Lastenkulttuurin rintamalla kaikki hyvin!

Lasten taide- ja kulttuurikevät villitsee ja hullaannuttaa!

Lastenkulttuurin suunnittelijan vuosi alkoi perinteisin menoin Lasten uudenvuoden tapahtumassa. Tuhatpäinen yleisö nautti ilotulituksesta ja lasten liikunnan ihmemaan tarjoamista liikunnan riemuista. Eikä Mimin ja Kukun keikkakaan jättänyt ketään kylmäksi. Näillä eväillä oli hyvä ponnistaa uuteen vuoteen. Kevät tuo taas tullessaan monenlaista mukavaa tekemistä lapsille ja lapsiperheille.

Kevään aikana painopiste on erityisesti taide- ja kulttuuriaktiviteettien järjestämisessä lähelle lasten toimintaympäristöä, heidän kotiasutusalueilleen. Niinpä Turun lähiöalueiden kirjastoissa ja nuokkareilla pääsee kokemaan ja inspiroitumaan monenlaisesta taiteesta ja kulttuurista.

Lähikirjastoissa tapahtuu

Runosmäen kirjastolla Musiikkiseikkailu-tapahtumissa musisoidaan ja tutustutaan erilaisiin soittimiin. Pääsinpä itse pitämään ensimmäisen soitinesittelyn ja musiikkituokion. Minulla oli ilo esitellä lapsille oma mahtava instrumenttini, viulu, ja tutustuttaa pienet ystäväni viulunsoiton saloihin. Musisoimme yhdessä Mustan kissa tango -kappaleen.

Lapset säestivät minun viulunsoittoani muskarisoittimilla. Ja olipa meidän orkesterissa ihan oikea kapellimestarikin, joka rohkeasti heilutti kapellimestarin puikkoa orkesterin edessä ja piti kappaleen rytmissä. Villiinnyimme myös vähän inkkarilaulusta ja ratsastimme musiikin tahdissa myös keppihevosilla. Kevään mittaan soitinesittelyvuorossa ovat vielä kitara, kantele ja harppu.

Villiinnyimme myös vähän inkkarilaulusta ja ratsastimme musiikin tahdissa myös keppihevosilla.

Myös Maarian kirjastossa musisoidaan. Koko perheelle suunnattu muskarien sarja kokoaa pienet musiikinharrastajat matkaamaan Taikamatolla satujen ja tarinoiden maailmaan. Niin, ja jos pelaamisesta tykkää, niin Maarian kirjastosta löytyy nyt PlayStation 4 -pelikonsoli. Kirjaston pelikerhossa, ammattilaisen ohjauksessa, on tutustuttu uusiin peleihin pelaten, keskustellen sekä pelivideoita ja streemejä katsellen. Ei huono!

Hiihtolomalla järjestetään useissa kirjastoissa mukavaa tekemistä. Maarian kirjastolla tehdään lumiukkoja, vaikka ulkona ei lunta olisikaan. Oletko muuten nähnyt Frozen-elokuvan? Minä olen ja vielä kaksi kertaa. Erityisen hullaantunut olen elokuvan Olaf-lumiukkohahmoon. Ja siitähän se idea sitten lähti - huurteisen pakkaspäivän talviaskartelutyöpajan järjestämisestä. Miltähän mahtaisi tuntua lumi, joka ei ole kylmää? Voisikohan siitä tehdä Olaf-lumiukon? Vai olisikohan mukavampaa askarella paperista kimmeltävä jääprinsessa?

Miltähän mahtaisi tuntua lumi, joka ei ole kylmää? Voisikohan siitä tehdä Olaf-lumiukon?

Ja mikä olisikaan hienompaa kuin omin käsin tehty koru tai avainnauha. Sellaisen tekemiseen on mahdollisuus Paattisten kirjastolla järjestettävässä korutyöpajassa. Runosmäen kirjaston talviriehassa puolestaan on nonstop taideateljee-toimintaa, jossa on mahdollista maalata vaikka uusi kansi omalle lempikirjalle. Mobile-työpajan tuotoksena, ammattitaiteilijan ohjauksessa, syntyy kirjastolle myös uusi yhdessä tehty tilataideteos.

Harrastekokeiluja nuokkareille

Moision ja Paattisten nuokkareiden Luovat kädet -kerhoissa on alkuvuoden ajan tutustuttu kokeilevaan taidemaalaamiseen. Oletko muuten koskaan kokeillut partavaahtomarmorointia tai mustemaalaamista erikoisilla siveltimillä? Ainakin minusta tämä kuulostaa hyvin kiinnostavalta. Mieli tekisi päästä kokeilemaan.

Moision ja Lausteen nuokkareilla puolestaan pääsee nukketeatteri-ilmaisun keinoin kokeilemaan, millaista olisi olla vaikka Sketsihahmo? Tubettaja? Laulukilpailun osallistuja? Rap-artisti? Tai huippu-urheilija? Tai vaikka Putoussarjan hahmo. Teatterityöpajan aikana tehdään oma nukkehahmo omien mieltymysten, kiinnostuksen kohteiden tai ihan vaikka vaan päähänpiston mukaan. Hahmot saavat muotonsa kierrätysmateriaaleista, kuten limupulloista ja kartonkipakkauksista. Hahmot herätetään henkiin nukketeatterillisin keinoin ja improvisoiden. Miltä kuulostaa?

Lapset ja nuoret voivat ehdottaa, millaisen harrastekokeilun haluaisivat lähinuokkarilleen

Lisäksi nuokkareiden harrastekokeilutyöpajoissa voi inspiroitua nukketeatterista, kännykkäkuvauksesta, räppityöpajoista, biittimiitti-toiminnasta ja ties mistä erilaisesta taiteen tekemisestä. Lapset ja nuoret voivat itse ehdottaa, millaisen harrastekokeilun haluaisivat omalle lähinuokkarilleen. Kannattaa kertoa nuokkarin ohjaajille omat toiveet.

Niin, ja kyllä ihan pikkuisten lasten perheitäkin hemmotellaan taide- ja kulttuuriohjelmalla. Se vuoren varma kevään merkkihän on Vauvaviikko. Se on yhtä varma kuin västäräkit ja pääskyset. Vauvaviikko järjestetään huhtikuun viimeisellä viikolla. Lisätietoa vauvaviikosta on tulossa pikimmiten.

Kannattaa tutustua Vapaa-aikatoimialan lasten ja nuorten Mitä tekis? -esitteeseen ja aika ajoin tutkailla turku.fi:n tapahtumakalenterin sisältöjä. Kannattaa silmäillä silloin tällöin myös nuokkarien Facebook-sivustoja. Näin et missaa mukavaa toimintaa.

Iloista kulttuurikevättä kaikille!

Kirjoittaja
Leena Hiltunen
Lastenkulttuurin suunnittelija
Vapaa-aikatoimiala