Miten Somenäyttämön lähetykset rakentuvat?

Ideasta etäteatterituokioksi

Oletko seurannut Somenäyttämön livelähetyksiä perjantaisin Turun Kaupunginteatterin Facebook-sivuilla? Somenäyttämö-konsepti kehitettiin pikapikaa keväällä, kun korona tyhjensi teatterin esityskalenterin. Nyt tutustutaan siihen, mitä kulissien takana tapahtuu ennen livelähetyksiä.

Palataan aluksi kevääseen…

Huhtikuussa teatterilla värisi. Toimistolla siirreltiin hiki hatussa tuhansia ja taas tuhansia lippuja, johtoryhmä pyöritteli vaihtoehtoisia skenaarioita ja osastojen väkeä ohjattiin uusiin töihin, kuten esimerkiksi ompelemaan kasvosuojia terveydenhuollon tarpeisiin. Heti kun ensijärkytys esitysten perumisesta oli tyyntynyt, mietimme miten pitää yhteyttä yleisöömme etänä, kun talo joutui sulkemaan ovensa.

Somenäyttämö-konsepti

Ajatus Somenäyttämöstä virisi nopeasti: esitystoiminta keskeytettiin 13.3. ja 20.3. toivottelimmekin jo yleisön tervetulleeksi seuraamaan suoraa lähetystä Sopukka-näyttämöltä. Idea oli kokeilla aluksi hyvin kevyttä somelähetystä. Yksi kännykkä kuvaamaan, juontaja, esiintyjät ja muusikko turvavälein lavalle ja valmiina oltiin! Ensimmäinen lähetys oli puolituntinen vauhdikkaan improvisaatioteatterin parissa. Sittemmin Somenäyttämö on saanut tekijöikseen enemmän väkeä eri osastoilta ja tällä hetkellä Pieni näyttämö on lavastettu pysyvästi lähetysten tarpeisiin (kuva). Viime vuoden puolella kurkkaus Nokian kulisseihin ja näyttelijäyhdistyksen jouluvastaanotto kuvattiin Päänäyttämöllä.

Tiimityötä tiiviissä tahdissa

Ydintiimi Somenäyttämön takana ovat teatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki, näyttelijä Markus Ilkka Uolevi ja tuotantopuolesta vastaava yleisötyöntekijä Maria Peltoniemi. He ideoivat viikoittain vaihtuvia teemoja tuleviin lähetyksiin. Myös yleisön toiveita huomioidaan aiheita kehitellessä. Tavoitteena on laatia ohjelmisto kuten kaupunginteatterissa muutoinkin: jokaiselle jotain, mistä innostua. Somenäyttämö-lähetyksiä nähdään jatkossakin aina silloin, kun emme pääse kohtamaan yleisöä kasvotusten.

Ensi kerralla improtaan!

Yleisön toiveesta perjantaina 29.1. nähdään jälleen improvisaatioteatteria. Koska impro poikkeaa paljonkin näyttelijän perustyöstä, verestävät näyttelijämme taitojaan osallistumalla viikolla kaksipäiväiselle improvisaatiokurssille. Tehtävät suunnitellaan ja raamit sovitaan etukäteen, mutta itse lähetyksessä mitä vaan voi tapahtua. Tervetuloa seuraamaan millaisiin haasteisiin näyttelijämme Markus Ilkka Uolevi, Ulla Koivuranta, Stefan Karlsson, Mika Kujala, Minna Hämäläinen, Ulla Reinikainen ja Kirsi Tarvainen joutuvatkaan tällä kertaa!

 

Somenäyttämö

Esitystauon aikana joka perjantai klo 18 Turun Kaupunginteatterin Facebook-sivulla.

Tallenteet löytyvät Videot-osiosta Somenäyttämö-soittolistalta.

29.1. Improvisaatioteatteria
Tuokio odottamattoman äärellä sopii koko perheelle.

5.2. Ilta Ollin kanssa
Näyttelijämme Olli Rahkonen esiintyy säestäjän kera.

Emmi Kantonen, Turun Kaupunginteatteri

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Hän, joka jännittyneenä kuvasi ensimmäisen Somenäyttämö-lähetyksen maaliskuussa 2020 ja nyt seuraa kollegojen upeaa työskentelyä kotisovalta käsin joka perjantai klo 18.