Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuus huipentuu Turun linnaan

Itsenäisyyspäivä on huikea yhdistelmä valoa, ääntä ja sirkustaidetta Turun linnan ympäristössä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Esimakua valaistuksesta saa jo 5. päivänä.

Tiistaina 5.12.
Turun linnan ikkunat valaistaan sinivalkoisin valoin kello 16–24. Linnan sisäpihat ovat avoinna yleisölle klo 18 saakka.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. päätapahtuma:
Antti Kulmalan ohjaama esittävän taiteen osuus Suomen luonto klo 17–22, valoteos kello 16–24 ja myös linnan pihat ovat avoinna klo 24 saakka.

Turussa järjestellään kovaa vauhtia hieman toisenlaista itsenäisyyspäivän juhlatilaisuutta, jonka valmistelut ovat alkaneet itse asiassa jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Kuudentena joulukuuta toteutuu Luminous Finland 100 -tapahtumasarjan huipennus: sekä Turun linna että linnanpuisto heräävät ennennäkemättömällä tavalla eloon Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Luminous Finland 100 on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa ja se on suurin juhlavuoden yksittäisistä teoskokonaisuuksista. Sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Valoparta Oy:n valotaitelija Kari Kola. Kolan mukaan kyseessä on suurin maailmassa tehty valosarja. Turun linnan ohella Luminousin tapahtumapaikkoja ovat Näsinneula Tampereella, Olavinlinna Savonlinnassa, Kuusisaari Oulussa sekä Saanatunturi Kilpisjärvellä.

Teossarjan päämääränä on nostaa suomalaisille tutut maanmerkit, luonnon monimuotoisuus sekä historialliset kohteet esiin uudella tavalla.

Teoskokonaisuuden päätepiste Turun linnan tapahtuma eroaa muistaa Luminous-sarjan tapahtumista siinä, että siihen on yhdistetty laaja esittävän taiteen kokonaisuus Suomen luonto, jonka on suunnitellut SirkusUnionin Antti Kulmala. Turun linnan tapahtuma vaatii toteutuakseen noin kahdensadan hengen työpanoksen.

Ideana on, että tapahtumassa ei nähdä yksittäisiä esityksiä, vaan yleisö kulkee läpi tapahtuma-alueen, jossa tapahtuu jatkuvasti jotain eri puolilla. Reitti alkaa linnan pääsisäänkäynniltä ja johtaa siitä pihojen läpi linnan taakse puistoon, jossa aukeaa koko suuri teoskokonaisuus.

Reitti ei ole esteetön, mutta liikuntarajoitteisia sekä lastenvaunujen kanssa liikkuvia varten on järjestetty toinen vaihtoehtoinen kulkureitti puistoon.

Mukana on muun muassa sirkustaitelijoita, tanssijoita sekä lapsi- ja nuorisokuoro KaMun laulajia.

KaMu-kuoro johtajanaan Pekka Nebelung, kuva Susan Lehtilä.

 

Luminous toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan kanssa. Seikkailupuisto ja SirkusUnioni testasivat tapahtumaideaa esittävän taiteen ja valotaiteen yhdistämisestä Kupittaanpuistossa järjestetyssä Lasten tuli- ja valotapahtumassa helmikuussa 2017.

Jo tuo tapahtuma houkutteli paikalle 3000 katsojaa, joten uskomme, että Turun linnan ennennäkemätön kokonaisuus saa todella ihmiset liikkeelle.

Antti Kulmalan suunnittelema Lasten tuli- ja valoshow Seikkiksessä houkutteli viime talvena runsaasti yleisöä.

Tapahtumapäällikkönä on ollut mielenkiintoista seurata tämän projektin muotoutumista ideasta aina toteutukseen saakka. Jäljellä on vielä se tapahtumatuotannon paras ja samalla jännittävin hetki kun pääsee näkemään, miten palaset loksahtavat yhteen osaksi isoa kokonaisuutta.

Kuluvan syksyn aikana on muun muassa pohdittu tapahtumateknisiä ratkaisuja ja yleisön kulkureittejä yhdessä pelastusviranomaisten ja monien muiden yhteistyötahojen kanssa. Esiintyjät ovat valmistelleet omaa osuuttaan ja kokonaisuuden osat alkavat olla kohdallaan.

Esimakua saa jo 5.12. tiistaina, kun Turun linnan ikkunat valaistaan sinivalkoisin valoin. (Luonnoskuvat Tiia Pulkkinen)

Valotaide on kiinnostava taiteenala, jota tullaan varmasti jatkossa näkemään tapahtumissa yhä enemmän niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kari Kolalla työryhmineen onkin vielä paljon työtä edessä ennen Turkuun saapumista, sillä osaaville tekijöille tuntuu olevan kysyntää myös kotimaan rajojen ulkopuolella.

Itsenäisyyspäivää odottaen.

Tiistaina 5.12.
Turun linnan ikkunat valaistaan sinivalkoisin valoin kello 16–24. Linnan sisäpihat ovat avoinna yleisölle klo 18 saakka.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. päätapahtuma:
Antti Kulmalan ohjaama esittävän taiteen osuus Suomen luonto klo 17–22, valoteos kello 16–24 ja myös linnan pihat ovat avoinna klo 24 saakka.

Minna Ninni Heiniö

Tietoa kirjoittajasta

Minna
Heiniö
Luminous Finland 100 Turun tapahtumapäällikkö / tuottaja Seikkailupuisto
Turun kaupunki, vapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut
Kulttuurin sekatyöläinen, jolle erityisesti lastenkulttuuri sekä tapahtumatuottaminen ovat lähellä sydäntä.
Kaupunginosa/alue: