Seikkis Live – lastenkulttuuria etänä

kulttuurinnälkä ei laannu koronankaan alla

Koronakevät laittoi monen kulttuurialan työntekijän suunnitelmat täysin uusiksi, kun koulut, teatterit ja museot sulkeutuivat sekä keikat peruuntuivat. Kesä ei näyttäytynytkään enää pelkästään valoisana ja iloisena, vaan huoli toimeentulosta painoi monen freelancerin harteita. Oli pakko keksiä nopeasti, miten omaa ammattitaitoa voisi hyödyntää uudenlaisessa tilanteessa: miten siirtää teatteri nettiin ihmisten ulottuville? Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto kohtasi koronan ihan yhtä lailla: suosittua kesätoimintaa ei voida tänä kesänä järjestää totutulla tavalla. Osa kesätoiminnasta haluttiin siirtää sinne, minne ihmiset epidemiasta huolimatta pääsevät, eli nettiin. Näin nämä kahden tahon tarpeet kohtasivat ja syntyi Seikkis Live.

Ideasta toteutukseen

Seikkis Live on poikkeusolojen synnyttämä konsepti. Työryhmä on vakuuttunut, että kulttuurinnälkä ei laannu koronankaan alla, vaan ihmiset kaipaavat taidetta elämäänsä kaikesta huolimatta. Verkossa tarjottava lastenkulttuuri antaa riskiryhmäläisille sekä osallistujille asuinpaikasta riippumatta mahdollisuuden olla mukana toiminnassa. Seikkis Live on yksi vastaus tähän ja toivottavasti vastaavanlaista konseptia päästään kehittämään myös jatkossa.

Idea Seikkis Livestä syntyi keväällä 2020. Kaiken työn pohjana on ollut Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston arvojen mukaisesti lapsilähtöisyys. Tekijöinä on Turun Taideakatemiasta valmistuneita teatteri-ilmaisun ohjaajia ja alan opiskelijoita, varhaiskasvatuksen- ja luokanopettaja sekä media-alan moniammattilainen. Seikkis Liven liveosuuden kuvauksesta, kameraohjauksesta ja striimauksesta vastaa media-ja teatterialan ammattilainen Andy Pilke

Työryhmässä ei ole pulaa pedagogisesta näkemyksestä, esiintymiskokemuksesta tai taiteellisesta ajattelusta. Sen sijaan videotyöskentelyn suhteen lähes kaikki olivat uuden äärellä. Työryhmä alkoi työstää ideaa lapsille suunnatusta ohjelmasta jo toukokuussa, mutta varsinaisesti sorvin ääreen hypättiin kesäkuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Työtä on tehty pienryhmissä, jotka ovat ideoineet, käsikirjoittaneet, kuvanneet sekä editoineet oman osionsa.

Jare on toinen Seikkis Liven nukkehahmoista.

Ohjelman osiot

Seikkis Live koostuu viidestä eri ohjelmaosiosta. Ohjelman lähtökohtia ovat olleet saavutettavuus, osallistaminen, hauskuus, positiivisuus ja pedagogisuus.

Sisältöä on mietitty lasten mielenkiinnon kohteista käsin, koronatilanne huomioiden.

Juontajina Seikkis Livessä toimivat pirteät Kaisa (Kaisa Saarakkala) ja Nettan (Jeannette Rönkkö), jotka vierailevat myös muissa ohjelman osioissa. Juontajat toivottavat katsojat tervetulleiksi ja puuhaavat kesäisiä juttuja Ihmestudiossa. Juontajat luovat olemuksellaan tuttua ja turvallista ilmapiiriä ohjelmaan ja kohtelevat katsojia vertaisinaan.

Kaikkien aikojen kaupunki -osiossa tutustutaan sekä arkeologi Maija Kaivannon (Siiri Vilkko) että historioitsija Tuija Kammioisen (Anni Suvanto) kanssa Turun historiallisiin kohteisiin. Juontaja Kaisa pääsee heidän kanssaan esimerkiksi Turun linnaan, Tuomiokirkkoon, Aboa Vetukseen ja Brinkhallin kartanoon. Tarkoituksena on kertoa menneistä ajoista innostavasti ja autenttisesti. Osion arkeologisesta ja historiallisesta puolesta vastaa arkeologiksi valmistunut Aliisa Kallio.

Haen harrastusta -osiossa etsitään edullista ja mutkatonta tekemistä kesälle. Pääsemme Jonin (Joni Hakala), Nettanin ja Siirin johdolla muun muassa geokätköilemään, kirjastoon, leipomaan ja vaikka minne muualle. Osion tarkoituksena on esitellä, mitä kaikkea matalalla kynnyksellä voikaan puuhata yksin, perheen tai ystävien kanssa.

Nukketeatteri on mieletön keino kertoa hassuja ja absurdeja, mutta samalla opettavaisia ja samaistuttavia tarinoita. Turun Taideakatemiassa aiemmin toiminut nukketeatterilinja on nykyään osa teatteriopintoja. Uusi sukupolvi teatterialan ammattilaisia haluaa koulusta ponnistaessaan varmistaa, että nukketeatteri elää ja on varteenotettava osa kulttuurikenttää. Näin myös Seikkis Live hyödyntää kahta herttaista nukkehahmoa Jarea (Saara Isola) ja Anna-Stiinaa (Tella Vahala) omassa osiossaan.

MiniSeikkiksessä Anni ja Saara tuovat lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston miljöön katsojan kotiin. Osallistuja voi tehdä osan aktiviteeteista Annin ja Saaran kanssa yhtä aikaa ja saada vinkkejä muun muassa kuvasuunnistukseen, kasvien istutukseen ja hauskojen pelien pelaamiseen. Näin luodaan mahdollisuus päästä mukaan toimintaan, joka yleensä saattaa jäädä kauempana asuvilta kokematta. Osio on vahvasti pedagoginen ja suunnittelussa on lähdetty liikkeelle erityisesti esi- ja perusopetuksen nuorempien oppilaiden tarpeista.

Miniseikkiksen Anni ja Saara.

Pedagogiset tavoitteet

Seikkis Live on haluttu luoda vahvasti pedagogiseksi kokonaisuudeksi ja se on ollut suunnittelun yhtenä tärkeänä lähtökohtana. Varhaiskasvatuksen ja luokanopettaja Vera Liippala vastaa pedagogiikan toteutumisesta ja on kiinteä osa erityisesti MiniSeikkis ja Haen harrastusta -osioita. Lisäksi koko työryhmä toimii avoimessa yhteistyössä ja keskusteluyhteys on koko ohjelman työstössä auki, myös pedagogiikan osalta. Vera kokoaa videoiden pohjalta opetusmateriaalia esiopetuksen ja alakoulujen tarpeisiin, jonka monitaiteellinen työryhmä on luonut tasaamaan muun muassa alueellista epätasa-arvoa.

Seikkis Liven tekstitetyt jaksot ovat ensiesityksen jälkeen nähtävissä Seikkailupuiston YouTube-kanavalla.

Seikkiksen YouTube-kanava

Tietoa kirjoittajasta

Karoliina
Illi

Tietoa kirjoittajasta

Vera
Liippala

Tietoa kirjoittajasta

Aliisa
Kallio