Kurkkaus Kaksi paavia -esityksen harjoituksiin

Näyttämökuvia Vatikaanista Buenos Airesin ghettoon

Tiina Puumalaisen ohjaama työryhmä valmistaa parhaillaan Kaksi paavia -esitystä yleisöltä suljetussa Turun Kaupunginteatterissa. Draama sijoittuu Vatikaanin valtapeleihin katolisen kirkon suuressa murrosvaiheessa. Keskiössä on vuonna 2012 käyty tositapahtumiin perustuva keskustelu, joka muutti maailmaa. Nyt pääsemme kurkistamaan esityksen harjoituksiin lavastaja Teppo Järvisen kuvien kautta.

"Olemme puhuneet (ja nauraneet) treeneissä paljon ja kuten hyvän näytelmän harjoittelussa usein, löydämme koko ajan uusia kerroksia henkilöistä ja tilanteista. Teatterityöhön kuuluu luovan innovoinnin ohella toisaalta myös sitkeys, toistot ja työstäminen. Näiden yhdistelmästä syntyy persoonallisen tulkinnan mahdollisuus. Harjoituksissa tavoitteena on tila, jossa on turvallista yllättyä. Lopulliseen tulkintaan tarvitaan sitten myös yleisön läsnäolo."

Ohjaaja Tiina Puumalainen
ote haastattelusta Turun Kaupunginteatterin verkkosivuilla 24.2.2021

 

"Teksti on todella hieno, sillä siinä yhdistyy yhteiskunnallinen ja yksityinen. Kaksi paavia on kahdeksas yhteinen projekti minulle ja Esko Roineelle. Teatterinjohtajuus sitoi paljon kapasiteettia, mutta nyt meillä on aikaa nautiskella jopa yksittäisistä repliikeistä."

Näyttelijä Asko Sarkola
ote Viiden jälkeen -ohjelman haastattelusta 26.2.2021

 

"Luopuminen oli ensimmäinen asia, joka näytelmästä nousi sen luettuani. Mutta siitä nousee koko ajan lisää erilaisia teemoja ja kysymyksiä. Näytelmä on monikerroksinen ja yleisölläkin ajatus jatkuu varmasti vielä teatterin ulkopuolella. Esitys auttaa ymmärtämään ja arvostamaan ihmistä."

Näyttelijä Ulla Koivuranta
ote Valokeilassa-haastattelusta 10.3.2021

 

"Näytelmän lavastus on suunniteltu toimimaan usealla eri kokoisella näyttämöllä. Tätä haastetta on lisännyt todellisten tapahtumapaikkojen mahtipontisuus suhteessa intiimiin keskustelutilanteeseen. Näiden aitojen paikkojen lisäksi lavastuksen inspiraationa ovat olleet Giotton keskiaikaisten kirkkomaalausten arkkitehtuurifantasiat."

Lavastaja Teppo Järvinen

Kaksi paavia

Kaksi paavia -draama on Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto, joka tullaan näkemään molemmissa teattereissa. Netflix-elokuvanakin menestynen tarinan kirjoitti alkujaan näyttämölle Anthony McCarten.

Lue lisää esityksestä teatterin verkkosivuilta.

Kaikki kuvat harjotuksista lavastaja Teppo Järvisen, pl. kuva tekeillä olevista paavin kengistä pukusuunnittelija Tuomas Lampisen.

Emmi Kantonen, Turun Kaupunginteatteri

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Kirjoittaja pitää Kaksi paavia -draaman teemoja tärkeänä, kiinnostavana ja ajankohtaisena, ja toivoo pääsevänsä pian katsomoon näkemään esityksen.
Asiasanat: