Nyt kerätään muistoja, kuvia ja tarinoita Turun lähiöistä

Lähiössä kaikki tärkeä löytyy läheltä

Merkittävä osa Turun seudun asukkaista asuu 1950-luvulta alkaen rakennetuissa kerrostalovaltaisissa lähiöissä. Lähiössä kaikki tärkeä löytyy läheltä: luonto, leikkikaverit ja lähikauppa. Ja tarvittaessa helpot ja nopeat liikenneyhteydet muualle.

Tärkeä osa kaupunkimme lähihistoriasta kaipaa nyt täydentämistä. Valokuvakokoelmissa ja arkistossa on iso aukko, niissä ei juurikaan ole aineistoja lähiöistä. Keskeinen osa turkulaisesta arkielämästä ei tällä hetkellä pääse kokoelmissamme näkyviin tai tallennu tulevaisuuden kaupunkilaisia ja tutkijoita varten. 

Kuljettiinko töihin ja kouluun bussilla, autolla vai pyörällä?

Koti lähiössä -keräilyssä tallennetaan Turun lähihistoriaa turkulaisten ja täällä asuneiden kertomana. Monilla on varmasti lähiöaiheisia kokemuksia ja muistoja kerrottavana. Kiinnostusta takuulla löytyy niiden lukemiseen. Samalla pääsee auttamaan yhteisten tarinoiden keräämisessä, sillä Prikka-palvelussa luettavissa olevat muistikuvat sytyttävät myös entiset ja nykyiset naapurit osallistumaan lähiöiden yhteiseen tarinankerrontaan.

Kerro museolle elämästäsi lähiössä Prikka.fi-palvelussa

Suikkila vuonna 2006. Nyt kaivataan tarinoita ja kertomuksia, millaista elämä oli ja on näissä ja muissa pihapiireissä ja kodeissa. Kuvaaja: Maarit Lassila, Turun museokeskus.

Museokeskus kerää nyt lähiömuistoja eri aikakausilta. Prikka-palveluun tallennetut muistot ja kuvat muodostavat yhteisöllisen tarinankerronnan. Intoa vastaamiseen ja kipinän muistelolle voi saada seuraavista kysymyksistä:

  • Millaisessa talossa ja asunnossa olet asunut?
  • Millaista lähiöön oli muuttaa ja millaista siellä oli asua?
  • Minkälaista naapurusto oli?
  • Mikä oli lähiötä ympäröivien metsien merkitys?
  • Millaisia leikit ja lelut olivat?
  • Kuljettiinko töihin ja kouluun bussilla, autolla vai pyörällä?
  • Miten asuntoon säästettiin?
  • Mitä ruokia syötiin?
Iso-Heikkilä talvella 1959. Muistatko, kun alue rakennettiin? Kerro siitä meille! Kuva: Turun museokeskuksen valokuvakokoelmat.

 

Nykyajan dokumentointi

Tämän päivän tapahtumat ovat huomisen historiaa. 

Museo tallentaa historiallisen aineiston lisäksi aktiivisesti myös nykypäivän ja lähimenneisyyden ilmiöitä ja tapahtumia. Nykydokumentoinnissa kerätään tietoa tämän hetken asioista ja ilmiöistä.  

Tieto on meillä tallessa tulevia sukupolvia varten ja sitä voidaan hyödyntää sekä tutkimus- että näyttelytoiminnassa. 

Tietoa kirjoittajasta

Milla-Lotta
Kemiläinen
Tutkija
Turun museokeskus