Musiikki ja kirjallisuus inspiroivat toisiaan kirjaston suurtuotannossa

Musiikki ei ole kielestä kiinni eikä aina edes runous.

Tapahtumiksi kutsuttu palvelu kirjastoissa tarkoittaa näyttelyitä, konsertteja, keskusteluja, luentosarjoja, teemaviikkoja, kirjailija-, muusikko- ja muita vierailuja; lukupiirejä, työpajoja sekä niiden yhdistelmiä. Kyse on monimuotoisten tilaisuuksien kirjosta, joiden ponnistuspohjana toimii kirjaston aineisto.

”Tapahtumien” eli tilaisuuksien avulla avataan ja esitellään kirjaston aineistovalikoimaa, sillä usein tilaisuuksiin osallistuminen innostaa etsimään lisää tietoa niiden aiheista tai lukemaan assosiatiivisesti, edellisen kokemuksen siivittäessä seuraavaa. Paitsi kirjat, levyt ja muu avohyllyaineisto, myös varaston helmet kiinnostavat tuossa vaiheessa.

Suurtuotantohanke puolestaan on teemoitettu tapahtumien rypäs, jossa tehdään yhteistyötä lukuisien muiden toimijoiden kanssa. Kirjaston suurtuotantohankkeessa Kirjallisuus kohtaa musiikin keskitytään kirjallisuuden ja musiikin keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Hankkeessa törmäytetään yleisöjä, musiikkia ja kirjallisuutta sekä tutkitaan niiden yhteistoimintaa.

Hankkeessa törmäytetään yleisöjä, musiikkia ja kirjallisuutta sekä tutkitaan niiden yhteistoimintaa. Ohjelmatarjonta käynnistyy tammikuussa ja jatkuu koko vuoden 2020. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Turun filharmoninen orkesteri ja Turun yliopiston eri oppiaineet.

Ikä- ja kieliryhmärajat ylittyvät

Musiikki ei ole kielestä kiinni eikä aina edes runous. Tämänkertaisen suurtuotannon yhtenä tavoitteena on ylittää ikä- ja kieliryhmärajoja ja kannustaa asiakkaita etsiytymään aiemmin etäiseksi jääneiden aihepiirien pariin. Ei-kielelliset kokemukset välittyvät esimerkiksi musiikin avulla.

Tavoitteena on ylittää ikä- ja kieliryhmärajoja.

Kevään ohjelma alkoi teeman mukaisella aineistonäyttelyllä pääkirjaston aulassa, jossa se on nähtävillä tammikuun loppuun saakka. Tammikuussa käynnistyy myös Kirjallisuus kohtaa musiikin -yleisöluentosarja pääkirjaston Studiossa. Luennoilla tarkastellaan muun muassa äänteitä ja musiikillisuutta nykylyriikassa, rapin ilmentämää sanataidetta sekä puheen estetisoitumista audiovisuaalisessa mediassa

Äänesta sana, sanasta ääni

Helmikuussa nautitaan Nocturno-konsertista, jossa Jukka Romu ja Arto Tarkkonen esittävät Eino Leinon runoja ja niihin sävellettyjä lauluja. Maaliskuussa luvassa on keskustelusarja Äänestä sana, sanasta ääni, jossa sanan ja sävelen ammattilaiset keskustelevat lajityyppien välisten rajojen rikkomisesta. Mukana sarjassa ovat muun muassa Pekko Käppi, Iida Rauma, Inka Rantakallio sekä Susinukke Kosola.

Lasten laululeikkishow Pikkuli tutustuttaa eri soittimiin Lasten Musiikkijuhlien sateenvarjon alla. Koko perhe on tervetullut seuraamaan esitystä Saagaan maaliskuun loppupuolella.

 

Kirjallisuuden ja musiikin törmäykset jatkuvat pitkin vuotta 2020. Pidä silmät ja korvat auki Go Runo Go- ja Taiteiden yö -tapahtumissa kesällä sekä syksyn saapuessa Turun päivänä, Varsinais-Suomen runoviikolla ja Kaamos-illassa.

 

Taina Ratia

Tietoa kirjoittajasta

Taina
Ratia
ohjelmapäällikkö
Kirjastopalvelut, vapaa-aikatoimiala