Salainen kirjasto – vaikka eihän tässä mitään salaista ole

Kirjastot kiertotalouden ytimessä

Kirjastojen toiminta ja tarjonta on monipuolistunut vuosien varrella runsaasti ja siksi on tärkeää muistuttaa kaikista mahdollisuuksista, mitä kirjastot tarjoavat ja mitä asiakkaat voivat hyödyntää. Tällaisen pohdinnan tuloksena syntyi ajatus neliosaisesta Salainen kirjasto -tapahtumasarjasta, jonka tavoitteena on myös edistää kiertotalousajattelua.

Kirjastot kiertotalouden ytimessä

Tammikuussa alkanut Salainen kirjasto -sarja toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin ja Valonian yhteisen Circular Turku -hankkeen kanssa, joka pyrkii edistämään kiertotaloutta Turun seudulla. Kiertotalousajattelun mukaan kaikkea ei tarvitse omistaa itse vaan tavoitteena on edistää jakamista ja palveluiden käyttöä. Kirjaston palvelut ja lainaustoiminta, koski se sitten kirjoja tai esineitä, mahdollistaa esineiden yhteiskäytön, mikä sijoittaa kirjastot suoraan kiertotalouden ytimeen ja tuo sen lähelle turkulaisia.

Sarjan kaksi ensimmäistä osaa käsittelivät pelejä ja soittimia sekä lainattavia esineitä ja kausikortteja, jotka ovat kaikkien kirjaston asiakkaiden hyödynnettävissä. Näin esimerkiksi soittimia pääsee kokeilemaan ennen harrastuksen aloittamista tai soittimen ostamista.

Kirjastoista on mahdollista lainata myös käyttöesineitä, kuten lumilapion, joita on saatavilla pääkirjastossa ja kaikissa lähikirjastoissa. Lumilapiot ovat myös hyvä esimerkki siitä, miten asiakkaat voivat vaikuttaa kirjaston aineistohankintoihin, sillä idea lapion hankintaan saatiin asiakkaan hankintaehdotuksesta.

Kirjastoissa on lainattavia kausikortteja, joilla voi päästä esimerkiksi Turun museokeskuksen museoihin tai jääkiekko-otteluun. Kausikorttien lainaaminen tarjoaa asiakkaille matalan kynnyksen erilaisten palvelujen kokeiluun ja kuluttamiseen, sillä niiden käyttö on täysin ilmaista. Kirjastokäynnin jälkeen voi siis löytää itsensä yllättävistä paikoista!

Sarjan kahdessa viimeisessä osassa paneudutaan Turun kaupunginkirjaston tarjoamiin palveluihin ja kirjaston tulevaisuuteen. Turun pääkirjastossa on mahdollista digitoida vanhoja VHS-nauhoja DVD-muotoon tai tulostaa 3D-tulostimella uusia osia rikkoutuneiden tilalle. Kirjaston tulevaisuuden osalta keskitymme erilaisiin tilamuutoksiin, joilla on vaikutusta siihen, miten asiakkaat voivat käyttää ja hyödyntää kirjastoja.  

Oivalluksia myös kirjastolaisille

Tapahtumasarjan toteuttaminen on muistuttanut myös meitä kirjastolaisia siitä, mitä kaikkea kirjasto oikeastaan on ja mitä kaikkea toimintamme mahdollistaa. Aluksi emme lähteneet suunnittelemaan tapahtumasarjaa kiertotalousajattelun kautta, vaan puhtaasti halusta tuoda esiin omaa toimintaamme. Sarjan toteuttaminen on kuitenkin osoittanut, kuinka suuri osa kirjastoilla on kiertotalousajattelun edistämisessä.  

Neliosaiseen sarjaan on saatu laajasti kirjaston palveluita, jotka muuten saattavat jäädä asiakkailta huomaamatta. Toivonkin asiakkaiden löytävän Salainen kirjasto -sarjan myötä laajemmin palveluidemme äärelle ja ottavan niistä kaiken hyödyn irti.

Salainen kirjasto -tapahtumasarja kirjaston Facebookissa: 

Tietoa kirjoittajasta

Karoliina
Paulomäki
erikoiskirjastovirkailija
Kirjastopalvelut, vapaa-aikatoimiala
Asiasanat: