Musapiknikiä rakentamassa

Musapiknikin onnistumisen taustalla on myös 300 pulloa vettä, 80 pyyhettä, 12 ylimääräistä jäteastiaa, satoja metrejä aitaa, 100 annosta ruokaa ja valtavasti työtunteja.

Vuosien saatossa Musapiknik on kasvanut mittasuhteiltaan, mutta ydinajatus on edelleen sama: haluamme tarjota korkeatasoisen ilmaistapahtuman kaikenikäisille kaupunkilaisille.

Musapiknikin ohjelmisto lyötiin pääosin lukkoon jo vuoden alussa. Viimeiset muutokset tehtiin juuri ennen ohjelman julkistusta kesäkuussa ja oheisohjelmaa ja myyntipaikkoja on sumplittu vielä pitkin kesää. Pääajatuksena ohjelmistosuunnittelussa on tarjota koko perheen festari.

Alkupäivän ohjelmisto on suunnattu nimenomaan lapsille ja iltaa kohti mentäessä siirrytään enemmän nuoria kiinnostaviin esiintyjiin. Pääesiintyjä, joka tänä vuonna on Anssi Kela, on haluttu aina valita niin, että se kiinnostaisi mahdollisimman paljon kaiken ikäisiä kuulijoita.

Musapiknikin ohjelmatyöryhmään ovat tänä vuonna kuuluneet minun lisäkseni Jyri Träskelin sekä Anssi Järvinen Turun nuorisopalveluista.

Viimeisen viikon tarkistukset

Viimeisellä viikolla työtahti tiivistyy ja mielessä pyörii liuta kysymyksiä. Toimivatko radiopuhelimet? Onko kaikki mainokset varmasti tehty ja lähetetty ja sosiaalinen media sekä nettisivut ajan tasalla? Kuka hoitaa kaikki ajokeikat ja ottaa kuljetukset vastaan? Onko meillä tarpeeksi vessapaperia? Mistä käsienpesupisteeseen saadaan vesi? Täytyy muistaa järjestää päälavan viereen paikka nimikirjoitusten jakamista varten.

Musapiknikin päälava odottaa artisteja ja innokasta yleisöä.

Täytyy muistaa päivittää tapahtuma-alueen karttaan viimeiset muutokset. Täytyy muistuttaa eri ihmisiä yhdestä jos toisestakin asiasta. Suurin osa näistä asioista on onneksi täysin hoidettu ja sovittu.

Mieli pyörittelee eri kysymyksiä koko ajan – olisiko joku asia kuitenkin jäänyt huomiotta?

Musapiknik ei onneksi ole missään tapauksessa vain yhden ihmisen varassa, vaan työt on jaettu osaaville tekijöille.

Sadetta vai aurinkoa?

Kesäsää. Tuo jokaisen ulkoilmatapahtuman järjestäjän jännitysmomentti. Viikkoa ennen tapahtumaa säätiedotus lupaa sadetta tapahtumapäiväksi, seuraavana päivänä taas aurinkoa. Kolmantena päivänä tapahtumasunnuntain kohdalle on ladottu liki kaikki mahdolliset säätä kuvaavat merkit. Kaikkina kymmenenä aiempana kertana Musapiknikistä on saatu nauttia kauniissa kesäsäässä. Mutta säälle me emme kuitenkaan mitään mahda, joten siitä on turha kantaa huolta ennakkoon. Ohjelma saadaan sitä paitsi vietyä läpi vaikka sataisi. Ainoastaan ukkosmyrsky tai vastaava poikkeuksellinen säätila aiheuttaisi muutoksia tapahtuman kulkuun.

Toki toivomme, että tapahtumasta jälleen tänäkin vuonna nautitaan auringon paisteessa piknikillä istuskellen.

Raskas mutta mahtava festaripäivä

Musapiknik-päivä on pitkä. Jalat kertovat viimeistään seuraavana päivänä, että aika monta askelta on tullut otettua. Eräs toimittaja kysyi minulta, mitkä keikat aion itse käydä kuuntelemassa tänä vuonna. En tiedä, sillä tähän mennessä yhtenäkään vuotena en ole ehtinyt kuunnella yhtään keikkaa kokonaan vaan ainoastaan pieniä paloja sieltä täältä. Hektisimmät hetket osuvat yleensä tapahtuman alkuun, jolloin vielä on mahdollista tehdä viime hetken korjaukset ja muutokset. Siitä se sitten vähitellen alkaa rullata eteenpäin omalla painollaan.

Ansu työn touhussa.

Päivän pituudesta huolimatta Musapiknik on myös ihan mahtava työpäivä. On hienoa nähdä, kuinka tapahtuman yleisö nauttii ohjelmasta ja festaritunnelmasta. Myös kiireinen henkilökunta.

On hienoa työskennellä ammattitaitoisten tekijöiden kanssa, joista jokainen hoitaa oman pestinsä kuten sovittu on.

Musapiknikin järjestää Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala, ja tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2006 lähtien. Päävastuu järjestelyistä on aina ollut nuorisopalveluiden Seikkailupuistolla.

Tulevaa sunnuntaita ja Musapiknikiä odottaen,

Kirjoittaja
Minna Heiniö, tuottaja
Seikkailupuisto
Turun kaupungin nuorisopalvelut