Lainattavat kausikortit tulivat jäädäkseen

Jos omistat kirjastokortin, tuo kaikki on totta.

Mitä sanoisit, jos saisit käyttöösi superkortin, jolla pääsisit vapaasti urheilu- ja kulttuuritapahtumiin? Yhtenä iltana menisit katsomaan SM-liigan jääkiekko-ottelua ja seuraavana kuuntelemaan Beethovenin pastoraalisinfoniaa. Välillä kävisit keilaamassa, kuntosalilla ja joogatunnilla. Viikonloppuna antautuisit tunteiden vietäväksi teatteriyleisön joukossa.  Tai ehkä kiertäisit Turun museoita ja raviradalla, jännittäisit, kestääkö suomenhevonen Ihku Ellin vire loppuun asti. Kaikki tämä siis täysin ilmaiseksi!

Jos omistat kirjastokortin, tuo kaikki on totta. Noh, ensin on toki mentävä kirjastoon ja lainattava sopiva kausikortti. Yhtä kaikki, vuonna 2020 lainattavat kausikortit tekivät todellisen läpimurron. Ensimmäisenä oli liikkeellä TPS Salibandy. Talven mittaan kirjastoon otti yhteyttä Turun kaupunginteatteri, Turun filharmoninen orkesteri, HC TPS, Turun liikuntapalvelut, Turun Museokeskus, Metsämäen ravirata ja Seikkailupuiston teatteri. Syksyllä mukaan saatiin vielä Laivaston soittokunta.

Allekirjoittanut kokeili itse TPS-jääkiekon kausikorttia, ja hurahti vuosien tauon jälkeen tunnelmaan ja koko lajiin uudestaan.

Kauskorttibuumi levinnyt ympäri Suomen

Ajatus lainattavista kausikorteista on niin hyvä, että ei voi kuin ihmetellä, miksi vasta nyt? Kuten todettua Turussa TPS Salibandy oli liikkeellä ensimmäisenä, syksyllä 2019.  Nyt, vuotta myöhemmin, kysyin TPS:n toiminnanjohtaja Toni Autiolta, mistä idea tuli. Autio vieritti kunniaa helsinkiläiselle koripalloseura Seagullsille, joka oli aloittanut yhteistyön Töölön kirjaston kanssa. Aution mukaan: ”Oivallus oli kaikessa yksinkertaisuudessaan niin hieno, ettei sitä voinut jättää hyödyntämättä.” Nyt kausikortteja voikin lainata melkeinpä kaikkialla Suomen kirjastoissa. Varsinais-Suomessakin esim. Raisiossa on ollut kausikortteja vaikkapa Loimun lentopallopeleihin, Kaarinassa Ura Basketin koripallo-otteluihin jne.

Joulukuuksi voimaan astuneet koronarajoitukset sulkivat yleisötapahtumia ja museoita. Samalla katkesi myös kausikorttien lainaus. Silti uskallan väittää, että kausikortit ovat tulleet kirjastoihin jäädäkseen. Kun koronasta on päästy, on kaikki valmista ilmiön uudelleen kuumenemiselle. Vanhat yhteistyökumppanit ovat valmiudessa ja uusille on tilaa rajattomasti.

Kun vaikkapa Turun kaupunginteatterin tai TFO:n kausikorttien lainaus alkoi, oli kysyntä valtava. Satojen tiedustelujen virta osoitti kuinka suuri, piilossakin oleva, tarve ja jano ihmisillä on myös korkeakulttuurille. Mikä sivistyksen ja mukaan kuulumisen nälkä kaupungissamme elääkään kaikissa yhteiskunnan kerroksissa, tulotasoon tai sosiaaliseen asemaan katsomatta.

Keväällä 2020 kausikorteilla pääsi katsomaan vaikkapa Niskavuoren nuori emäntä -näytelmää Turun kaupunginteatterissa.

Yhdenvertaisten mahdollisuuksien kauneus

Minuun on kuitenkin tehnyt suurimman vaikutuksen yksi kaikkia yhteystyötahoja yhdistävä syvempi ajatus, josta Toni Autiokin puhuu. Kirjastosta lainattavien kausikorttien myötä TPS Salibandykin saa varmasti uusia harrastajia ja katsojia lajin pariin. Mutta nyt tarkkana, tässä tulee ydinviesti, suora lainaus Autiolta: "..ehkä pystymme parhaimmillaan tarjoamaan urheiluviihdettä myös niille, joilla ei välttämättä olisi siihen muutoin syystä tai toisesta mahdollisuutta. Olemme vastuullinen urheilutoimija, joka haluaa olla aktiivisesti mukana kehittämässä ympäröivää yhteiskuntaa omalla toiminnallaan”.

Samansuuntaisesti minulle vastasi Laivaston soittokunnan intendentti Lisa Forss. Yhteistyöhalun taustalla on toki ripaus markkinointiajatteluakin, mutta myös aimo annos puhdasta antamisen riemua. Forssin sanoin: ”Voittoa tavoittelemattomana  toimijana, kaikilla pitäisi olla mahdollisuus nauttia musiikistamme.”  

Kirjaston työntekijän edellä mainitut kommentit herkistävät. Kirjastolain viidestä päätavoitteesta ensimmäinen on tavoite edistää ”väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin”. Lainattavien kausikorttien myötä tätä tavoitetta tehdään todeksi mitä upeimmalla tavalla. Kirjastotyön olen kokenut etuoikeudeksi, koska siinä konkretisoituu ajatus, jonka mukaan ihan kaikki ovat tervetulleita ja samanarvoisia. Nyt sainkin huomata, että pohjimmiltaan aivan samalla asenteella turkulaiset urheiluseurat ja kulttuurilaitoksetkin toimivat. Toiminnasta pilkistää sama perimmäinen olemisen perusta. Kaukaloissa, areenoilla ja näyttämöillä pistetään kroppaa likoon, koska halutaan palvella koko kaupunkia. Kutsua kaikki mukaan.

Lainattavien kausikorttein kautta tapahtuva yhteistyö on ollut kuin pilkahdus jostain toisesta ulottuvuudesta, hyvin kauniista maailmasta. Maailmasta, jossa ihan kaikilla on täysi vapaus ja mahdollisuus ottaa osaa, tulla mukaan ja nauttia elämästä.

Harri Carlson

Tietoa kirjoittajasta

Harri
Carlson
erikoiskirjastovirkailija
Kirjastopalvelut, vapaa-aikatoimiala
Entinen suksimyyjä, joka muutama vuosi sitten löysi kirjastosta kodin humanistin sielulleen.
Asiasanat: