Nuori on jo keski-ikäinen −Turun Nuori Teatteri 50 vuotta!

Turun Nuori Teatteri on jäsenilleen toinen koti ja turvapaikka.

Tänä vuonna viisikymppisiään juhliva Turun Nuori Teatteri perustettiin aikana, jolloin lastenkulttuuri oli Turussa lapsipuolen asemassa. Lapsille ja nuorille ei juurikaan järjestetty toimintaa, eikä heille ollut tarjolla paikkoja, joissa he olisivat saaneet harrastaa itsenäisesti. Myös lapsille ja nuorille tarkoitettu teatteri oli vähäistä. Jos lastenteatteria oli joskus tarjolla, ne olivat esityksiä joissa aikuiset esiintyivät lapsille, ja lasten osaksi jäi vain olla katsojia. Lapsilla ja nuorilla ei ollut omaa estradia, jossa he olisivat saaneet itse toimia ja tehdä omia esityksiään.

Tilanteeseen saatiin onneksi muutos, kun Renée Laurénin johdolla tehtiin syksyllä 1969 kaupunginvaltuustolle aloite, jossa esitettiin perustettavaksi kunnallinen lapsille tarkoitettu teatteri. Päätöksenteko oli kuitenkin hidasta, joten Laurén järjesti yhdessä Hannele Karjalaisen (nyk. Krohn) kanssa keskustelutilaisuuden lapsiteatteriyhdistyksen perustamisesta. He saivat aktiivisuudellaan rattaat pyörimään, ja lopulta 13. kesäkuuta 1972 Turun Lapsiteatteri ry – Barnteaterföreningen i Åbo rf, eli nykyinen Turun Nuori Teatteri, merkittiin yhdistysrekisteriin.

Yhdistys järjesti alkuvuosinaan luovan toiminnan koulutusta ja tapahtumia, joissa lapset ja nuoret sekä näkivät esityksiä että saivat myös itse osallistua toimintaan. Vähitellen teatteri alkoi myös tehdä varsinaisia näytelmiä, joissa pääosissa olivat lapset ja nuoret. Esitykset vierailivat Turun nuorisotaloilla, ja säännöllisesti myös ulkomailla. Teatterin johto toimi aktiivisesti Turun kulttuuripolitiikassa ja teki aloitteita parantaakseen lastenkulttuurin asemaa.

Suuri muutos teatterin toiminnassa koettiin, kun se 90-luvun alussa sai vihdoin oman teatteritilan Linnankadun ja Ursininkadun kulmasta, jossa se edelleen sijaitsee. Tämä mahdollisti sen, että useampia esityksiä pystyttiin harjoittelemaan ja esittämään yhtä aikaa.

Katsojamäärät kasvoivat ja vakiintuivat keskimäärin 15 000 katsojaan vuodessa. Mutta vaikka esitysten määrä kasvoi, lasten ja nuorten koulutuksesta ei tingitty. Teatterin omien jäsenten kurssittamisen lisäksi teatteri alkoi järjestää Turussa teatteritaiteen perusopetusta vuodesta 1996 alkaen.

Syksyn 2022 suurproduktio Viidakkokirja. Käsikirjoitus Mikko Joukamaa, ohjaus ja musiikki Juha Antikainen. Esitykset 15.11.-11.12.2022. Kuva: Hilla Virta

Turun Nuori Teatteri tunnetaan ennen kaikkea esityksistään, joissa innokkaat ja taitavat lapset ja nuoret loistavat. Myös esitysten visuaalisuus nostetaan esille vuodesta toiseen. Yksi teatterin suurimmista menestyksistä oli vuonna 2011 Turun kulttuuripääkaupunkivuoden yhteydessä tehty, maailman ensimmäinen heavymusikaali 1827 – Infernal Musical. Valtavan suosion saavuttanut esitys nähtiin Logomossa, ja on yli 17 000 katsojalla teatterin kaikkien aikojen eniten katsojia kerännyt esitys.

Nykyään teatterin toimintaan osallistuu vuosittain noin 350 lasta ja nuorta. Sen esitykset ovat saaneet useita kunniamainintoja alan katselmuksissa ja tapahtumissa. Se on myös saanut Turun kaupungin taidepalkinnon ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin ITU-palkinnon. Vuonna 2012 se valittiin vuoden harrastajateatteriksi Suomessa.

Teatterin tämän syksyn suurproduktio on kriitikoiden ylistämä Viidakkokirja, ja nähdäänpä teatterissa loppusyksystä myös Hannele Lampelan kirjaan perustuva Prinsessa Pikkiriikin talvi.

Turun Nuori Teatteri on aina ollut tärkeä paikka jäsenilleen. Vaikka kaikki teatterin nuoret eivät tähtääkään taidealoille, he ovat kaikki saaneet tehdä teatteria korkealaatuisessa ympäristössä. Toki teatterista on kasvanut useita alan ammattilaisia, mutta se on ollut tärkeä kasvattaja kaikille jäsenilleen, elämän kaikkiin osa-alueisiin.

Erään entisen jäsenen sanoin, teatteri on antanut hänelle uskoa sekä näkyvään että näkymättömään. Se on antanut jäsenilleen oman yhteisön ja ystäväpiirin ja opettanut heille itseluottamusta. Kuten eräs teatterin jäsen on todennut, Turun Nuori Teatteri on jäsenilleen toinen koti ja turvapaikka.

Mikko Joukamaa

Tietoa kirjoittajasta

Mikko
Joukamaa
Turun Nuoressa Teatterissa kasvanut entinen nuori