Lastenteatteri viihdyttää ja vaikuttaa

Striimattujen esitysten jälkeen on aivan erityisen kutkuttavaa päästä istahtamaan teatterin hämyyn

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto tunnetaan merkittävästä, laadukkaasta ja monipuolisesta ohjelmastaan niin luovan harrastus- ja työpajatoiminnan kuin lastenteatterinkin suhteen. Teatteria onkin odotettu pitkän tauon jälkeen. Aivan pian Seikkiksen Timantti-teatterin valot syttyvät, esirippu aukeaa ja salissa raikaavat jälleen suuret tunteet ja isot ihmettelyt esittävien taiteiden elämysten äärellä!

Striimattujen esitysten jälkeen on aivan erityisen kutkuttavaa päästä istahtamaan teatterin hämyyn ja kokemaan hetki yhdessä samassa tilassa muiden kanssa. Päästä katsomaan lavasteita lähempää, ehkä jopa kokeilemaan esityksessä käytettyjä elementtejä ja osallistumaan itselle sopivalla panoksella. Astua osaksi satua, ollen osana sitä. Kotonakin tekee vielä mieli leikkiä erilaisia hahmoja ja lauleskella tutuksi tulleita lauluja!

Viihdyttävää ja vaikuttavaa teatteria

Osallisuus ja osallistumisen mahdollisuus on kiinteä osa Seikkiksen toimintaa myös teatterissa. Useisiin esityksiin on nivottu osallisuuden tematiikkaa ja työpajoja: Hula Hulassa on luvassa yhteinen jamitteludisco esityksen päätteeksi, ja ikisuosikit Mimi ja Kuku innostavat lapset osaksi liikunnallista ja musiikillista showtaan. Puolestaan Nappula, Pipari ja Tuntematon tunnemöykky -esityksen klovnikolmikko tuo mukanaan erilaisia tunteita sekä ystävyyteen liittyviä pulmia ja ratkaisuja, joissa lastenkin apua tarvitaan. Käsiohjelmasta löytyy myös esityksessä tutuksi tuleva tunnemittari, jota voi käyttää vielä esityksen jälkeenkin omien läheisten kanssa.

 

Tänä keväänä kokeilemme myös aivan uutta osallisuuden ja vaikuttamisen muotoa lasten kanssa jo teatterin tuotantovaiheessa. Seikkiksen teatterikerhon lapsista koostuva raati pääsee antamaan mielipiteensä ja vaikuttamaan omalla äänellään osin siihen, mitä esityksiä valikoituu Seikkiksen syksyn ohjelmistoon.

Lastenkulttuuri koskettaa myös aikuisia

Teatteri viihdyttää, ottaa kantaa, avaa näköaloja ja tuo käsiteltäväksi myös vaikeita ja tärkeitä teemoja. Sellaisia, joita voi olla vaikea ymmärtää itse tai kertoa aikuisille: esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö ja sitä enteilevä grooming koskettaa liian monen lapsen ja nuoren elämää.

Yhteistyössä Kuroa Kollektiivin kanssa tuotettu Salaisuus-näytelmä saa ensiesityksensä Timantti-teatterissa 20.3.2022. Salaisuus käsittelee grooming- ilmiötä, joka on aikuisen suorittama manipulatiivinen prosessi, jossa hän valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla lapseen kiintymys- ja luottamussuhteen.

Erityisen yleisiä grooming-prosessin alkamistapoja ovat lapsen kehuminen ja lapsen kuvan kommentointi. Traumasensitiivisellä teatterimenetelmällä valmistettu teatteriesitys on osa Kuroa Kollektiivin Lasten me too -teemaista kokonaisuutta. Puheeksi ottamisen välineeksi tarkoitetun esityksen keskiössä on tunnetaidot ja halu kertoa mieltä vaivaava salaisuus. Esitys on kaksipäiväisen Lasten me too -teemaisen seminaarin kick-off -tapahtuma ja sen liput ovat varattavissa seminaarivieraille sekä kutsun saaneille opettajille ja ohjaajille. Esityksen tilaamista voi tiedustella suoraan Kuroa Kollektiivilta.

 

Ensi-illan kynnyksellä näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Kati Keskihannu on mietteliäs.

– Mietteliäs, muttei lamaantunut, hän lisää ja painottaa:

– Lasten me too on aikuisten asia, myös taiteilijoiden ja siksi myös meidän oli tartuttava aiheeseen ensireaktiostamme huolimatta.

Kommentillaan Keskihannu haluaa tuoda esiin myös ymmärryksen sitä kohtaan, että niin moni haluaisi mieluummin olla näkemättä, kuulematta ja pohtimatta koko asiaa.

– Ongelma ei kuitenkaan katoa siitä vaikenemalla, päinvastoin. Hiljaisuus mahdollistaa rikoksen.

Pahimmillaan se jättää uhrin ilman tarvitsemaansa tukea ja mahdollistaa seksuaalirikoksen uusiutumisen.

– Kuroa Kollektiivin esitykset ovat puheeksi ottamisen välineitä. Koululaisesityksiä ennakoivilla seminaareilla ja vapaaehtoisilla vanhempainilloilla huolehditaan siitä, että myös lasta lähellä olevat aikuiset ovat kartalla. Ei ole mitään hävettävää siinä, että päivittää 90-luvulla saadun seksuaalivalistussanaston nykyaikaiseksi seksuaalikasvatuspuheeksi, turvataidoiksi ja kehotunnekasvatukseksi.

Teatterissa voimme harjoitella vaikeidenkin tunteiden tuntemista ja tilanteiden tunnistamista turvallisessa ympäristössä. Vaikka tilanne lavalla on epätosi, ovat sen katsoja-kokijoissa herättämät tunteet aitoja. Resilienssi on psyykkistä palautumiskykyä.

– Myös lihaksia vahvistetaan jumppaamalla, miksemme siis treenaisi myös tunnetaitoja, painottaa Keskihannu.

Kesäkuinen Seikkisareena

Lastenkulttuurista ja sen merkityksestä on luvassa lisää keskustelua Seikkisareenassa 8.–9.6.2022. Lavalla kuullaan paneelikeskustelua ja puheenvuoroja lastenkulttuurin tekijöiltä ja vaikuttajilta – ja ennen kaikkea tahdomme kuulla myös lapsilta, mitä he itse ajattelevat: millainen on hyvä elämä? Kiinnostavien keskustelujen lisäksi puisto täyttyy 40-vuotissynttärien juhlahumusta, esiintyjistä ja taiteesta, jota lapsetkin ovat osaltaan tekemässä lapsille.

Iloinen nainen katsoo kohti kameraa ja hymyilee.

Tietoa kirjoittajasta

Susanne
Nieminen
Tuottaja
Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto
Kirjoittaja on tuottaja Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa Turun kaupungin nuorisopalveluissa. Nieminen on kulttuuri- ja nuorisoalan osaaja sosiokulttuurisella otteella ja koulutukseltaan kulttuurituottaja (AMK).