Puutöistä piparkakkuihin – Linnan Pajassa tapahtuu

Mitä yhteistä on rautalangalla, pipareilla ja mehupilleillä?

Mitä yhteistä on rautalangalla, pipareilla ja mehupilleillä? Ne kaikki toimivat kätevinä apuvälineinä, kun haluamme lähestyä menneisyyttä tekemisen kautta. Linnan Paja on toiminut vuodesta 2012 lähtien, ja se on tarjonnut kävijöille mahdollisuuden syventyä historiaan ja suomalaiseen kansankulttuuriin moniaistisen tekemisen kautta. Pajassa tutustutaan ennakkoluulottomasti niin muinaisiin kuin moderneihin menetelmiin ja materiaaleihin. Siten työpajan käytössä voi olla niin perinteisiä luonnonmateriaaleja kuten puuta tai nahkaa kuin vaikkapa mehupillejä tai styroksia.

Itse tekemällä saadaan palanen menneisyyttä kirjaimellisesti käsin kosketeltavaksi
Työpajatoiminnassa oppiminen liittyy omaan kokeiluun, haasteisiin ja oivalluksiin, ja se nostaa museokävijän aktiiviseen rooliin. On eri asia katsella vaikkapa pumppuporaa vitriinissä kuin käyttää kyseistä työkalua itse jonkin esineen valmistamiseen. Kävijän omat taidot ja käsitykset toki vaikuttavat osittain siihen, kuinka hän työpajan aihetta tulkitsee pajaan tullessaan ja sieltä lähtiessään. Työpajan on hyvä sisältää jonkin verran haasteita, ja sen tavoitteena on herättää kysymyksiä ja tarjota onnistumisen ja ymmärtämisen hetkiä. Pajatyöskentely on myös vahvasti vuorovaikutteista ja se johtaakin usein pitkiin keskusteluihin työpajan vetäjän ja osallistujan välillä. Itse tekemällä saadaan palanen menneisyyttä kirjaimellisesti käsin kosketeltavaksi, ja näin sidotaan mennyt tähän päivään ja osaksi osallistujan maailmaa. Työpajassa vanha käsityötekniikka voidaan päivittää tähän päivään valmistamalla vaikkapa rengashaarniskatekniikalla koruja tai pannunalusia.

Viime keväänä Pajassa suunniteltiin ja valmistettiin oma Carcassonne -tyylinen lautapeli.

Toimintaa kaikenikäisille
Pajassa toimii kaikille avoimia työpajoja, tilattavia työpajoja sekä kuukausittain järjestettäviä kursseja, joihin on ennakkoilmoittautuminen. Valtaosa kursseista ja työpajoista on suunnattu kaikenikäisille, vaikka joillakin museokävijöillä saattaa olla sellainen olettamus, että kaikki käsillä tekeminen museossa olisi vain lapsia varten. Saattavatpa aikuiset usein arasti tiedustella, voiko aikuinenkin osallistua työpajaan. Vaikka suuri osa pajoihin osallistujista on lapsia, ohjaajan mieltä lämmittää myös nähdä aikuisia kieli keskellä suuta keskittymässä käsillä olevaan työhönsä. Kurssit ja avoimet pajat onkin pyritty suunnittelemaan siten, että ne tarjoavat mielekästä sisältöä ikään katsomatta.

Katso tästä Linnan Pajan ja muiden museoiden kevään 2019 kurssit ja työpajat, ja ilmoittaudu mukaan!

 

Tietoa kirjoittajasta

Lauri
Heikkilä
taideohjaaja
Turun museokeskus
Asiasanat: