Pikkuväen Avaruuspossu hurmaa niin lapset kuin aikuiset

Yksi kantavista tavoitteista on lasten osallisuuden lisääminen

”Otetaanko me evääksi avaruushippuja?”, tuumaa Avaruuspossu esityksessään ja ihmettelee, miksei lapset ole maistaneet avaruushippuja. Avaruuspossun talviseikkailu -esitys on osa Turun kaupungin Pikkuväki taideassistentteina -hanketta. Hanke on suunnattu kaikille Turun esiopetusryhmille.  Kun yksivuotiset eskarit pääsevät hankkeen puitteissa vierailemaan Turun kaupungin taidelaitoksissa, osallistuvat kaksivuotiset esiopetusryhmät heille räätälöityyn Avaruuspossun esitykseen. Kaksivuotinen esiopetus on kokeilu, joka sai alkunsa syksyllä 2021. Kokeilun piiriin kuuluu 22 esiopetusyksikköä ja yhteensä lähes 400 lasta.

Avaruuspossun talviseikkailu -esityksen ensiaamu nähtiin Nummen kirjastossa 23.11. ja Avaruuspossun on tarkoitus kiertää esiintymässä kaksivuotisille eskareille Turun kaupungin lähikirjastoissa aina huhtikuuhun 2022 saakka.  Lähikirjastoissa nähtävien esitysten lisäksi hanke tarjoaa esitykseen osallistuneille esiopetusryhmille Avaruuspossun työpajan esiopetusyksiköiden omissa tiloissa.

 

Lasten osallisuus toiminnan ytimenä

Pikkuväki taideassistentteina -hankkeen yksi kantavista tavoitteista on lasten osallisuuden lisääminen. Olen urani aikana toteuttanut useita osallistavia esityksiä ja koin osallistavan esityksen muotona sopivan myös hankkeen tavoitteisiin. Osallistavassa esityksessä yleisöä sananmukaisesti osallistetaan. Esityksissäni tämä tarkoittaa yleisön mukaan ottamista niin näyttämölle kuin osallistamista katsomosta käsin.

Pikkuväen esityksessä halusin kuitenkin viedä lasten osallisuutta pidemmälle ja ottaa heidät mukaan jo esityksen valmistusvaiheessa. Kokemukseni mukaan lapsia on helpompi osallistaa jonkin samaistuttavan hahmon kautta. Siksi valitsin työparikseni rakentamani Avaruuspossu-nuken.

Teimme Avaruuspossun kanssa videon, jossa Avaruuspossu esitteli itsensä ja kertoi toivovansa lapsien auttavan häntä tutustumaan elämään maan päällä. Avaruuspossu oli valinnut kolme aihetta, joista lapset saivat ryhmässä valita yhden esimerkiksi kukin äänestämällä suosikkiaihettaan. Avaruuspossu pyysi myös lapsilta piirustuksia heidän valitsemastaan aiheesta.

Valittavat aiheet perustuivat kolmeen kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelmassa esitettyyn oppimisen alueeseen. Näitä olivat talvi (tutkin ja toimin ympäristössäni), ruoka (kasvan, liikun ja kehityn) sekä kieli (kielen rikas maailma). Ehdottomasti suosituimmaksi aiheeksi valikoitu talvi, mutta myös ruoka- ja kieliaihe saivat muutaman äänen.

 

Tanssia lumihiutaleena ja Avaruuspossun jäätyneen kielen sulattamista

Itse esityksessä Avaruuspossu putkahtaa talviseen maailmaan. Katsomosta valitaan lapsia tanssimaan lumihiutaleina lumihiutalekaulureissaan ja tekemään taskulampuilla lumihiutalevarjoja. Näyttämökuvaa täydentää katsomossa soittorasiaa veivaava pikkukatsoja. Avaruuspossu on haltioissaan.

Lumisadetta seuraa mäenlasku roskiksen kannella, joka päättyy pieneen onnettomuuteen. Avaruuspossun mäenlaskun vauhti on liian kova ja hän tekee lopuksi kuperkeikan, jonka seurauksena kieli jää kiinni roskiksen kanteen. Yhdessä pohdimme lasten kanssa, miten kielen saisi irti. Samalla Avaruuspossu vaikeroi ”tuvkaa nyvt auvttamaan!” Lopuksi joku lapsista valitaan lämmittämään kädellä Avaruuspossun kieltä ja pian tämä irtoaakin pälkähästä.

Esitys jatkuu talvisten puuhien tahdittamana sekä retkellä talviseen metsään. Lapset saavat osallistua läpi koko 40 minuuttia kestävän esityksen. Esityksen aikana lauletaan myös yhdessä ukulelen säestyksellä lapsille tuttuja lauluja. Kun lumisesta kumpareesta löytyy varjokuvana karhu, lauletaan Karhu nukkuu -laulu ja viimeiseksi tuuditetaan Avaruuspossu uneen Tuiki, tuiki tähtösen sävelin.

Yhteiset säännöt

Koska osallistavan esityksen yksin esittäminen on monesti paljon haastavampaa kuin ns. normaali esitys, jossa katsojat istuvat paikallaan koko esityksen ajan, on yhteisten sääntöjen läpikäyminen ensisijaisen tärkeää. Kaivamme lasten kanssa ennen esityksen alkua jokainen oman sääntökätemme esiin, missä jokaiselle sormelle on oma sääntönsä. Peukalon sääntö on esimerkiksi ”kuunnellaan” ja jos meno äityy esityksen aikana liian äänekkääksi, nostan peukalon pystyyn. Yleensä tämä hiljentää ja esitys voi jatkua rauhallisimmissa merkeissä.

Avaruuspossu mukana koko hankeajan

Avaruuspossu lähettää säännöllisesti ryhmille videoita ja on myös laajentanut toimintaansa yksivuotisten eskareiden pariin. Mikäli siis lapsenne puhuu Avaruuspossusta, tiedätte, kenestä on kyse!

 

 

Tiina Puranen

Tietoa kirjoittajasta

Tiina
Puranen
Projektikoordinaattori, Turun kaupungin Pikkuväki taideassistentteina -hanke Teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK, lastenkulttuurin moniosaaja
Kirjastopalvelut, vapaa-ajan palvelukokonaisuus
Asiasanat: