Monipuolisia palveluja turkulaisille ja tuleville sukupolville

Turku on museokaupunki

Aloitin Turun museopalvelujohtajana elokuussa. Ottaessani viran vastaan minulla oli, totta kai, käsitys Turun museopalveluista, mutta näiden ensimmäisten kuukausien aikana käsitykseni on vahvistunut: Turku on museokaupunki.

Olen saanut todeta, että museopalvelut ovat vielä monipuolisempia kuin mitä osasin ajatella. Erityyppisten museoiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu myös sellainen kohde kuin Kuralan Kylämäki, aito vanha kyläkokonaisuus perinteisessä maalaismaisemassa. Kylämäki on aivan poikkeuksellinen, jos ei jopa ainutlaatuinen kohde Suomessa. Kylämäessä vierailu on maksutonta. Mikä hienointa, alue on avoinna 24/7 eli alueelle pääsee kiertelemään mihin vuoden ja vuorokauden aikaan tahansa.

Pehtoori kantaa joulukuusta Iso-Kohmon taloon. Museot kertovat jouluperinteistä myös sulkuaikana muun muassa somessa. Kuva: Kuralan Kylämäen Instagram.

Museokeskuksen toimipaikat palvelevat tietysti varsinkin turkulaisia ja muita varsinaissuomalaisia, mutta erityisesti täällä Turussa museot ovat merkittävä osa matkailupalveluja. TripAdvisor, kansainvälinen matkailusivusto, tekee listoja eri maiden ja kaupunkien suosituimmista matkailukohteista. Sivuston mukaan Turun kymmenen suosituimman matkailukohteen joukossa on peräti viisi museota. Koko listauksen ykkösenä on Turun linna ja toisena Luostarinmäen museo.

Turistit arvostavat kaupunkimme museoita. Sen sai muuten huomata myös viime kesänä, kun museot päästiin kevään sulkemisen jälkeen avaamaan yleisölle. Heinäkuun kävijämäärät ylittivät selvästi viime vuoden vastaavan ajan määrät. Vaikka ulkomaalaiset turistit olivat poissa, kotimaiset matkailijat hakeutuivat runsain joukoin turkulaisiin museoihin.

Konservaattori huoltaa Biologisen museon perusnäyttelyä. 

Näinä koronaepidemian tuomien rajoitusten aikana emme vielä valitettavasti voi avata kohteitamme yleisölle. Toisaalta, juuri nyt kun näyttelyt ovat suljettuna eikä tapahtumia järjestetä, on syytä muistuttaa, että museoissa tehdään myös paljon muuta. Museoilla on monia tehtäviä, jotka eivät ole niin näkyviä suurelle yleisölle ja joita ei tunneta kovin hyvin.

Laajojen ja monipuolisten kokoelmien parissa tehdään työtä koko ajan

Antikvaarisena asiantuntijaviranomaisena museolla riittää jatkuvasti työtä kulttuuriympäristön vaalimisessa. Museot eivät olekaan olemassa vain niille tämän päivän asiakkaille, joille emme nyt voi oviamme avata. Museoiden keskeinen tehtävä on tallentaa yhteistä kulttuuriperintöämme ja huolehtia sen säilymisestä tuleville sukupolville, tuleville asiakkaille. Tätä tehtävää hoidetaan Turun museokeskuksessa ahkerasti myös näinä poikkeusaikoina.

Turun museokeskus

Tietoa kirjoittajasta

Juhani
Ruohonen
Museopalvelujohtaja
Turun museokeskus
Asiasanat: