Tietoa kirjoittajasta
Roland
Vösa
tutkija
Turun museokeskus
Biologisessa museossa avattiin 1.9. Heikki Willamon valokuvanäyttely Myyttinen matka. Näyttely johdattaa kävijän matkalle muinaisen ihmisen mielenmaisemaan sekä pohtimaan ihmisen ja eläimen välisiä ikivanhoja suhteita. Heikki Willamo on seurannut muinaisen metsästäjän jalanjälkiä ja saanut innoitusta vanhimmasta kalliotaiteesta, vuosikymmeniätuhansia vanhoista eläinkuvista.
Heikki Willamoa on aina kiinnostanut ihmisen ja eläimen kohtaaminen. Se miten me olemme milloinkin eläintä katsoneet, minkälaisina ne ovat meille näyttäytyneet ja miten ne ovat kietoutuneet myytteihimme ja uskomuksiimme. Suomalaisista eläimistä nimenomaan hirveen ja karhuun liittyy eniten uskomuksia, mikä viittaa niiden merkittävään asemaan yhteisöissä. Yhä edelleen näitä metsien kuninkaiksi ristittyjä suuria eläimiä kunnioitetaan ja metsästäjät viettävät sekä hirvi- että karhupeijaisia.
”Ihmisen suhde hirveen ja karhuun juontaa kauas vuosituhansien taakse. Se näkyy muun muassa kivikautisten kalliomaalaustemme lukuisina hirvikuvina, kivestä veistettyinä hirvi- ja karhupäisinä rituaalikirveinä sekä karhuun liittyvien uskomusten moninaisuutena”, Willamo kertoo.
Myyttinen matka oli Heikki Willamolle eräällä tavalla myös varsin henkilökohtainen matka. Nykyajan eläinkuvien tekijä sai kosketuksen tuhansien, jopa kymmeniä tuhansia vuosia sitten eläneisiin kollegoihin ja heidän kädenjälkeensä. Näyttelyn valokuvat muistuttavat kallio- ja luolataidetta ja siten hän jatkaa pitkää eläimiä tulkitsevien taiteilijoiden perinnettä.
Biologisessa museossa oli lähes vuoden ajan avoinna Otavaisen olkapäillä, Tuonelan rajamailla näyttely, joka teki tunnetuksi vanhoja suomalaisia eläimiin liittyviä uskomuksia, runoja ja loitsuja. Näyttely keräsi biologiseen museoon runsaasti kävijöitä, niin koululaisia kuin aikuisia, jotka olivat kiinnostuneita kansanperinteestä. Heikki Willamon valokuvanäyttely jatkaa tällä samalla teemalla keskittyen karhun ja hirven muinaisen olemuksen vangitsemiseen valokuvataiteen keinoin. Museossa on esillä yhteensä kaksikymmentä valokuvaa, jotka on kuvattu sekä Länsi-Uudellamaalla Heikki Willamon kotiseuduilla että Itä-Suomen vaaraseuduilla, karhujen valtakunnassa.