Kutkuttavia kulttuurielämyksiä kevätretkeläisille

Parhaat ideat syntyvät usein yhteistyöllä

Eskarilaisilla ja koululaisilla kevätlukukausi vetelee viimeisiä viikkoja näin toukokuussa. Usein se tarkoittaa myös kevätretkiä, oppimista oivallusten kautta ja vaikuttavia elämyksiä niin yhdessä kuin yksilökohtaisestikin. Seikkiksessä osallisuutta mahdollistetaan tietysti taiteen ja kulttuurin kautta:

Taidetoiminnassa opitaan esimerkiksi luovaa ajattelua, yhteisöllisyyttä, tunnetaitoja ja toisen huomioon ottamista. Lisäksi taiteen kautta päästään kokemaan mielikuvitusmaailmoja, joissa kaikki on mahdollista ja leikisti totta!

Aikavarkaan arvoitukset- teatteriseikkailussa tavattu noita Agatha. Kuva:Aliisa Kallio

Viime keväänä Seikkiksen viettäessä 40-vuotista juhlavuottaan, toteutettiin retkeileville lapsiryhmille Aikavarkaan Arvoitukset- nimeä kantava teatteriseikkailu. Aikavaras oli kaapannut monia Seikkiksen historiasta tuttuja hahmoja vuosien varrelta ja lasten apua tarvittiin hahmojen vapauttamiseen.

Taianomainen teatteriseikkailu sai lapsiosallistujilta opettajineen huikean vastaanoton: ”Tämä oli upein lapsille suunnattu juttu, minkä olen opettajan urallani nähnyt! Visuaalinen toteutus lumosi aikuisenkin. Jokainen lapsi pääsi osallistumaan seikkailuun itselleen sopivalla tavalla ja tuntui, että koko luokan voimin eläydyttiin tarinaan täysin. Tällaisia lisää!”

Myös Seikkiksen taideohjaajat ja tuotantotiimissä mukana olleet muut ammattilaiset kokivat osallistavan seikkailukonseptimme toimivana. Konsepti toimi myös tekijöitään hyvin innostavana, jossa pääsi laittamaan kaiken luovuutensa peliin. Mieleen alkoi pulpahdella ideoita ja ajatuksia jo kevään 2023 retkipaketista, millaisen seikkailukokonaisuuden toteuttaisimme seuraavaksi?

Suriseva salainen maailma-taideseikkailuun odotetaan mukaan innokkaita hyönteistutkijoita. Kuva: Denisse Islas

Kun Brinkkalan galleriasta purettiin syksyllä juhlavuotemme näyttelyä, kävijäennätyksiäkin tehnyttä Salaperäisiä Surisijoita, innon kipinä syttyi jälleen seikkisläisten silmiin. Kevään tullen nämä surisevat hyönteisystävämme vuohinkaiset ja larvinkaiset tulisivat kömpimään talviuniltaan uuteen seikkailuun retkiryhmien iloksi. Tällä kertaa yhdistäisimme monitaiteisen näyttelyelämyksen kädentaitohetkeen taidepajassa.

Huhtikuussa alkoikin Timantti-teatterista kantautua tuttua surinaa. Larvinkaiset ja vuohinkaiset kömpivät pesistään, tehden olonsa kotoisaksi uudessa ympäristössään. Uv-valoissa loistavat kukkaset heteineen puhkesivat hehkuunsa ja vaaleat oksistot kasvoivat muodostaen maagisen metsänreunan. Iloksemme Surisevaan salaiseen maailmaan liittyivät mukaan myös jo aiemmastakin näyttelytyöryhmästä tutut sanataiteilijat Salla Tuukkanen ja Veera Vähämaa. 
 

Lapsiyleisö oli vaikuttunut visuaalisesta taideseikkailun maailmasta. Kuva: Susanne Nieminen

Sanataitelija Salla Tuukkasen mukaan surisijoiden tekeminen on ollut hauskaa, innostavaa ja ainutlaatuista. Sallan ja Veeran kynästä syntyi koko taustatarina molempiin suriseviin näyttelymaailmoihin.
- Olemme saaneet yhdistää osaamisemme Seikkailupuiston huikeiden taideammattilaisten kanssa. Parhaat ideat syntyvät usein yhteistyöllä. Tällaisen kokonaisvaltaisen taide-elämyksen luominen on täynnä mahdollisuuksia, koska siinä voi yhdistellä monia tärkeitä teemoja aina mielikuvituksen voimasta luonnon monimuotoisuuteen.

Tuukkanen kertoo, että fantasian oheen on haluttu tähän toiseen näyttelyyn lisätä myös ympäristökasvatuksen elementtejä ja kannustaa lapsia pohtimaan konkreettisia keinoja toimia luonnon hyväksi.
- Odotan jo kiinnostuksella, millaisia havaintoja ja oivalluksia lapset tekevät – niitä he pääsevät kirjaamaankin omaan hyönteistutkijan muistikirjaansa, jonka jokainen retkeläinen pääsee valmistamaan itselleen vielä seikkailun osana taidepajassa.

Uutta taideseikkailua pääsivät testaamaan kenraaliaamuna Vasaramäenkoulun 1.lk ja joukko toimittajia. Kuiskauksen hiljainen tunnelma vallitsi koko joukon seikkailun ajan ja jokainen oli valmis auttamaan löytääkseen Bee nimisen lapsen, joka katosi mystisesti luontoretkellään. Nerokkaita neuvoja sateli lapsilta myös siihen, miten jokainen meistä voi olla avuksi hyönteisille - myös niille amppareille, jotka tulee joskus kesällä vähän liian lähelle kesäherkkuja. Houkutus oli suuri jäädä makoilemaan ja ihastelemaan esteettisen kaunista näyttelymaailmaa koko loppupäiväksi, huokailivat yhteisestä elämyksestä vaikuttuneet ekaluokkalaiset.

Mukana taideseikkailua on ollut toteuttamassa lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston väen ja sanataiteilijoiden lisäksi valotaiteilija Antti Kulmala ja pystytysapuna Nuutti Päällysaho sekä taidepajan extraohjaajana Anni Oja.

2.- 24.5.2023 Suriseva Salainen maailma- taideseikkailu on eskari- ja 1.-3.-luokkaryhmille ja
7.- 22.6.2023 kaikille kesäkävijöille, tervetuloa!

Tietoa kirjoittajasta

Susanne
Nieminen
Tuottaja
Nuorisopalvelut / Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto