Muistojen ja tarinoiden Linnanniemi

Historiaan sukeltava museo kurottautuu yhtä lailla kohti tulevaisuutta

"Kyllä ne on maakrapuja suunnittelemaan.” Charmantilla harmaapartaisella herrasmiehellä on pilke silmäkulmassa, sekä mielipiteitä satamatoimintojen roolista Linnanniemen suunnittelussa. Ja mielipiteiden vuoksihan täällä ollaan: jotta turkulaisilla olisi mahdollisuus kommentoida Linnanniemen ideakilpailussa menestyneitä kilpailuehdotuksia, ja kertoa, mitä itse toivovat tulevaisuuden Linnanniemeltä.

Linnanniemen pop up -näyttely on esillä Wiklundin valokäytävässä.

Linnanniemen kehittämisen pop up -näyttely avautui lokakuun lopussa yleisölle. 15.11. asti avoinna oleva näyttely esittelee Linnanniemen ideakilpailussa menestyneet ehdotukset, sekä tutustuttaa Turun linnan ja matkustajasataman alueella tehtyyn nykydokumentointiin. Kilpailuehdotusten ohella myös nykydokumentoinnin kautta kerättyjä muistoja, toiveita ja havaintoja on tarkoitus käyttää apuna alueen kaavoituksen suunnittelussa.

Museokeskuksen nykydokumentointiprojektissa yhdeksän alueella asuvaa tai siellä työskentelevää turkulaista jakoi omat muistonsa Linnanniemestä. Jarmo kertoi, että 1960-luvun alussa satama oli täynnä kahvikioskeja. Niistä ahtaajat hakivat päivän mittaa kupillisen, jos toisenkin lämmittämään ulkotyön kohmettamia sormia. Karin työt merenkulun parissa alkoivat ylioppilaskeväänä, kun tuttava vinkkasi avoinna olevasta tilapäisestä ahtaajan toimesta. Kun merelle antoi yhden kesän, se vei mennessään, ja lopulta hän eteni urallaan Turun sataman satamakapteeniksi asti. Turun linnan naapurissa asuva Taina on katsellut olohuoneensa ikkunasta niin Tom Jonesin konserttia kuin Suomi100-valoshow’ta, ja hänen mielestään uusi museo kuuluu ehdottomasti Linnanniemelle – sieltähän Suomen historia on alkanut.

Museo avaa ovensa vuonna 2029, Turun kaupungin täyttäessä 800 vuotta.

Niin, uusi museo. Historian ja tulevaisuuden museosta tulee Linnanniemen ensimmäinen uudisrakennus. Menneisyydestä löytyy yhtymäkohtia nykyhetkeen, ja historiaan sukeltava museo kurottautuu yhtä lailla kohti tulevaisuutta. Yksi Linnanniemen nykydokumentointiprojektin tavoitteista oli tallentaa alue sellaisena, kuin se on juuri ennen lähivuosien suuria uudistuksia. Kenties tämän päivän äänet kantavat kymmenen vuoden päähän, kun Historian ja tulevaisuuden museo on auennut yleisölle.

Linnanniemen alueen nykydokumentointi jatkuu edelleen. Kuka tahansa voi jakaa muistonsa Turun linnan ja matkustajasataman alueeseen liittyen Prikka-palvelussa, osoitteessa nykydoku.prikka.fi. Linnanniemen kehittämisen pop up -näyttelyssä on mahdollista osallistua nykydokumentointiin täyttämällä lomakkeen ja palauttamalla sen henkilökunnalle. Tarvittaessa henkilökunta toimii mielellään kirjurina! Toivottavasti mahdollisimman moni jakaa tarinansa. Historia, sellaisena kuin sen tunnemme, on juurikin tarinoita, ja tulevaisuuden historiaa kerrotaan monin äänin.

Blogin kirjoittaja seisoo ison maalauksen edessä. Maalauksessa voimakkaan värisiä kukkia (Heikki Marila).

Tietoa kirjoittajasta

Maija
Talja
Museoassistentti
Historian ja tulevaisuuden museo -hanke, Turun kaupunki / Turun museokeskus