Präkäämö - kavereita ja kädentaitoja

Eikä kukaan jää yksin

Nuorten taide- ja toimintalo Vimman taidepaja Präkäämö on nuorten osallistujiensa näköistä harrastustoimintaa. Poikkeusoloissa pajan toiminnan merkitys osallistujilleen on korostunut. Präkäämöä harrastava Essi Lapila, 15, kertoo kokemuksistaan:

”Olen käynyt Präkäämössä nyt yli vuoden ajan lähes joka maanantai. Sain tietää tälläisesta ihanasta harrastuksesta nuorisotyöntekijältä ja olen ollut mielestäni etuoikeutettu saadessani viikoittain osallistua toimintaan. Präkäämö on minulle loistava mahdollisuus ja olenkin hyvin kiitollinen kaikille Präkäämön ohjaajille ja vimman työntekijöille, koska saan sekä tehdä ihania käsitöitä, että rentoutua ja vaihtaa kuulumisia rennosti. Pidän kaikenlaisista käsitöistä ja muista käsin tehtävistä asioista, joten Präkäämö on juuri täydellinen paikka minulle. Pidän erityisesti sen laajoista mahdollisuuksista järjestää lähes mitä vaan käsityötä, kuten kutistemuoviaskartelua tai vaikka oman kassin painamista. Eniten tykkään ompelusta, koska siinä saa tehtyä vaikka mitä, kuten oman kasvomaskin. Ja ihanat ohjaajat auttavat suunnittelussa ja itse työssä.

Präkäämöön tullessa ei tarvitse osata mitään erityistä, koska apua riittää niin ohjaajilta kuin muilta nuorilta. Ihanaa on myös se, että Präkäämössä on todella mukava ilmapiiri ja turvallinen ympäristö. Aikuiset huomioivat jokaista präkäämöläistä, eikä kukaan jää yksin. Myös muiden nuorten kanssa voi jutella. Präkäämöstä on saanut nauttia myös näin korona-aikaan etänä Instagramista ja ihan myös paikan päällä. Suoraan sanottuna minulle ei tule mieleen mitään huonoa Präkäämöstä ja olen todella kiitollinen harrastuksesta. Toivon ja suosittelen Präkäämössä käymistä käsitöistä tai tekemisestä kiinnostuneille, koska siellä käyminen on ennen kaikkea huippua, mutta myös ilmaista, eikä ikinä tylsää.”

Essi Lapilan Präkäämössä taiteilema Mörkö-kangasmaalaus

Yhteisöllisyys edellä

Präkäämön kanta-asiakkaan, eli tuttavallisemmin präkäämöläisen, Essin tekstissä tiivistyy hyvin nuorille suunnatun taidepajan koko toiminnan ydin. Pähkinänkuoressaan Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa vuodesta 2013 pyörinyt Präkäämö on 10-18-vuotiaille suunnattu taidepaja viikoittain vaihtuvilla kädentaitoteemoilla. Toimintaan ei tarvitse sitoutua harrastuskaudeksi, vaan pajaan voi osallistua kerran tai aina kun se itselle sopii. Kuoren pinnalla on pitkään trendien aallonharjalla ratsastaneet kädentaidot ja tuunaus, sekä kaikki sen alle mahtuvat tekniikat koruaskartelusta kankaanpainoon. Ytimessä on yhteisöllisyys, turvallinen kohtaamispaikka ja kaveruus.

Monen präkäämöläisen suusta on kantautunut toteamus, että vaikka viikon kädentaitoteema olisi mikä, paikalle tullaan silti. Ja sydäntä sulattavan usein Präkäämön ohjaajat ovat saaneet todistaa ystävystymisen ilon. Vuosien varrelle on mahtunut monta mahtavaa kasvutarinaa, joissa yksin ja ujona paikalle vanhemman saattelemana saapunut nuori on löytänyt Präkäämöstä niin rohkeuden kuin kavereitakin. Yhtenä toiminnan kantavana ajatuksena onkin alusta alkaen ollut Turun kaupungin nuorisopalveluiden kaikkea toimintaa ohjaava tavoite kaveruuden lisäämisestä. Yksikin yksinäinen nuori on liikaa ja jokainen uusi kaveri lottovoitto.

Korona kasvatti luovuutta

Maaliskuussa 2020 koronapandemia asetti myös Präkäämön ohjaajat Taina Järvisen, Päivi Lehtisaaren ja Riitta Maneliuksen uuden tilanteen eteen. Tilojen sulkeutuessa oli nopealla aikataululla löydettävä kanava ja toimintapa, jolla vuosien työllä saavutettu toimiva nuorten harrastusyhteisö saataisiin pysymään kasassa. Sekä yhteys nuoriin ja nuorten välillä säilytettyä. Rohkeudella hypättiin suoraan syvään päähän ja someen, Instagramin Live Präkäämöihin. Kevään ja alkukesän liveissä myös ohjaajat saivat pistää kaiken luovuutensa ja oppimiskapasiteettinsa peliin, sillä somen maailma oli osalle jotain täysin uutta. Tekemällä ja kömmähdyksien kautta opittiin paljon ja tukena toimi muu Vimman sometiimi. Katsojilta kiitosta tuli aidosta, kodikkaasta ja rennosta tunnelmasta. Live Präkäämöjen paluulle onkin jätetty takaportti auki.

Präkäämön ohjaaja Päivi Lehtisaari opastaa ompelun alkeita.

Merkityksellisiä keskusteluja

Viime syksystä lähtien Präkäämö on toiminut koronarajoitusten puitteissa jälleen todellisena livenä Vimmassa. Ryhmäkokoja on rajattu turvavälien mahdollistamiseksi, toiminta-aikaa lyhennetty ja paja-aikoja pilkottu useammalle pienryhmälle. Aiemmin avoimiin taidepajoihin on nyt pakollinen ennakkoilmoittautuminen. Maaliskuuussa 2021 tiukentuneiden rajoitusten mukaisesti Präkäämön ikähaarukka rajattiin 10-12-vuotiaisiin nuoriin. Sillä, että harrastustoiminta on pyörinyt myös korona-aikana, on ollut palautteen perusteella iso merkitys nuorten osallistujien henkiselle hyvinvoinnille.

Poikkeusaika on kasvattanut nuorten yksinäisyyden kokemuksia ja ahdistuneisuutta. Lyhyemmälläkin kohtaamisella, kavereilla, kuulluksi tulemisella ja kädentaitojen hyvää tekevällä vaikutuksella on selkeästi suuri rooli jaksamiselle vaikeina aikoina. Präkäämön turvallisessa ilmapiirissä käydään välillä hyvinkin syvällisiä keskusteluja nuorten elämän kipukohdista. Ja toisaalta kaikkiin tarttuvaa vitsailua, naurua ja hassuttelua. Yhdessä tekemisen ilolla selvitään tästäkin ajasta ja unelmoidaan entisen normaalin Präkäämön paluusta.

Kuvat: Taina Järvinen

Ennakkoilmoittautuminen Präkäämöön Vimman nettisivuilla turku.fi/vimma.

Hannele Sivonen

Tietoa kirjoittajasta

Hannele
Sivonen
Ohjaaja, Vimman sometiimin vetäjä
Vapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut