Koidetantin täydeltä unelmia

Jos teet taidetta, olet taiteilija

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto viettää parhaillaan 40-vuotisjuhlavuotta. Kuluneena vuonna Seikkiksessä on jo koettu paljon hauskoja hetkiä sekä upeita kulttuurielämyksiä. Yksi näistä tämän vuoden erikoisohjelmista on taidekontti, lasten oma taidegalleria, joka on luonnollisen leikkisästi nimetty Koidetantiksi! Koidetantissa nähtiin kesä- ja heinäkuussa kaksi näyttelyä: ’Onkeloisten oodi värienalaisessa maailmassa’ sekä ’Tabula Rasa – Tyhjä taulu’. Onkeloiset olivat lasten tekemiä mielikuvituksellisia olentoja, samoin Tabula Rasan seinäpapereille syntyneet teokset olivat kävijöiden itsensä taiteilimia. Upeiden näyttelyiden lisäksi Koidetantissa on nähty hauskoja osallistavia esityksiä läpi kesän. Koidetantti sijaitsee Seikkailupuistossa, Seikkailutalon edustalla ja luvassa on maksuttomia näyttelyitä aina vuoden loppuun asti.

Sofia – Unelmia

Koidetantin kolmas näyttely on nimeltään Sofia - Unelmia. Kyseinen näyttely on järjestyksessään toinen maailmassa, joka keskittyy edesmenneen lapsitaiteilija Sofia Pastrana Martinezin taiteeseen. Kuka hän oli? Sofia oli australialainen lapsi, jolla oli unelma tulla taiteilijaksi. Sofia oli vasta kuuden, kun hän sairastui hyvin harvinaislaatuiseen syöpään, josta hän kuitenkin parani. Vuoden päästä syöpä kuitenkin uusiutui ja valitettavasti tällä kertaa se koitui hänen kohtalokseen.

Sairaalassa ollessaan Sofian serkku Noni opetti häntä maalaamaan ja taiteesta tuli Sofialle intohimo. Hän kertoi Nonille, että hänestä tulee isona taiteilija. Noni kuitenkin kysyi häneltä ”Teetkö taidetta?” Sofia vastasi ”Kyllä” johon Noni sanoi ”Sitten sinä olet jo taiteilija”. Hänen unelmansa tuli toteen hyvin nuorella iällä. Hän teki kaikki teoksensa vuosien 2018–2020 välissä ollessaan 6–8-vuotias.

Miten Sofian näyttely on päätynyt toiselle puolelle maapalloa? Tässä kohtaa mukaan astuu norjalainen muusikko- tuottaja Askjell, joka oli ystävystynyt Sofian serkun Nonin kanssa omalla Discord-palvelimellansa ja kuultuaan Sofian tilanteen hän halusi tehdä jotain hänen hyväkseen. Hän päätti säveltää kappaleen, johon Sofia sai itse valita laulajat ja hänen valintansa olivat AURORA ja Iris. Askjell oli molempien ystävä ja hän oli myös työskennellyt heidän kanssaan. Tästä kappaleesta tuli Askjellin debyyttisoololevyn ensimmäinen single.

Kuultuani kappaleen ensi kerran, sen kauneus oli pakahduttavaa. Kappaleessa on ainoastaan yksi sana, jonka Iris laulaa hyvin hauraalla tavalla ja se on ’Sofia’. Kun kuulin kappaleen en vielä tiennyt Sofian tarinaa, siihen uppouduin vasta musiikkivideon nähtyäni. Videossa Askjellin tutut ja ystävät mm. Discord-palvelimelta ovat laittaneet hänen taidettaan esille ympäri maailmaa joko omalle seinälleen tai muulla tavalla ihmisten nähtäväksi. Tämän lisäksi Askjell päätti järjestää Bergenissä näyttelyn Sofialle, jossa kappale sai myös ensi esityksensä. Tästä kaikesta koostuu Askjellin ’Sofia’- musiikkivideo:

Unelma näyttelystä

Kun olin kuullut biisin, nähnyt videon sekä tutustunut tarinaan, halusin tuoda Sofian taiteen Turkuun, jotta yhä useampi ihminen voisi siitä nauttia. Syntyi unelma näyttelystä. Henkilökohtaisesti tästä muodostui yksi tärkeimmistä projekteistani pitkään aikaan. Mutkiakin meinasi olla matkassa, kun teokset olivat tovin jumissa tullissa, mutta siitäkin selvittiin ja näyttely saatiin auki ajallaan. Ulkoista ilmettä oli rakentamassa ja suunnittelemassa useita henkilöitä, joista jokainen teki osansa ja siten ansaitsee ison kiitoksen. Näyttelyn ilmettä lähdettiin rakentamaan Sofian näköiseksi. Hänen lempivärinsä olivat sininen ja valkoinen, jonka mukaan valitsimme näyttelyn taustavärin sekä nuo valkoiset pilvet. Lisäksi rekvisiitoistamme löytyi upea sateenkaarikangas, joka pääsi myös näyttelyn taustakankaaksi.

Sofian ensimmäinen teos

Kun näyttely avattiin, lähetimme videon Sofian perheelle ja saimme sydämellistä palautetta Nonilta sekä Sofian äidiltä. Tässä yhteydessä opimme myös sen, että sateenkaarella on suuri merkitys Sofian perheelle, koska sateenkaari oli yksi Sofian viimeisistä sanoistansa ja kun he näkevät sateenkaaren se muistuttaa heitä Sofiasta. Olimme hyvin iloisia, että Sofian perhe oli enemmän kuin tyytyväinen näyttelyn ilmeeseen. Näyttelyn yhteyteen toteutetaan myös unelmatyöpajoja, joissa lapset pääset unelmoimaan ja he oppivat myös sen, että unelmista voi tehdä totta iästä riippumatta. Näin saamme Sofian sanomaa vietyä eteenpäin.

Näyttelyn teokset edustavat hänen lapsuutensa viattomuutta, vapautta ja kaikkein tärkeimpänä hänen unelmiensa toteutumista. Tämä on ollut minulle tärkeä projekti ja olen kiitollinen, että olen voinut jakaa hänen tarinaansa eteenpäin ja toteuttaa oman unelmani näyttelyn järjestämisestä. Kuten Askjell sanoi: ”Lapsen taide – ei vain Picasson tai Munchin- voi elää, inspiroida ja näyttää meille jotain enemmän mitä tarkoittaa olla ihminen.”

Sofia – Unelmia Seikkailupuiston Koidetantissa 3.–25.8.2022

 

mies katsoo kameraan hattu ja aurinkolasin päässä

Tietoa kirjoittajasta

Sami
Blomberg
Tuotannosta vastaava ohjaaja
Turun kaupungin nuorisopalvelut