Syksyinen seikkailu linnassa – lohikäärmeen, ritarin, prinsessan ja yksisarvisen jäljillä!

Millaista on olla tutkimusmatkailija-matkimustutkailija Turun linnassa

Turun linnassa Seikkailijan päivä syntyy lukemattomista salaperäisistä tarinoista. Mitä merkitsee ritarille urheus, prinsessalle haarukka, hoviväelle juhlat, tonttu-ukolle hämähäkinseitti, tallipoika Antille turnajaiset, makkarantekijä Pylsy-Elinalle syksyn teurastukset ja juuri sinulle, että me kaikki yhdessä muodostamme Turun linnan tuhannet tarinat? Tämä on tarina siitä, millaista on olla tutkimusmatkailija-matkimustutkailija Turun Linnassa.

Eräänä päivänä Seikkailija, jolla oli halu oppia ja ymmärtää, päätti suunnata kulkunsa kohti erityistä linnaa. Hän tunsi olevansa varsin pieni henkilö monien muiden kuuluisuuksien ja historiallisten henkilöiden joukossa, mutta samalla hän aavisti olevansa jollakin tavalla erityinen. Matkatessaan vanhempien mukana kohti meren rantaa Seikkailija toivoi löytävänsä uuden paikan, jossa hän voisi kehittyä ja kulkea omia polkujaan sekä oppia jotakin uutta itsestään, historiasta ja maailmasta.

Syyssateiden mukana Seikkailija saapui Turkuun, vallihaudan yli portinvartijan kamariin, ja sieltä erityisen luvan saatuaan jo satoja vuosia vanhaan linnaan.

Paikka tuntui ihmeelliseltä. Katto oli korkealla ja ympärillä oli tilaa isommillekin ajatuksille. Oppiakseen tuntemaan itsensä paremmin Seikkailija leikitteli ajatuksilla keskiaikaisen linnan muurien kätkemissä huoneissa, katseli ja kuunteli maailman menoa linnan opastetuilla kierroksilla. Kuinka sodan piirityksissä säilyttiin hengissä ja jouduttiin syömään jopa rottia tai renessanssihovin väriloisteesta ylemmissä juhlakerroksissa illuusioruokapitoineen.

Eräänä kuulaana syyspäivänä kaikki kuitenkin muuttui.

Pieni Seikkailija löysi oman ainutlaatuisen luovuutensa. Hän tiesi, ettei linnoja ole maailmassa kahta samanlaista. Seikkailijana hän oli itsensä näköinen ja kokoinen, ainutlaatuinen. Hänestä hehkui tiedonmurusia, jotka hän oli oppinut keskiaika kierroksen varrella. Ainutlaatuinen lumoava ympäristö oli jättänyt häneen jälkensä, ja nyt hän itse sykähdytti mielikuvituksellaan ympäristöään.

Uusia seikkailuja syntyy yhä uudelleen: lukuisia ainutlaatuisia kokemuksia ja elämyksiä. Linnassa Seikkailija oppi syyspäivänä piirtämään lohikäärmeitä, yksisarvisia ja ritareita jännittävällä kuvienpainomenetelmällä Linnan Pajassa. Hän sai kuulla, miten prinssi onnistui surmaamaan pelottavan lohikäärmeen ja pelastamaan prinsessan Pyhän Yrjön legendan mukaan.

Osa Seikkailjan tutkimusmatkoista Linnassa on vielä edessä ja muuttaa jatkuvasti muotoaan. Piparkakku Petruksen tuoksuvilla piparkakku-kursseilla hän saa tutustua keskieurooppalaisen piparkakkuperinteeseen ja leipoa perheelleen lämpimiä tuliaisia. Eräällä tulevalla seikkailulla etsitään yksisarvisia kaikista maailman kolkista. Linnan seikkailuissa koettu elämä ja oppi ei silti katoa, vaan tarinat ovat jättäneet jokaiseen kokijaan pysyvän jäljen. Toiset tutkimusmatkailijat jäävät, jatkavat matkaansa ja löytävät aina uudestaan erilaisia matkimiskohteita. Yhdessä Turun linnan Seikkailijat muodostavat alati uusia tarinoita, tapoja ja tapahtumia.

Jos sinussa virtaa pisarankaan Seikkailijaa, valitse Turun linna. Tämä oli tarina todellisten aitojen elämyksien etsimisestä, tarinoiden tekemisestä itse, uuden oppimisesta ja jyhkeän puolustuslinnan karusta kauneudesta, joka täytyy kokea ihan itse paikanpäällä.

 

Kuva: TMK / Ania Padzík

Tietoa kirjoittajasta

Satu
Musakka
museolehtori
Turun museokeskus