelu on kielikurssien verkkopalvelu Promentor, josta löytyy tällä hetkellä yhteensä 18 suomenkielistä kurssia englannin, ruotsin ja suomen opiskeluun. Kurssit sopivat oman kielitaidon kohentamiseen tai kielen alkeiden opetteluun, ja ne soveltuvat myös itsenäiseen opiskeluun.

Kuulokkeet ja mikrofoni tulevat hyvään käyttöön, sillä kurssit sisältävät erilaisia ääntämis- ja kuunteluharjoituksia, mutta myös esimerkiksi verbien taivutusta, täydennys- ja valintatehtäviä sekä sanajärjestyksen pohtimista.

Kurssikuvauksesta käy ilmi opiskeltavat asiat ja sisällysluettelosta pääsee tarkastelemaan kurssin kokonaiskuvaa. Jo suoritettuihin tehtäviin voi myöhemminkin palata ja vastaukset saa heti tarkistettua.

Kiinnostuitko kirjaston e-aineistopalveluista?

Tietoa kirjoittajasta

Maija
Suoyrjö
Informaatikko
Kirjastopalvelut, vapaa-aikatoimiala
Asiasanat: