Taide-elämyksistä iloa ja voimaa syksyyn

Miten kulttuuri ja taide vaikuttavat aivoterveyteen, tunteisiin, muistiin ja hermoston toimintaan.

Vavisuttavan lukukokemuksen tai tunteita ravistaneen konsertin jälkeen on usein puhdistunut olo. Päivän tai työviikon koettelemukset ovat jääneet taakse. Mielessä on rauha ja ruumiissa rentous.

Tietoa ja elävää taidetta

Nämä olotilat tavoitteena lähdimme tuottamaan Elinvoimaa kulttuurista -tapahtumasarjaa, joka on nyt edennyt puoliväliin. Tarjolla on tietoa ja elävää taidetta. Asiantuntijaluennoista, hyvinvointikonserteista sekä luentojen jälkeisistä taidevarteista koostuva kokonaisuus syntyi halusta löytää uusia keinoja itsensä voimaannuttamiseen keskellä pandemiaa. Tavoitteena on tarjota laadukasta ohjelmaa kulttuurihyvinvoinnin näkökulmasta ja samalla osoittaa, että orkesteri ja kirjasto voivat yhdessäkin tuottaa uusia lähestymistapoja ja palveluja hyvinvoinnin edistämiseen.

Ideana on tutkia, miten kulttuuri ja taide vaikuttavat aivoterveyteen, tunteisiin, muistiin ja hermoston toimintaan. Tutkimusten mukaan taide-elämyksillä voidaan hoitaa esimerkiksi muistiongelmia, MS-tautia, tunne-elämän vaikeuksia ja motorisia ongelmia. Esimerkiksi musiikilla ja kuvataiteella on osoitettu olevan  myönteisiä vaikutuksia aivotoimintoihin, ja toisaalta tanssia ja valokuvia voidaan käyttää terapiamuotona.

Uusia tilakokemuksia

Tilaisuuksiin osallistuminen sopii kenelle tahansa, ja varsinkin heille, jotka etsivät uusia oivalluksia taiteiden soveltamis- ja käyttömahdollisuuksiin. Musiikin hyvinvointivaikutuksia avaavalla luennolla katsottiin porukalla videota, jossa vaikeasti liikkuva Parkinson - potilas sai kirjaimellisesti jalat alleen, kun hänen kanssaan tanssittiin. Tai afasiaa sairastava tapaili Jaakko kullan sanat tismalleen oikein, kun laulettiin yhdessä. Sairaus voi runnella ihmistä, mutta persoonallisuus säilyy.

Hyvinvointikonsertit ovat tarjonneet paitsi hyvää oloa, myös uusia tilakokemuksia. Sound Healing-konsertissa Tuomiokirkossa äänet resonoivat paksuihin keskiaikaisiin seiniin ja joogakonsertissa tanssilavana tunnettu Uittamon paviljonki taipui joogastudioksi.

Kehon ja mielen vuorovaikutusta

Tulevilla luennoilla puhutaan esimerkiksi hoitavasta lukemisesta sekä teatterin ja valokuvan mahdollisuuksista hyvinvoinnin edistäjinä. Taidevarteissa välittömästi luentojen jälkeen on esimerkiksi seurattu tanssivaa Surujenkerääjää ja kuultu TFO:n jousikvartettia. Luvassa on vielä kirjallisuusterapeuttinen kirjoitusharjoitus ja tutustumista valokuvaterapian keinoihin kehon ja mielen vuorovaikutuksen lisääjinä. Sarja päättyy paneelikeskusteluun, jossa kysellään, mitä kulttuurihyvinvointi on pandemian jälkeen.

Elinvoimaa kulttuurista -sarjan luennot striimataan, ja koko sarja tulee katsottavaksi jälkikäteen verkossa.

Syyskuun luennot

  • 6.9. Hoitavan lukemistyön mahdollisuuksia yksin ja yhdessä – dosentti, kirjallisuusterapeutti, kirjallisuusterapiakouluttaja Päivi Kosonen. Taidevartti: kirjallisuusterapeuttinen kirjoitusharjoitus, väitöskirjatutkija Eevastiina Kinnunen.
  • 13.9. Miten kaipaan tulla ymmärretyksi – Näenkö sinut oikein? Voimauttava valokuva ja parantava katse – voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolainen. Taidevartti: Ota mukaan sinulle merkityksellinen valokuva, jossa tunnistat jotain siitä, mitä syvimmältäsi olet.
  • 20.9. "Maailma on minun kioskini, ei minulta mitään puutu" – teatterillinen maisema hyvinvointiin – TeT, dosentti. Pia Houni. Taidevartti: katkelma Tehdasteatterin teoksesta Huoneiden kirja. Huoneiden kirja on TehdasTeatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin yhteistuotanto. HUOM! Luento pääkirjaston Studiossa.
  • 27.9. Kulttuurielämää koronan jälkeen -loppupaneeli. Paneelikeskustelussa arvioidaan kulttuurihyvinvointia koronaepidemian aikaan ja sen jälkimainingeissa. Mitä sen hyväksi kannattaa tehdä seuraavaksi?
  • Lisätiedot ja ilmoittautumislinkit Turun kaupungin tapahtumakalenterissa

Asiantuntijaluennot ja hyvinvointikonsertit tulevat lokakuussa katsottavaksi verkkotallenteina.

 

Taina Ratia

Tietoa kirjoittajasta

Taina
Ratia
ohjelmapäällikkö
Kirjastopalvelut, vapaa-ajan palvelukokonaisuus
Asiasanat: