Kurkkaa kulisseihin kaupunginteatterin tettiläisten kanssa

"Päästiin tekemään asioita monipuolisesti, ainutlaatuinen TET-paikka."

Viisi teatterista innostunutta työelämään tutustujaa vietti syksyisen viikon tutustuen Turun Kaupunginteatteriin pintaa syvemmältä. Puolalan koulusta tulevat Anna, Venla ja Anni, Forssan keskuskoulun Justiina ja Kemiönsaaren keskuskoulun Emma halusivat kaikki nähdä, miten teatteriesityksiä rakennetaan ja mitä kaikkea teatteritalo pitää sisällään.

Turun Nuoren Teatterin näyttelijä Anni halusi nähdä isomman teatterin, kuin mihin hän oli tottunut, myöskin teatteria harrastavaa Venlaa kiinnosti, mitä kaikkea ison esityksen rakentamiseen tarvitaan. Justiinaa kiinnosti myös näytteleminen. TET-harjoitteluviikon aikana nuoret pääsivätkin kiertämään teatterin monilla osastoilla ja osallistumaan niiden töihin. Esityksistä tutut teatterisalit he katsastivat nyt näyttämöltä käsin. 

Venla, Emma ja Justiina Päänäyttämöllä.

Tettiläisten viikkoon sisältyi muun muassa uusintaensi-iltaa varten lämmiteltävän Nokia-draaman läpimenoharjoitus ja Hobitti-esitys. Lisäksi he avustivat osastoilla tehden pikkuhommia, kuten nappien lajittelua ja ompelua puvustossa, maalaamista verstaalla sekä pieniä hommia naamioinnissa. Siinä sivussa tutustuttiin ihmisiin ja sokkeloiseen teatteritaloon.

Emmasta kiinnostavinta oli päästä seuraamaan Operaatio Ruokakassin mainoskuvauksia teatterin lämpiöön, Justiinasta Nokian läpimenon katselu. Annasta parasta oli sovitusten seuraaminen, Venlasta pukuvarastoon tutustuminen. Anni halusi nähdä teatterin arkielämää ja nautti kokouksiin osallistumisesta. Kaikkien mielestä hyvää oli myös Viidennellä näyttämöllä tarjottu lounasruoka. 

Emma ja Anni kokeilevat, miltä tuntuu istua sivunäyttämön naamiointipisteillä.

Tettiläiset yllätti teatteriyhteisön lämmin ryhmähenki ja talon suuruus. Venlasta rakennus näyttää ulkoa päin pieneltä, mutta sisältä löytyi paljon enemmän mitä hän odotti. Esimerkiksi pukuvaraston valikoiman suuruus yllätti. Annin yllätti se, miten paljon eri ammatteja teatterista löytyi ja miten hyvällä ryhmähengellä asioita tehtiin osastoilla. 

Anna, Anni ja Emma Hobitin lavasteissa sivunäyttämöllä.

Teatterin paras paikka oli Justiinan ja Emman mielestä ehdottomasti Päänäyttämö, koska se on niin hieno. Annasta hienoin oli kenkävarasto, josta löytyy metrikaupalla eri aikakauden kenkiä pursuilevia hyllyjä. Anni tykkäsi kulisseista ja naamioinnin huoneesta, koska siellä peruukkien ja loistevalojen ympäröimänä luodaan teatterin taikaa. Venlasta vaikuttava oli myös Päänäyttämön sivussa oleva tila, jossa varastoidaan lavasteita ja vaihdetaan roolivaatteita ja peruukkeja esitysten aikana. 

Anna ja Anni muina Tuhkimoina pukuvarastossa.

Oman ikäisilleen tettiläiset suosittelevat Hobittia ja Nokiaa. Lavasteiden perusteella heitä kiinnosti myös Hiljaiset sillat -musikaali. Keväältä he odottavat Pikku naisten ensi-iltaa, joka herätti odotuksia näyttelijöiden ja pukujen takia. Myös Punainen viiva -ooppera kiinnostaa, koska siinä esiintyy Venlan pikkuveli.

Miten TET-harjoitteluun Turun Kaupunginteatteriin sitten pääsee? Anna, Justiina Anni, Emma ja Venla vinkkaavat soittamaan tai laittamaan sähköpostia hyvissä ajoin teatterin tuotantoharjoittelija Sari Läkelälle. Lisätietoa löytyy teatterin verkkosivuilta.

Kuvat ovat tettiläisten ottamia. 

Emmi Kantonen, Turun Kaupunginteatteri

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Kirjoittajan mielestä viikoittain vaihtuvat tettiläiset auttavat muistamaan, mikä omassa työpaikassa on erityistä ja inspiroivaa.