Pelikirjoittamista, kamishibai-teattereita ja kaverikirjoja kirjastokavereille

Kaikki keinot lukemaan innostamisessa kannattaa ottaa käyttöön.

Sanojen sinfoniaa Lounais-Suomessa –hanke alkoi tammikuussa 2021 ja päättyy kesällä 2022. Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa kokeiltiin ja toteutettiin monenlaista lukemista edistävää toimintaa useille eri kohderyhmille, järjestettiin koulutusta kirjastojen työntekijöille ja edistettiin kirjaston ja koulun välisten yhteistyösopimusten syntyä. Mukana hankkeessa oli jollain tavalla lähes puolet Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnista.

Lue lisää Sanojen sinfoniaa Lounais-Suomessa –hankkeesta ja sen alkutaipaleesta täältä:

► Sanojen sinfoniaa Lounais-Suomessa – lukemisen sulosäveliä kaikenikäisille

Minä tulin mukaan vasta hankkeen oltua viimeistelyä vaille valmis, ja muun viimeistelyn ohessa pääsen nostamaan esiin muutaman mielestäni erityismaininnan ansaitsevan lukemisen edistämiseen liittyvän kokonaisuuden. Hankkeen aikana on järjestetty kirjailijavierailuita, kirjallisuusluentoja, sanataidetapahtumia, kirjavinkkauksia sekä työpajoja niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Lisäksi kahdessa kunnassa käynnistettiin kirjaston kotipalvelu, jossa pääkohderyhmänä ovat seniorit. Esittelemissäni kokonaisuuksissa kohderyhmänä ovat olleet kuitenkin lapset ja nuoret.

Pelikässärikerho – kuntarajat ylittävä sanataidekerho

Yhteistyössä Kirjan talon kanssa hankkeessa järjestettiin kuntarajat ylittävä sanataidekerho, Pelikässärikerho, peleistä ja kirjoittamisesta kiinnostuneille 3.-9.-luokkalaisille. Mukana oli osallistujia useista eri hankekunnista ja vetäjänä toimi Kirjan talon sanataideohjaaja.

Kerhossa kirjoitettiin, piirrettiin ja kehiteltiin pelimaailmoja, hahmoja ja tarinoita, ja innostuneimmat jatkoivat työtään myös kerhon kokoontumisaikojen ulkopuolella. Syksyllä 2021 kerho järjestettiin verkossa erikseen alakoululaisten ja yläkoululaisten ryhmälle hybridimuotoisena niin, että osa osallistui tapaamisiin kirjaston tiloissa ja osa omilla laitteillaan kotoa. Keväällä 2022 kerho järjestettiin yhdelle ryhmälle pelkästään verkossa; todettiin, että kaikkien osallistuminen etänä mahdollisti vuorovaikutuksen paremmin kuin hybridimuotoisissa kokoontumisissa. Lisäksi syksyllä järjestettiin lähitapahtumana pelikirjoittamisen työpajoja turkulaisille kuudesluokkalaisille, ja keväällä toteutui vielä pelikerho kehitysvammaisille nuorille.

Osa Sanojen sinfonia –hankkeen tapahtumista jouduttiin koronarajoitusten takia perumaan tai siirtämään verkkoon, mutta verkossa toimimisella on etunsa myös silloin, kun tapaamisrajoituksia ei ole. Verkkokerhoon on mahdollista osallistua myös pieniltä paikkakunnilta, kun välimatkat tai resurssien puute eivät ole esteenä. Toisaalta etäosallistuminen ryhmään voi olla mahdollista, vaikka esimerkiksi sairastamisen takia osallistuminen ei muuten onnistuisi.

Kamishibai-teatterit

Kamishibai on vanha japanilainen paperi- tai pöytäteatteritekniikka, jossa vaihtuvien kuvien ja ääneen luetun tekstin avulla kerrotaan tarina. Teatteriin kuuluu melko pienikokoinen ja mukana kuljetettava esimerkiksi puusta tehty näyttämö sekä vaihdettavia pahvi- tai paperikuvia, joiden kääntöpuolella voi olla tekstiä.

Sanojen sinfoniaa Lounais-Suomessa hankkeen yhteydessä Lounais-Suomen kirjastojen käyttöön hankittiin kaksi kamishibai-teatteria. Nämä kamishibai-teatterit koostuvat puisesta teatterilaatikosta sekä A3-kokoisista kuvakorteista. Teatterit kuuluvat kirjastojen yhteisiin materiaaleihin, joita kirjastot saavat vuorollaan varata käyttöönsä. Kamishibai-teattereiden käyttöä varten on teetetty myös ohjevideot, jotka on toteuttanut Aura of Puppets. Tällä videolla kerrotaan tekniikasta:

► Tutustu Kamishibai-teatterin tekniikkaan.

Kamishibai-tekniikkaa tehtiin tunnetuksi myös järjestämällä muutamassa eri hankekunnassa eri puolella Lounais-Suomea alakoululaisille kamishibai-työpajoja, jossa koululaiset saivat ensin nähdä lyhyen kamishibai-esityksen ja pääsivät sitten itse askartelemaan oman minikokoisen teatterin isoista tulitikkulaatikoista.

Kamishibai on tekniikaltaan hyvin yksinkertainen, mutta kekseliäs, ja esityksen voi toteuttaa monella tavalla ja monenlaiselle yleisölle. Valmiiden tarinoiden esittämisen lisäksi teatterin avulla on helppoa innostaa yleisöä luomaan myös omia tarinoita.

 

Kaverikirja kirjastokavereille

Kemiönsaaren kirjastossa ideoitiin Kaverikirja kirjastokavereille –kirjanen, joita painatettiin hankerahoilla ja jaettiin hankekuntien kolmasluokkalaisille. Kirjanen toimii kaverikirjan tapaan: kirjan omistajalla on kirjan alussa omat sivunsa, joihin täytetään tietoja itsestä ja omista mieltymyksistä. Tilaa on myös omille tarinoille ja muistiinpanoille sekä kirja-, elokuva- ja peliarvioille.

Kirjaset ovat mustavalkoisia, joten kukin voi värittää ja koristella kirjan mieleisekseen. Kaverikirja kirjastokavereille kannustaa vaihtamaan lukuvinkkejä ja muita mieltymyksiä, ja siinä on reilusti tilaa myös kavereiden vinkeille ja ajatuksille. Kirjaa voi siis kierrättää kaveripiirissä tai luokassa.

Kaikki keinot lukemaan innostamisessa kannattaa ottaa käyttöön. On lukemattomia erilaisia tapoja kertoa, jakaa, lukea ja kuunnella tarinoita ja sitä kautta päästä syvemmälle myös erilaisten tekstien maailmaan.

Korpela Maria

Tietoa kirjoittajasta

Maria
Korpela
informaatikko
Turun Kaupunginkirjasto