Luostarinmäki juhlii ja soi!

Pääsemme kuin pääsemmekin viettämään Käsityötaidon päiviä ja jatkamaan näin jo vuodesta 1943 käynnissä ollutta perinnettä

Täsmälleen 80 vuotta sitten Luostarinmäki vietti ensimmäistä kesäänsä käsityöläismuseona. Talvisota oli päättynyt vain muutamia kuukausia aikaisemmin, mutta siitä huolimatta museon valmistelutyöt sotavuosinakin olivat edenneet hämmästyttävän rivakasti ja museon avajaisia päästiin viettämään 29.6.1940.

Nyt, 80 vuotta myöhemmin, elämme jälleen poikkeuksellisen ajan mainingeissa. Kuten muidenkin lukemattomien tapahtumien ja suunnitelmien kohdalla, korona laittoi myös Luostarinmäen juhlakesäsuunnitelmat uusiin puihin. Kaikkea ei kuitenkaan ole peruttu ja museon pitkää taivalta päästään viimein juhlimaan loppukesän aikana.

Käsityöläiset ja heidän verstaansa ovat olleet kantavia teemoja Luostarinmäellä läpi museon historian. Siksi onkin erityisen ilahduttavaa, että pääsemme kuin pääsemmekin viettämään Käsityötaidon päiviä ja jatkamaan näin jo vuodesta 1943 käynnissä ollutta perinnettä. Tänä kesänä Käsityötaidon päiviä vietetään 20.–23.8. ja päivien aikana on mahdollista seurata yli 20 eri alojen taitajaa työssään. Osana päivien ohjelmaa järjestetään myös muotinäytös museon puvuista sekä perehdytään pukeutumisen historiaan myös luennon kautta.

Luostarinmäellä on käynnissä kehittämishanke, jonka yhtenä osa-alueena näyttelyitä mietitään hiukan eri näkökulmasta ja uusin painotuksen. Käsityöläisyyden rinnalle tullaan entistä enemmän nostamaan esiin alueella asuneita ihmisiä ja heidän värikkäitä elämäntarinoitaan. Luostarinmäen ammoisista asukkaista lähti viime vuonna liikkeelle myös juhlakesän ohjelman suunnittelu: miten luostarinmäkeläiset itse olisivat viettäneet iloisia syntymäpäiväjuhlia? Mitä elementtejä kansan juhlintaan olisi liittynyt 200 vuotta sitten, ja voisivatko ne puhutella myös tämän päivän museovieraita?

: Luostarinmäen puvut pääsevät estradille Käsityötaidon päivillä lauantaina 22.8.

Yksi valinta oli selkeä: musiikki toi epäilemättä iloa Luostarinmäen asukkaiden elämään ja sopii museoalueen tunnelmaan edelleen erityisen mainiosti. Näin syntyi Luostarinmäki Folk, päivä täynnä kaiken kansan musiikkia ja ilonpitoa. Syyskuinen lauantai 5.9. tuleekin nyt täyttymään niin perinteisemmästä kuin uudemmastakin kansanmusiikista, ja päivän aikana voi tutustua myös soitinrakentamisen maailmaan. Päiväohjelman lisäksi juhlintaa jatketaan iltatapahtumassa, jossa on mahdollista nauttia uudemmasta kansamusiikista uniikissa museokorttelimiljöössä. Ja jos kaikki menee suunnitellusti, voipa siellä juoda tuopilliseen juhlasahtiakin – ihan niin kuin Luostarinmäellä 200 vuotta sittenkin olisi ehkä tehty.

  • Perinteiset käsityötaidon päivät 20.–23.8. klo 10–18
    Luostarinmäki täyttyy eri käsityöalojen taitajista ja perinteiset käsityöammatit heräävät eloon museon historiallisissa verstaissa. Lauantaina keskiöön nousee vaatteiden historia.
    Luento la 22.8. klo 13: Säädyllisiä ja säädyttömiä: näkökulmia 1800-luvun suomalaiseen pukeutumiseen
    Historiantutkija Anna Niirasen luennolla tarkastellaan, millaisia muutoksia suomalaisessa arki- ja juhlapukeutumisessa tapahtui 1800-luvun aikana.
    Muotinäytös la 22.8. klo 15: Muotia vuosisatojen takaa
    Luostarinmäen puvut esittäytyvät muotinäytöksessä – tervetuloa ihastelemaan pukujen kirjoa ja kuulemaan niiden taustoista!
  • Luostarinmäki Folk! 5.9.
    Museon 80-vuotisjuhlinnan kunniaksi Luostarinmäki täyttyy musiikista koko syyskuiseksi lauantaiksi. Iltatapahtumassa pääesiintyjänä nykykansanmusiikin kärkinimi Antti Paalanen.

 

Tietoa kirjoittajasta

Maiju
Tuisku
museolehtori
Turun museokeskus
Asiasanat: