Lokikirjamerkintä Kailon saaresta 

Toukokuussa symbioottinen yhteiselo ja näyttämölaboratoriokokeet alkoivat tuottaa tulosta   

Tutkimuskohteesta 

Ajankohta: varhainen toukokuu vuonna 2021 
Maantieteellinen sijainti: Kailon saari, Naantali 
Ympäristö: saariolosuhteet, tuulta, välillä ripottelee, välillä auringon pilkahduksia 
Lämpötila: + 5 astetta 
Lajisto: kevään ensimmäiset pörriäiset, myös pörrääviä ihmisiä, lintuja 
Päätehtävä: valmistaa kesäteatteriesitys 

Kailon saareen johtava silta on pitkä. Paljon enemmän kuin 39 askelta, sen voin varmuudella sanoa, vaikka matemaattiset määreet eivät ole vahvinta alaani. Mutta asiaan.

Sillan päästä löytyy paitsi Muumimaailma, myös Emma Teatterin katettu ulkoilmakatsomo ja näyttämö. Turun Kaupunginteatterin lavastamon työntekijät kävivät alustavilla tiedusteluretkillä ja pystyttivät leiriä tähän kohteeseen jo huhtikuun puolella. Heti vapun jälkeen kokeneista ja kylmäpäisistä näyttelijöistä, suunnittelijoista sekä tekniikan väestä koostuva retkikuntamme otti saaren pysyvästi haltuunsa. Joukkoa ohjasi usean vuoden kokemuksella tunnettu ihmistutkija Mikko Kouki.   

Asettuminen leiriin tapahtui tutun kaavan mukaan. Kun kahvinkeittimen töpseli oli isketty onnistuneesti seinään ja musta eliksiiri virtasi pannuun, siitä kuppiin ja yhä edelleen retkikuntamme suoniin, alkoi tilusten tarkastus. Paikassa oli siellä ennen käyneille paljon tuttua, mutta jokin oli kuitenkin muuttunut. Pitkän talven jälkeen näyttämölle satunnaisesti tuikkaava aurinko paljasti korkeita tiiliseiniä, joita siliteltiin ihastuneina. Hehkulamppujen syttyessä henki salpautui muillakin kuin porukan pölyallergikolla. Pyörönäyttämön ensimmäinen varovainen liikahdus villitsi väen välittömästi alkukantaiseen ripaskaan. Pian tunnelma kuitenkin vakavoitui, sillä kevään päätehtävä välkkyi kirkkaana kaikkien mielissä. Olimme tulleet suorittamaan vaativaa ihmiskoetta: valmistamaan kesäteatteriesitystä. Parasta, elävintä ja vaikuttavinta koko Emma Teatterin historiassa.  

Symbioottiseen yhteiseloon totuttelu ja näyttämölaboratoriossa tapahtuva kokeellinen tutkimustyö ovat yhä kesken, mutta lupaavia tuloksia on jo havaittu. Toistot ovat yhä sujuvampia, nauru ajoittuu oikeisiin kohtiin ja tekemisessä on hyvä pössis, kuten yleisön muodostamassa verrokkiryhmässä tavataan sanoa. Uskallan jo aavistaa, että hypoteesimme kaikkien aikojen kesäkomediasta osoittautuu oikeaksi. 

Jos olet kiinnostunut retkikuntamme myöhemmistä vaiheista Emma Teatterissa, ota seurantaan Turun Kaupunginteatterin ja Emma Teatterin Facebook-tilit sekä Instagram-tili @tkteatteri. Tästä ihmiskokeesta kiinnostuneilla on myös mahdollisuus varata ennakkoon paikkansa kesän aikana järjestettäviin näytöstilaisuuksiin, joissa esitellään kevään tutkimustulokset. Varaa paikkasi tästä

Koko retkikuntamme toivottaa lukijoille hienoa kesäkautta ja muistuttaa, että jännittävää tutkittavaa voi löytyä lähempää kuin luulettekaan – aina ei todellakaan tarvitse haikailla kaukomaille.  

Emmi Kantonen, Turun Kaupunginteatteri

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Kirjoittaja ei onnistunut bongaamaan linnunpesää pyörönäyttämön yläpuolelta, mutta kiikariin osui muuta kiinnostavaa. Kuu kiurusta kesään, Emma Teatterista ei päivääkään.
Asiasanat: