Onnea uudelle vuodelle – onnen symboleja uudenvuodenkorteissa

Uuden vuoden toivotuksia, enteitä ja ennustuksia

Onnenpotku

Hevosenkengän onnea tuottava ominaisuus tunnetaan ympäri maailmaa. Uskomuksen mukaan kenkää ei tule etsiä vaan se pitää löytää sattumalta. On hyvä enne, jos se on vanha ja kulunut. Vielä parempi on, jos siinä on naulat tallella. Jos kenkää ei ota mukaansa, pitää sen päälle saksalaisen perinteen mukaan polkaista kolme kertaa välttääkseen epäonnen. Kengän hukkaaminen vie onnen mennessään.

Hevosenkenkä tulee ripustaa oven yläpuolelle suojaamaan taloa. Eri uskomusten mukaan sen voi ripustaa joko avoin puoli ylöspäin, jolloin onni ei valu ulos tai alassuin, jolloin se on kuin portti, jonka läpi kuljetaan onneen.

Mihin uskomus hevosenkengästä onnea tuovana esineenä sitten perustuu? Irlannista on peräisin tarina pyhästä Dunstanista, joka oli taitava kengitysseppä. Eräänä päivänä hänen luokseen tuli valepukuinen piru, joka pyysi kavioidensa kengittämistä. Dunstan tunnisti kuitenkin heti vieraansa, vangitsi tämän ruuvipuristimeen ja kengitti niin voimallisesti, että tämä pirulta pääsi parku. Dunstan ei päästänyt pirua pinteestä ennen kuin tämä oli luvannut olla koskaan menemättä taloon, jonka oven päälle oli kiinnitetty hevosenkenkä.

Todennäköisempiä selityksiäkin on. Hevonen on ollut arvostettu eläin, joissakin kulttuureissa jopa pyhä. Kenkä on rautaa, jonka on uskottu suojelevan pahoilta hengiltä. Lisäksi kengän muoto muistuttaa kuunsirppiä, jolla on ollut tärkeä merkitys kansanuskomuksissa.

Löytäjä palkitaan

Esineen tai asian onnea tuova vaikutus perustuu usein sen harvinaisuuteen. Näin on nelilehtiapilan kohdalla. Sen löytäminen luonnosta on itsessään jo onnenpotku, joten on helppo uskoa sen tuottavan onnea omistajalleen. Eri uskomusten mukaan se on syytä syödä heti löytämisen jälkeen tai vaihtoehtoisesti säilyttää huolellisesti virsikirjan välissä. Nelilehtiapilan uskottiin tuovan menestystä pelissä ja rakkaudessa. Lisäksi se antoi löytäjälleen näkijän kyvyn. Nelilehtiapilan maagista voimaa lisää sen ristin muoto.

Nokikolari tietää onnea

Uskomus, että nuohooja tuo onnea tullessaan, on lähtöisin Keski-Euroopasta. Siellä nuohoojakisällit kiertelivät vuoden lopussa taloissa perimässä saataviaan, ja samalla heille annettiin pieniä lahjoja. Vastineeksi nuohoojat antoivat uudenvuodenlahjaksi kalenterin, jonka talonväki ripusti näkyvälle paikalle. Tämä selittänee miksi nuohooja esiintyy uudenvuoden korteissa.

Nokikolarin mustaa ulkomuotoa on pidetty kiehtovana, joskus pelottavanakin, mutta useimmiten se on herättänyt uteliaisuutta erikoisuudellaan. Uskottiin, että noella on sairauksia parantava vaikutus ja nuohoojaa haluttiinkin koskettaa tai ainakin ottaa nappi hänen takistaan. Jos onnistui nappaamaan varpuja nuohoojan luudasta, mieluiten kolme kappaletta, se tiesi onnea. Kolme on kansanperinteessä maaginen luku.

Onni myötä. Uuden vuoden toivotuksia, enteitä ja ennustuksia.
Näyttely Luostarinmäen käsityöläismuseossa 6.1.2016 asti.

Kirjoittaja
Leena Vuorio, tutkija
Luostarinmäen käsityöläismuseo